Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Херсон: «СтопВірус»

Чи можна громадою вирішувати проблеми міста
08 квітня, 09:59
ЛАРИСА ПОЛЬСЬКА

Здебільшого подолання виклику коронавірусної пандемії в Україні впало на плечі місцевої влади, яка має в умовах обмеженого ресурсу закривати вкрай нагальні потреби медичної та інших сфер. Як і 2014-го, потрібне об’єднання зусиль із громадою, активістами і волонтерами. Які це дає результати на прикладі Херсона, «День» поспілкувався із головою «Фонду громади міста Херсон «Захист» Ларисою ПОЛЬСЬКОЮ.

— Я вважаю, що робити добро для людини так само природно, як дихати. І наразі ситуація, в яку потрапила наша область, Україна і світ — ще один лакмусовий папірець нашої людяності, нашого вміння долати стереотипи і об’єднуватися: бізнесу, громадськості, владі, ЗМІ, всім, — починає розмову Лариса Польська. — Ми — фонд громади міста, тому моніторимо суспільні проблеми, які хвилюють людей, створюємо проєкти і акції, щоб «толокою» вирішувати ці проблеми. До філантропії, як до ширшого і системнішого поняття, ніж благодійність, ми ставимось як до інструменту активізації громади.

— Одна з нещодавніх ініціатив вашого фонду — проєкт «СтопВірус». Розкажіть про нього.

— Це спеціальний фонд, який створений ще в кількох областях. У його створенні об’єднали зусилля наш фонд, Спілка жінок Херсонщини і медичний центр Taurt-Medical. Ми хочемо залучити людей, щоб вирішувати нагальні проблеми, які не може закрити бюджет. Запрошуємо всіх охочих передати посильну допомогу. Ми почали цей проєкт 26 березня, і за тиждень на рахунок спецфонду надійшло 31 тисяча грн. Це лише початок. Першу допомогу ми спрямували на закупівлю захисних костюмів для обласної інфекційної лікарні, яка вже приймає пацієнтів з коронавірусом. Це 50 одноразових костюмів. Вони мають надійти за кілька днів. Далі готуємо наступну партію.

— Який механізм роботи вашого спецфонду?

— Кошти надходять як безповоротна благодійна допомога на спеціальний рахунок. Ми вивчаємо потреби лікарів. Фонд у партнерстві зі спеціалістами центру Taurt-Medical шукає постачальника за показниками «ціна — якість», закуповує необхідне за заявкою лікарні. Потім беремо все це на свій баланс і офіційно, документально підтверджено передаємо на баланс лікарні. Жодних готівкових коштів ми не приймаємо і не передаємо лікарні — все відбувається виключно безготівково. Також не збираємо кошти на приватні банківські картки. Щопонеділка на своїй сторінці в Фейсбук звітуємо: скільки, від кого (за бажанням благодійника) надійшло пожертв, призначення витрат, залишок невитрачених коштів. Важливо, що ми не зраджуємо своєму принципу незалежності та політичної незаангажованості.

— Ви говорили про координацію з антикризовим штабом. А як узагалі співпрацюєте з владою?

— Наш фонд самостійний у своїх рішеннях. Але ми співпрацюємо з владою. Готуємо меморандум про координацію дій між нами і антикризовим штабом. Ми будемо знати від них про нагальні потреби, а зі свого боку — надавати консультації щодо роботи в цій ситуації. Ми розуміємо, що там дефіцит фахівців або немає досвіду приймання, проведення, обліку, списання, звітування про благодійні кошти.

Наприклад, штаб має потребу забезпечити прикордонників дистанційними термометрами. Придбати їх вони можуть лише офіційно. Тому ми погодились, щоб на рахунок нашого спецфонду надходили кошти, які збирає штаб. Ми будемо вести їм окремий облік, шукати постачальників, отримувати з пошти товар і оформлювати передачу благодійної допомоги.

Хочу, щоб мене зрозуміли правильно. Нам треба комунікувати з єдиним центром, щоб працювати на результат. Це не про PR, не про політику. Сьогодні багато бізнесів чи ініціативних груп збирають кошти і передають матеріальні цінності лікарням. Я буду їх переконувати, що ніхто не примушує «лягати» під цей штаб. Але він є координаційним центром. І якщо ви комусь надали допомогу — повідомте про це штаб, тому що там ведеться облік.

У 2014—2015 роках багато волонтерів допомагали армії. Траплялося таке, що до одних військових частин їздили всі, а інші лишалися поза увагою. Таке може трапитися і сьогодні. Жодна лікарня не відмовиться від надлишків. Але ми повинні закривати дірки там, де вони справді є, а не возити наосліп.

«АНТИКРИЗОВИЙ ШТАБ ДУЖЕ ПОТРЕБУЄ ВОЛОНТЕРСЬКОЇ ДОПОМОГИ»

— На хвилі боротьби з коронавірусом чимало організацій, політиків, відомих і не відомих широкому загалу людей просувають ініціативи зі збору пожертв на благодійні цілі. Цим можуть скористатися і шахраї. Порадьте зі свого досвіду: як зробити добру справу і не потрапити на гачок аферистів?

— В Україні зареєстровано до 17 тисяч благодійних фондів. Але всього приблизно 80 відкрили свої податкові звіти і розміщені на карті благодійності України як такі, яким можна довіряти. Серед них і наш фонд.

Я вам наведу свіжий приклад. Мені зателефонував херсонець і повідомив, що в соцмережі «Вконтакті» людина збирає кошти на свою приватну картку для спецфонду «СтопВірус» у Вінниці й у Херсоні. Людина побачила в цьому ризик і повідомила. Швидко з’ясували, що це не ми. Загроза картки в тому, що ми ніколи не можемо бути впевнені в правдивій звітності (навіть якби це була чесна ініціатива), бо це банківська таємниця. Крім того, податкова може заявити про неочікуваний прибуток і виставити податок у 18%.

Якщо ви хочете допомогти через благодійний фонд, раджу детально перевіряти інформацію про нього. В серйозної організації завжди є сайт. На ньому видно, чим і наскільки системно займається фонд, обов’язково опубліковані установчі документи, виписка з реєстру, список керівників, їхні телефони, адреси, податкові звіти. Раджу користуватися картою благодійності України.

При спецфонді «СтопВірус» ми також створили спостережну раду, яка контролюватиме надходження, видатки, прозорість роботи. 

— Як у боротьбі з коронавірусом може допомогти людина, в якої немає коштів?

— Антикризовий штаб дуже потребує волонтерської допомоги. Наприклад, фасувати продукти та іншу допомогу для літніх людей, розносити ці пакунки, бути черговим на телефоні. Насправді, багато де можна згодитися.

— У кризові моменти українці не раз показували вміння об’єднуватись заради спільної мети. Як гадаєте, чи є це зараз (при тому, що фізично об’єднуватись не можна)? Чи кожен сам за себе?

— Переконана, що адекватні люди розуміють: ця проблема торкнулася кожного. Ми захищаємо не лише себе, а й тих, хто поруч, свою родину, друзів. І від нашої участі, нашого розуміння залежить, як скоро ми з цього вийдемо. Так, ми перейшли на онлайн-спілкування, але це не заважає нам ще раз проявити свою згуртованість у складних ситуаціях. І я вже бачу такі приклади. Місцеві бізнеси пропонують різні ініціативи з допомоги медикам, ресторани переходять у онлайн і пропонують доставку, роблять знижки. Створюються ініціативні групи, які одягають засоби захисту і допомагають лікарям.

«У НАС МЕНШЕ ЛЮДЕЙ ВИЇЖДЖАЛИ ЗА КОРДОН НА ЗАРОБІТКИ І, ВІДПОВІДНО, МЕНШЕ ПОВЕРТАЛИСЯ»

— Чи підтримуєте додаткові обмеження, введені урядом із 6 квітня? Обов’язковий масковий режим, заборону відвідувати парки та інші?

— Я вважаю це доцільним. Якщо ми хочемо вийти з кризи швидше і з найменшими втратами, то повинні розуміти, що обмеження соціальних контактів — необхідне.

— На вашу думку, чому на Херсонщині і на півдні загалом зафіксовано менше випадків захворювання на COVID-19, ніж, наприклад, на заході країни?

— Мабуть, тому, що в нас менше людей виїжджали за кордон на заробітки і, відповідно, менше поверталися. В нас люди зайняті на полях, більшість людей живе в області, працює на землі. Можливо, через це. Бо жодних превентивних спеціальних заходів, щоб нас менше зачепило — не проводилося.

— Як ви особисто переносите карантин? Чи маєте якісь ідеї, як корисно провести цей час?

— Мені не вистачає часу поробити всі хатні справи. Я цілий день зайнята і, схоже, вдома роботи більше, ніж коли я працювала в офісі. Команда фонду «Захист» працює з дому, але кожного дня проводимо скайп-конференції, планірки. Крім спецфонду з корона вірусу, ми ведемо ще три проєкти з допомогою міжнародних донорів. Думати про те, чим себе зайняти — не доводиться.

Але пораду маю. Карантин — це чудова нагода зайнятись собою. Робіть фізичні вправи, правильно харчуйтесь, дотримуйтесь режиму. В нас з’явилося більше часу для спілкування в родині, для дітей. Відвідуйте онлайн-спектаклі, почитайте книжку, яку давно планували. До речі, ми створили групу в Фейсбуці, назвали «Займи себе у примусовому сповільненні». Тут публікуємо інформацію про цікаві фільми, онлайн-вистави, книжки, матеріали для підготовки до ЗНО, поради психологів, різні ігри та інше.

— Що дає вам надію на те, що Україна і світ здолають цю кризу?

— Цю надію дає життєвий досвід, який показує: ми об’єднуємось перед обличчям біди. Без цієї надії неможливо жити. Ми бачимо, як пандемія шириться світом і які проблеми є в розвиненіших країнах. Нас це зачепило поки менше. Головне — не панікувати, а залучатися до ініціатив, які допомагають у боротьбі з коронавірусом.

Я пригадую 2014—2015 рік. Було дуже багато кризових моментів, коли допомагали військовим. Але завдяки вірі в кінцевий результат ми не зламалися, не злякалися. Разом з громадою продовжували робити хороші справи.

Благодійну допомогу через спецфонд «СтопВірус» можна надати за реквізитами:

Отримувач — БО «ФГМХ «Захист»

р/р UA60352479000002600

9052202214

МФО 352479 АТ КБ «Приватбанк»

Призначення платежу — на проєкт «СтопВірус»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати