Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українці: Прокоп’юки

28 серпня, 13:24

Мені вже доводилося розповідати читачам «Дня» про цікавих людей, чиє життя й діяльність у той чи інший спосіб пов’язані з побудовою нової України, ? про українську співачку з Іспанії Юлію Смагу, про видатного перекладача Петра Рихла з Чернівців, про родину Костівих з Ужгорода, про легендарну пані Віру Вовк з Ріо-де-Жанейро чи про венесуельську піаністку Жеральдіну, яка в далекій Латинській Америці допомагає нашій країні. Сьогодні ж хочу вам розказати про осередок українського життя у чеській Празі – родину Прокоп’юків.

Ростислав і Марія Прокоп’юки познайомилися і побралися в Києві, де виходець з Волині й уродженка Прикарпаття навчалися в своїх університетах. Дуже скоро – на початку 91-го, за кілька місяців до проголошення Незалежності – чоловік отримав пропозицію роботи за фахом у Чеській республіці. А професія в нього була нетипова й рідкісна: психолог, що допомагає позбутися різноманітних залежностей – від куріння, алкоголізму і наркоманії аж до залежності від поїдання шоколаду. За двадцять п’ять років кар’єри в Чехії Ростислав Прокоп’юк вилікував майже дві тисячі людей, заснував власну клініку і став відомою людиною – часто його називають ледь не чеським «селебрітіз», адже найвідоміші зірки країни лікуються саме в нього. Психолог написав дві популярні книжки – «Живіть своїм життям» і «Не палити – це просто» (до слова, одна з них уже восени вийде друком в Україні  у видавництві «Апріорі»). Лікарська практика Прокоп’юка теж розрослася: тепер він майже щотижня має прийоми і в інших країнах (Австрія, Німеччина), а на словацькому телебаченні веде профільне ток-шоу.

Прокоп’юки переїхали до Праги на початку дев’яностих, коли українців там майже не було – лише стара, довоєнна і воєнна еміграція. Можливо, саме через це доля склалася так, що цій родині випало бути своєрідним посередником між українцями старої генерації і новими емігрантами, а значить – осередком українського життя. Марія Прокоп’юк невдовзі після переїзду до Праги отримала ліцензію екскурсовода містом, і з того часу водить україномовні екскурсії. Ліцензія офіційного екскурсовода неочікувано стала в нагоді під час Революції Гідності – наприклад, якщо треба було терміново організувати український мітинг, а дозволу від празької влади би не встигли отримати, демонстрацію під українськими прапорами центром міста пані Марія могла провести під виглядом екскурсії. Козацькому роду нема переводу!

Зрештою, саме Революція Гідності стала періодом найбільшої активності родини Прокоп’юків. Вони всюди: і на мітингах, і на політичних зустрічах з чеськими політиками, під час яких просять вплинути на ситуацію, ввести санкції тощо, і в різноманітних волонтерських ініціативах, що збирали допомогу спочатку для Майдану, а потім і для армії. Тут стали в нагоді зіркові й впливові знайомства Прокоп’юків: наприклад, тодішній мер Праги, з яким Ростислав товаришує, всіляко підтримував Україну, патронував проукраїнські заходи, декілька з яких взагалі відбувалися в приміщенні празької мерії. Організація і прийом Чехією на лікування поранених на Майдані, благодійні концерти й аукціони для збору необхідного – теж значною мірою заслуга цієї діяльної сім’ї.

Зрозумівши, що масовий наплив трудових емігрантів-заробітчан та війна з Росією не створюють Україні аж надто привабливий імідж, Прокоп’юки вирішили діяти на випередження – і заснували Форум культурного партнерства. Ця організація намагається показати чехам, що Україна – не лише бідна країна, яку весь час трясе від революцій і воєн, а ще й велика культура та давні традиції. На запрошення Форуму у Празі виступають українські митці, музичні гурти, письменники та громадські діячі (серед яких «Піккардійська терція», Юрій Винничук, Сергій Притула, «Вар’яти» та багато інших знакових людей і колективів).

І наостанок показова деталь: чарівна донечка Ростислава й Марії – Яна, яка народилася й виросла вже у Чехії, українською мовою говорить краще, ніж більшість представників українського уряду. Ніби дрібниця, але яка промовиста!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати