Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Навчання під баштовим краном

Будівництво висотки загрожує школі й дитсадку в Києві. Але чиновники ігнорують очевидні порушення
17 травня, 12:42

«На цьому стадіоні я раніше бігав, але тепер принципово змінив дислокацію», — каже при зустрічі Володимир ФЕДОРИШИН. Він мешкає неподалік скандального будівництва — у Платонівському провулку, 6. Чоловіка можна зрозуміти. Ми розмовляємо на невеликому шкільному стадіоні з щербатим асфальтом, поруч — ще менший клаптик газону з деревами. Ліворуч від стадіону — спеціалізована школа №7 імені Максима Рильського, праворуч — дитсадок №223. Та тіснота — то ще півбіди. І те, що це єдина на мікрорайон зона відпочинку, теж не видається чимось особливим.

Над обома навчальними закладами увесь день махає стріла баштового крану! Просто над дахами школи та дитсадка, де в цей час перебувають діти. Чесно кажучи, мені було б лячно водити сюди дітей, наражаючи їх на небезпеку. Якщо пан Володимир знайшов вихід, обравши інше місце для ранкової пробіжки, то у батьків учнів і дошкільнят такої альтернативи не існує. Сусідні школи та садки переповнені. Утім, невдовзі тутешнім дітям взагалі доведеться шукати інше місце для навчання, адже через старт будівництва школу та садок можуть знести. Як дізналася місцева громада, на цьому місці планується ще кілька багатоповерхівок.

ІСТОРІЯ ЗАБУДОВИ

Перш ніж іти на зустріч із місцевим активістом, зібрала інформацію про саме будівництво. Отже, висотку в 16 поверхів у Платонівському провулку, 6 мали будувати для ошуканих вкладників скандального «Еліта-Центру». У 2016 році комунальне підприємство «Київське інвестиційне агентство» отримало для цього необхідну дозвільну документацію. Серед цих дозволів — розпорядження Київської міської державної адміністрації від 22 грудня 2016 року №1311 «Про затвердження проекту «Будівництво житлового будинку з об’єктами соціально-культурного призначення та підземним паркінгом (з виділенням частки квартир для постраждалих від діяльності ГІБК «Еліта-центр») у провулку Платонівському в Солом’янському районі Києва».

Виконавцем робіт стало КП «Житлоінвестбуд-УКБ», котре залучило для цього ТОВ «Український холдинг будівельних проектів». «Житлоінвестбуд-УКБ» чомусь збільшило висоту будинку до 23 поверхів. Зараз цей факт розслідує Солом’янське управління поліції Києва.

До липня 2018 року будівництво планували завершити. Проте цього року будівельні роботи тільки розпочалися. Наразі все готово для зведення будинку у висоту, тобто є котлован, палі та залитий фундамент.

БЛАГОУСТРІЙ ІЗ ПЕРЕШКОДАМИ

Щоб зупинити будівництво практично на шкільному подвір’ї, активісти зверталися до суду, прокуратури та інших інстанцій. Усе марно.

«Ми почали спротив ще у 2017 році, як тільки стали рити котлован, — описує історію забудови Володимир Федоришин. — У серпні ми побачили, що школа взагалі не готується до 1 вересня. Водночас забудовник зменшив територію шкільного подвір’я, поставив паркан, проклав іншу доріжку біля стадіону, бо ми ходили іншим шляхом (зараз там заїзд для будівельної техніки. — Авт.). Вирішили, що треба щось робити».

Активіст знайшов спонсорів, які погодилися упорядкувати шкільну територію до початку навчального року. Адміністрація школи не заперечувала, лише радила узгодити це з районним управлінням освіти.

«Ми планували зробити футбольний майданчик з покриттям та огорожею, поставити снаряди, переробити вхід до школи, встановити лавки. Але перше, що мене запитали в райвно: яка моя вигода в цьому? Це мене просто вбило, — згадує пан Володимир. — Більше тут нема скверів, за останні кілька років у мікрорайоні з’явилося 12 нових монстрів, і будуються ще. Як можна втулити тут 25-поверховий будинок, де житимуть 800 осіб, плюс 200—250 машин, які треба десь поставити? Раніше тут були пустир і тимчасові споруди, але, як мінімум, тут треба було зробити сквер».

ПЕРЕПИСКА З ДАБІ

Громада вирішила довести справу до кінця. У райвно порадили звернутися до КМДА, оскільки ця територія належить столичній громаді. Там активістам пояснили, що місто якраз збирається зробити на ділянці благоустрій, у бюджеті на 2018 рік закладені необхідні кошти. Громадськість відступила, а місто так нічого і не зробило.

Потім громада створила ініціативну групу, яка готувала листи до різних інстанцій з приводу небезпечного будівництва. Цікавим виявилося спілкування з Державною архітектурно-будівельною інспекцією. На прохання громади провести інспекцію цього об’єкту разом з активістами у ДАБІ відписали, що не мають таких повноважень.

Коли таке звернення активісти підготували вчетверте, за допомогою юристів, у ДАБІ таки знайшли аргументи, чому можуть виїхати на Платонівський провулок, 6. Щоправда, порушення, яке вони знайшли, просто «вражає»: неправильно оформлено паспорт об’єкта. Як підказує здоровий глузд, ДАБІ мала б видати припис про зупинку будівництва.

«ТАКЕ ВРАЖЕННЯ, ЩО ДІТИ МАЮТЬ ХОДИТИ В КАСКАХ»

Порушення видно неозброєним оком, навіть нефахівцям. Хіба будівельний паркан може стояти у 70 сантиметрах від стіни школи? Причому це приміщення початкової школи, аварійний вихід з якої виходить просто на огорожу.

«Дивіться, територія під будівництво має площу 0,23 гектара, при цьому прибудинкова територія утричі менша від мінімальної норми, — коментує Володимир Федоришин. — Отже, ця територія буде відбиратися за рахунок школи та садочка. Друге — це будинки садибного типу. У Державних будівельних нормах закладена така річ, що якщо є будівлі садибного типу, то будівля, яка зводиться поруч, має бути за висотою така сама, як відстань від існуючої споруди до нової. Відстань від школи до будівельного майданчика — 20 метрів, а висота запланованого будинку — аж 75 метрів».

«Стріли баштового крану не мають заходити на територію школи та садочка, а тут таке враження, що діти повинні ходити в касках і розписуватися за техніку безпеки, — іронізує пан Володимир. — Але головне порушення — що це будується за детальним планом території. Якщо будівництво робиться за ДПТ, то без згоди людей воно заборонено. Громадського обговорення не було. Санітарні норми також порушені. Раніше тут був яр, який засипали шламом. Тобто цей ґрунт доволі рухомий, тут ходять плавуни, тому такі висотні будівлі зводити тут небезпечно».

«ЧИСТИЙ» ЗАБУДОВНИК

Про ці порушення батьки розповідали на мітингах біля школи та Київської міської держадміністрації. Експерт у галузі містобудування Віктор ГЛЕБА допомагав активістам донести цю інформацію до Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Він стверджує, що будівництво суперечить детальному плану території, має 12 порушень державних будівельних норм, суперечить санітарним нормам, Земельному кодексу, законам «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про будівельні норми» та «Про відповідальність у сфері містобудування».

На зустрічі з місцевою громадою заступник директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ» Євген ГОРОДІЛОВ пояснював, що підприємство має всі дозвільні документи, а територію школи не чіпали. На зауваження про те, що паркан зведений занадто близько від аварійного виходу, він зазначив: «Можливо, в цій школі давно не було ремонту, і ґанок знаходиться в недостатньо хорошому стані, але нашої провини в цьому немає. Є пропозиція, що ми це відновимо, щоб покращити евакуацію. Але евакуаційний вихід не перекритий — відстань від сходів до паркану становить 70 сантиметрів». 

 Цікаво, що порушень не знайшли і в Солом’янській районній держадміністрації, до якої також звернулися схвильовані батьки. Так, перший заступник голови Солом’янської РДА Володимир БЯЛКОВСЬКИЙ у коментарі «Укрінформу» відповів, що проблем із документацією у забудовника адміністрація не знайшла, але пообіцяв, що створять робочу групу з представниками громадськості, щоб вирішити питання об’єктивно і швидко.

ЧОМУ СУД ЗАКРИВАЄ ШКОЛУ?

Доки чиновники мізкують, як допомогти громаді, у дитсадку вже оголосили батькам, що вимушені закритися орієнтовно на півтора місяця через сусіднє будівництво. Те саме чекає на початкову школу. Нещодавно Окружний адміністративний суд Києва виніс рішення про необхідність її закриття через порушення пожежної безпеки. Одне зі знайдених пожежниками порушень — захаращений аварійний вихід, хоча це якраз — провина забудовника.

Попри це, адміністрація школи пояснює батькам, що не варто хвилюватися. Так само заступник голови КМДА Валентин Мондриївський заспокоює, що школа і дитсадок працюватимуть у звичайному режимі.

«Я планувала віддати сина в цю школу до першого класу. Дирекція каже нам приносити документи. При цьому інші школи в районі заповнені, у класах по 35 дітей, — розповідає місцева активістка Олена ХУДОЛЕЙ. — Наприкінці квітня у школі були збори, і на той час усі прекрасно знали про рішення Окружного суду. При цьому всі учасники цього судового процесу дивилися людям в очі й говорили, що школу в жодному разі не зачинять».

«МИ ВЖЕ ВИГАНЯЛИ ЕКСКАВАТОР ЗІ СПОРТИВНОГО МАЙДАНЧИКА»

Олена розповіла ще один цікавий факт: біля дитсадка з’явився білборд з оголошенням, що цього року в закладі запланована реконструкція. Та як з’ясувалося згодом, коштів на це не виділено.

«Та це тільки початок, — запевняє Олена Худолей. — За цією будівлею зводиться ще одна. Ми вже виганяли екскаватор зі спортивного майданчика. І подивіться, що написано у проекті висотки у Платонівському провулку, 6: що між старим і новим приміщеннями школи забезпечено круговий проїзд для пожежної техніки. Але там зараз ростуть дерева, перепад висот у чотири метри, значить, вони його зроблять, знесуть школу та садочок — і з’явиться простір. Крім цього, на спортивному майданчику планується паркінг».

Дуже хотілося почути позицію адміністрації школи, якій, по суті, загрожує закриття. Та в.о. директора Галина Федюніна порадила нам звертатися за поясненнями до районного управляння освіти.

Володимир Федоришин зізнається, що разом із громадою готовий знову розпочати боротьбу. Але в які двері стукати далі — незрозуміло. Тим часом на стадіон прийшли кілька школярів. Як каже пан Володимир, уранці тут — бігуни, а вдень — мами з візочками та учні. Спортивний майданчик живе на повну. Ми виходимо звідти, а чоловік по-господарськи зачиняє за нами хвіртку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати