Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / СУСПІЛЬСТВО

20 січня, 00:00

«Дозор» проти телефонних хуліганів

Iз початку року в Харкові введено в дію спеціальну комплексну систему «Дозор», яка дозволяє виявити телефонних хуліганів. Це часто-густо молодь, яка повідомляє про вибухи, що нібито мають відбутися, про нещасні випадки, вбивства тощо. Тепер під захистом від хуліганів перебували не тільки співробітники правоохоронних органів, але і працівники пожежної охорони, а також швидкої допомоги. На розробку спецвиявлення пішов практично рік. Нову систему на сьогоднішній день встановлено на спецвузлі зв’язку, а також в Управлінні МВС в Харківській області. За словами фахівців, нововведення фактично миттєво визначає місце перебування того, хто телефонував, одночасно записуючи голос «дзвонаря». Одразу ж ведеться запис абонента на цифровий магнітофон, який дозволяє виявляти особу злочинця за голосом. Зацікавленість нововведенням вже виявило столичне керівництво, а також ряд регіонів України. За інформацією служби Держкомзв’язку України, система розроблена нашими Кулібіними. Батьком ідеї є керівник харківської філії ВАТ «Укртелеком» Сергій Татарчук, повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Останній герой Хмельницького

Олександр Хабаров із Хмельницького відзначив 60-річчя свого життя Героєм Радянського Союзу. Найвищу нагороду йому вручили у січні 1944, коли вже був далеко від місця геройського подвигу. Золоту Зірку і орден він одержав за форсування Дніпра в районі села Григорівка Канівського району. 29 вересня 1943 року тоді 21-річний воїн на чолі групи автоматників проник у тил противника і розвідав систему вогневих засобів. Пригадує, що із 90 його побратимів під час формування Дніпра залишилися живими лише три. Тепер він — один-єдиний Герой Радянського Союзу на весь Хмельницький. «Після Великої Вітчизняної війни на території нашого краю жили та були 72 герої, а сьогодні їх — тільки четверо. У Хмельницькому — Олександр Хабаров, у Шепетівці — Георгій Кудашов, у Старокостянтинові — Олександр Якимчук, у Кам’янці-Подільському — Михайло Юрченко», — повідомив для «Дня» заступник голови Хмельницької обласної ради ветеранів Віктор Гордов. Він говорить, що, тримаючи свій останній бій за життя, вдостоєні найвищої нагороди за мужність і відвагу, виявлені на фронті, чотири герої беруть найактивнішу участь у вихованні підростаючого покоління, повідомляє Михайло ВАСИЛЕВСЬКИЙ, «День».

Відходи будуть переробляти по-новому

У найближчому майбутньому в Харкові з’явиться нова установка з переробки відходів. У її роботу буде включено «переварювання» від вуличного сміття до залишкового мулу, який становить частину відходів «Харківкомуночистводу». Як стверджує генеральний директор НВП «Рецикл» Володимир Дегтярьов, новинка здатна переробляти до 100 тонн відходів на добу. Для виконання задуму знадобилися інвестиції в розмірі 3,6 мільйона доларів, причому 2,4 мільйона з них — іноземні. Існуючий проект вигідний ще й тим, що при переробці відходів дотримуються не тільки екологічних принципiв, але є можливість отримувати електроенергію та паливо. Стартує «Рецикл» на території безлюдівських очисних споруд «Харківочистводу», повідомляє Марина ГОЛІНА, Харків.

Сумські ялинки «роздягли» на 20 тисяч гривень

По-хижацьки поставились окремі сумчани до новорічних ялинок, встановлених на вулицях і площах обласного центру. Так, у Зарічному районі міста, за словами заступника начальника територіального управління Ігоря Бондаренка, із 41 ялинки не розкраденими лишилися тільки три. Та й ті вціліли лише завдяки тому, що біля них чергувала міліція. Тільки біля адміністративного будинку управління, де була встановлена головна ялинка Зарічного району (на вбрання та монтаж її було витрачено близько 2 тисяч гривень), лісову красуню «роздягали» двічі. В ніч з 30 на 31 грудня та з 7 на 8 січня з новорічного деревця викрали прикрас на 1387 гривень. Ігор Бондаренко вважає, що, за найскромнішими підрахунками, збиток, завданий крадіями, оцінюється не менш, ніж у 20 тисяч гривень. Адже вартість тільки однієї гірлянди становить щонайменше 100 гривень, а їх на кожній ялинці було близько десяти. І майже всі вони разом з недешевими іграшками «перекочували» на домашні ялинки або ж були просто знищені, повідомляє Сергій ХАНІН, Суми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати