Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На контролі прокуратури. I громадськості

Миколаївщину сколихнула новина про те, що троє осіб по-звірячому зґвалтували мешканку області 1993 року народження, після чого, замітаючи сліди, намагалися спалити дівчину
16 березня, 00:00

За інформацією управління МВС України в Миколаївській області, 10 березня центральний райвідділ Миколаївського міського управління МВС України в Миколаївській області порушив кримінальну справу за фактом замаху на вбивство громадянки М. 1993 року народження.

«До чергової частини слідчого-оперативної групи надійшов дзвінок, співробітники виїхали на місце скоєння злочину, виявили оголену дівчинку. Її дістали з підвалу й викликали швидку допомогу, після цього почалася копітка робота. Тому що спочатку навіть не було зрозуміло, що сталося. Наші працівники обробили територію, дістали інформацію. Спочатку дівчина не давала свідчень, лікарі забороняли розмовляти з нею. Наразі дівчина розповідає, що прийшла в цю квартиру, алкоголю не вживала, вона говорить: «Я зібралася йти, залишила їм свій телефон», — а далі нічого не пам’ятає», — зазначив начальник Миколаївського міського управління міністерства внутрішніх справ у Миколаївській області Микола Свєточєв.

Правоохоронці встановили, що злочинні дії щодо молодої жительки Миколаївської області вчинили троє мешканців міста Миколаєва віком від 22 до 24 років. Пізніше миколаївській громаді стало відомо, що двох злочинців відпустили на волю під підписку про невиїзд. У місцевих інтернет-виданнях з’явилася інформація, що один із підозрюваних є сином колишнього співробітника прокуратури, тому його відпустили. Прес-служба прокуратури Миколаївської області, у свою чергу, заявляє, що жоден із заарештованих не є родичем колишнього або нинішнього співробітника прокуратури.

«Затримані є друзями, один із них працював провідним правником в управлінні культури. А про те, що в них батьки — «мажори», я, наприклад, дізнався з Інтернету. Ця інформація не відповідає дійсності. Сьогодні на адресу міліції лунає багато критики й звинувачень, мовляв, міліція спочатку відпустила підозрюваних, — це не зовсім так, ми зацікавлені більше, ніж хтось інший, провести службове розслідування і з’ясувати всі обставини», — говорить Микола Свєточєв.

Постраждала від рук злочинців на сьогодні перебуває в опіковому відділенні Миколаївської лікарні №3. Завідувач медичного закладу Володимир Мороз зазначив, що стан здоров’я пацієнтки є стабільно тяжким. «Дитина притомна, вона просить їсти, пити, свідомості не втрачала. Моя дочка пам’ятає небагато, тільки бар, як її душили, як вона встала на ноги й упала. Міліція їхала до неї три хвилини, а швидка — 45 хвилин. Я хотіла б, щоб злочинці, їхні батьки відчули те, що в цей момент відчуваю я! Дівчинка — як зварене м’ясо, але дитина хоче жити. Лікарі кажуть, що вона житиме, дають надію, дівчина без руки, але живе й житиме далі. Я вірю, що моя дитина буде жити», — розповідає мама постраждалої Оксани Макар Тетяна Суровицька.

«Це дуже тяжка ситуація, лікарі роблять усе можливе. Необхідні ліки наша травмована дістала в повному обсязі, необхідними коштами забезпечена. Наразі мені телефонують депутати, які теж намагаються чимось допомогти, тобто байдужими не залишився ніхто. Місто зробило все можливе. Тепер усе залежить тільки від дівчини», — говорить міський голова Володимир Чайка. «Після цих страшних подій лікарям довелося хірургічно ампутувати праву руку на рівні плеча. Відвідування категорично заборонено. Пацієнтка дістає все необхідне лікування, їй проводять інфузійну терапію й роблять перев’язки з етапною некректомією. Пацієнтка на постійному контролі медичного персоналу й спеціалістів», — говорить Юрій Багрянцев, керівник прес-служби управління охорони здоров’я Миколаївської області.

Велику роль у розвитку подій відіграла і громада міста. «Я вважаю, що людей, які це зробили, буде обов’язково покарано. Жителі міста спільними зусиллями зроблять усе, щоб винуватці відповіли за скоєне», — говорить координатор ініціативної групи у справі Оксани Макар Євгенія Матійчук.

За даними прес-служби управління охорони здоров’я Миколаївської обласної державної адміністрації, станом на 14 березня на заклик громадських організацій відгукнулися і здали донорську кров майже 115 мешканців Миколаївщини. Участь у допомозі постраждалій взяли й депутати міської та обласної рад. «Це страшна трагедія не тільки для родини Оксани, а й для нас усіх, усього міста... Ми повинні об’єднатися й допомогти, хто як зможе», — зазначив під час здачі крові Микола Жук, начальник управління у справах сім’ї та молоді Миколаївської облдержадміністрації. Депутат Миколаївської міської ради Артем Ільюк приїхав до лікарні з необхідними медичними препаратами. «Нам сьогодні дали список із 81 найменуванням препаратів у кількості, передбаченій на два-три місяці лікування. Ми маємо намір і далі надавати всю необхідну допомогу. Навіть якщо буде потрібне лікування за кордоном — ми все беремо на себе. Дівчина молодець, вона бореться. Головне, щоб вона жила», — зазначив під час передання ліків пан Ільюк.

Тим часом подія набула всеукраїнського резонансу. «Віце-прем’єр-міністр України — міністр охорони здоров’я України Раїса Богатирьова провела розмову з головою Миколаївської обласної державної адміністрації Миколою Кругловим щодо стану потерпілої внаслідок злочину в Миколаєві й доручила забезпечити постраждалу необхідною медичною допомогою. Микола Круглов повідомив, що медики оцінюють стан постраждалої як стабільно важкий. Він запевнив, що постраждалій державним коштом надають медичну допомогу в повному обсязі, вона забезпечена всіма необхідними медичними препаратами й витратними матеріалами. Для надання медичної допомоги залучено всіх необхідних висококваліфікованих фахівців», — повідомляє прес-служба управління охорони здоров’я Миколаївської ОДА.

Наразі у кримінальній справі органи УМВС України в Миколаївській області проводять слідство. Справа під контролем прокуратури Миколаївської області. Працівники прокуратури наголошують, що посідають принципову позицію в цій справі й у межах наданих їм повноважень наполягатимуть на об’єктивному й усебічному її розслідуванні.

ДО РЕЧІ

Генеральна прокуратура України направила до Миколаєва перевірку в резонансній справі зґвалтування Оксани Макар. Про це в коментарі УНН повідомила прес-секретар Генерального прокурора України Маргарита Велькова. За її словами, кримінальну справу «миколаївських ґвалтівників» за вказівкою прокуратури було передано до Головного управління МВС України. «Так, у справі було змінено підслідність. Нагляд за розслідуванням — під особистим контролем Генерального прокурора, — зазначила прес-секретар. — Ми скерували до Миколаївської області групу співробітників центрального апарату з метою перевірки своєчасності реєстрації злочину, а також стану його розслідування», — сказала М. Велькова.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати