Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнвестиційний форум у Відні

29 березня, 00:00

27 — 28 квітня 2000 року в австрійській столиці м. Відні відбудеться міжнародний діловий, інвестиційний і приватизаційний форум «Україна і Європейський Союз: разом у XXI сторіччя». Прем’єр-міністр Віктор ЮЩЕНКО дав вказівку відповідним службам визначити пріоритетні інвестиційні та приватизаційні проекти для презентації їх на міжнародних форумах.

Які проблеми допоможе розв’язати форум? Про це наша розмова з одним iз організаторів форуму — професором, доктором економічних наук, заслуженим діячем науки і техніки, головним науковим співробітником науково- дослідного фінансового інституту при Міністерстві фінансів України, віце-президентом громадської інженерної академії наук України із проблем інвестицій Василем СТОЛЯРОВИМ.

— За вашими оцінками, наскільки Захід зацікавлений інвестувати кошти в українську промисловість?

— Під час підготовки до форуму у Відні проведено кілька зустрічей у банках Австрії, в торговій палаті, яка зацікавлена в проведенні такого форуму в Австрії. Уже отримано 30 заявок від інвесторів — фірм Західної Німеччини і 40 — від компаній країн Східної Німеччини. Є багато пропозицій, які заслуговують на увагу — від французів, італійців і компаній інших країн. З нами хочуть працювати, оскільки адекватно оцінюють могутній виробничий, технічний потенціал українських підприємств, порівняно недорогу робочу силу і багато інших чинників.

— Як ви вважаєте, які вітчизняні підприємства мають найбільші шанси зацікавити потенційних інвесторів?

— За роки роботи на ринку інвестицій ми пересвідчилися, що інвестори віддають перевагу роботі з підприємствами нових форм власності: акціонерними товариствами, приватними структурами, фондами. Іноді віддають перевагу невеликим і середнім проектам. У таких випадках експерти інвестора, представники консалтингової фірми можуть провести підготовчі роботи не більше ніж за півроку. Інакше буває, коли йдеться про великі інвестиції. Наприклад, свого часу фінансування проекту будівництва парогазової установки для виробництва електричної і теплової енергії на Кримській атомній електростанції, який тільки на першому етапі передбачав освоєння 65 — 70 млн. доларів, узгоджувалося 1,5 —2 роки.

— Наскільки «серйозний» рівень майбутнього форуму? Його програма?

— Ініціативу його проведення висунули Фонд сприяння інвестиціям і приватизації та наша академія. Її підтримали в адміністрації Президента і в Кабінеті Міністрів України. Сам форум триватиме три дні (плюс день від’їзду і день приїзду). Першого дня на пленарному засіданні виступатимуть представники урядів приймаючої сторони і країн-учасниць; сторони оприлюднять основні доповіді всіх гілок влади, в центрі яких — загальна характеристика економічної атмосфери в країнах- учасницях. Після цього відбудуться круглі столи: «Фінансовий ринок і портфельні інвестиції», «Енергетика, нафта і газ», «Машинобудівна промисловість, металургія», «Телекомунікації і системи зв’язку».

— Які проекти з нашого боку будуть представлені інвесторам?

— Передусім ті, які засвідчені міжнародними експертами і перебувають в інформаційній мережі ЮНІДО — організації ООН із промислового розвитку — і ті, що в травні минулого року презентувалися нашими областями в Києві на щорічних зборах Європейського банку реконструкції і розвитку. Однак ще є шанси поповнити список учасників. І якщо підприємства, регіони, міста мають напрацьовані проекти і бізнес- плани, то наш склад національних експертів може довести ці проекти до рівня, який відповідав би вимогам міжнародних фінансових організацій. Для цього необхідно звернутися у Фонд сприяння інвестиціям і приватизації.

Дуже важливо, щоб українська делегація переважно складалася з висококваліфікованих керівників, які з іноземними партнерами могли б розмовляти на «ти», мали відповідний досвід презентації проектів. У них найбільші шанси підписати договори. Крім усього іншого, ми повинні репрезентувати саме ті інвестиційні проекти, які могли б стати базою зростання економіки регіонів та галузей, життєво важливих для України.

— На жаль, доводиться констатувати, що багато керівників українських підприємств розчарувались у реальності інвестицій...

— Справді, без урахування «законів» і специфіки форумів участь у них не приносить успіху, хоч, здається, є непоганий проект, сплачено внески. Те, що немає інтересу з боку інвесторів, легко пояснюється: немає експертизи проекту, національної і міжнародної, немає запрошення на зустріч від конкретного іноземного партнера… Ми намагаємося максимально врахувати всі чинники, використовуючи п’ятирічний досвід участі академії і фонду в підготовці таких заходів.

Часто ще на підготовчому етапі потенційні партнери знайомляться і знаходять один одного: через рекламу проектів, розсилання буклетів, поширення іншої інформації комп’ютерними мережами тощо. А на форум приїжджають уже з конкретними пропозиціями. Тому перспективний проект важливо вчасно презентувати: інвестори ще до початку форуму можуть відвідати підприємство, щоб на форумі лише підписати договір. І ми вже сьогодні показуємо інвесторам проекти, які привеземо на форум.

— Скільки проектів, із вашого досвіду, знаходять своїх інвесторів протягом одного такого форуму?

— Ефективність участі у форумах щороку зростає. 1996 року ми вважали успіхом, якщо 20 зі 100 представлених і зареєстрованих в ЮНІДО від України проектів, визнаних міжнародними експертами, хоч би наполовину знайшли потенційного інвестора. Тоді 10— 12 проектів були реалізовані, і ми вважали це успіхом. Нині інтерес до українських підприємств зростає: Тривають переговори щодо проведення наступного форуму у Франції влітку цього року, де, ймовірно, особливий інтерес буде до підприємств АПК. Крім того, з боку таких країн, як Німеччина, Франція, Англія, Італія тощо, є пропозиції брати участь щоквартально в організованих ними форумах і конференціях.

— Наскільки зрозуміло з розпорядження прем’єра, відбудеться кілька інвестиційних форумів, на яких будуть представлені українські проекти…

— Так. Всесвітній інвестиційний форум для країн Центральної, Східної Європи і країн СНД відбудеться також на Американському континенті 1 — 8 червня в Канаді (1 — 4 червня) та США (4 — 8 червня). Ці заходи пройдуть за участю Торговельної палати США, а також канадських урядових агентств, Корпорації іноземних приватних інвестицій (ОРІС), Агентства торгівлі і розвитку США, Міжнародної фінансової корпорації, інвестиційних банків тощо. Потім будуть форуми в Мюнхені, Парижі, Барселоні, Празі, Брюсселі, Лондоні і, звичайно, в Україні.

Додаткову інформацію можна отримати за адресою: Україна, 252010, Київ, вул. Січневого Повстання, 11-а, офіси 203, 201, 205. Тел.: 251 11 36 (В.Столяров);251 11-32 (В. Гуленко);251-11-32 (С. Копцева); 251-11-40, 290-71-60 (секретар) Факс: 251 11 33, 293 96 02.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати