Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Крапельниця для недужого національного організму»

Цю життєво важливу місію виконує нова серія «Підривна література»
13 вересня, 18:45

Сьогодні на ХХ Форумі видавців у Львові представляли прем’єрну серію «Підривна література» із нашого бібліотечного проекту (до слова, видана коштом бізнесмена Євгена ЧЕРНЕЦЬКОГО). Захід відбувся у Дзеркальній залі Палацу Потоцьких, до речі, у вщент заповненій. Зустрітися із головним редактором газети «День» та з деякими авторами передмов до «захалявних» книжечок, що, власне, творять це видання, прийшли ректори та професура львівських вишів, студенти, журналісти всеукраїнських і місцевих ЗМІ, постійні читачі газети, а також ті, хто вчора став першими власниками новинки.

Багато хто ще до початку презентації вітав Ларису ІВШИНУ зі здобуттям відразу п’яти нагород за «Підривну літературу». А це: спеціальний приз від Національного університету «Львівська політехніка» - за свідоме виховання студентської молоді, відзнака Української бібліотечної асоціації, особиста грамота від президента Форуму видавців Олександри КОВАЛЬ. А, найголовніше, серія увійшла до двадцятки найкращих книжок події (журі оцінювало понад 400 номінантів!).

- Унікальний проект унікального редактора унікальної газети й унікальних авторів… «День» дивує. Щодня і щороку. «Підривна література» виконана в червоних кольорах – кольорах любові, - розпочала зустріч директор Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків з діаспорою НУ «Львівська політехніка» Ірина КЛЮЧКОВСЬКА, демонструючи бокс із книжками.

«Інтелігентно, гарно»,  - репліка із залу.

- Кожен, хто читає газету «День», - особистість, - наголосила Лариса ІВШИНА. – Ми хочемо мати особливу аудиторію, бо пропонуємо переосмислення фактів, подій минулого, сучасного і майбутнього. Чимало людей запитують: «Навіщо вам потрібні  книжкові проекти, зокрема, згадане останнє видання, яке є прямим продовженням «Бронебійної публіцистики»?» Пояснюю такі сумніви тим, що у багатьох ще не перемкнуло «рубильник» УРСР. Родина і не дуже заідеологізована школа мене врятували від того, аби стати абсолютно радянською людиною.

Лариса Олексіївна згадала відгук культуролога, публіциста з Римського університету «Ла Сап’єнца» Оксани ПАХЛЬОВСЬКОЇ, яка буквально напередодні ознайомилася із нашою новинкою: «Сприймаю цю збірку як крапельницю, яку поставлено недужому національному організму».

Далі Ірина КЛЮЧКОВСЬКА надала слово Володимиру БОЙКУ, Петрові КРАЛЮКУ, Богдану ТИХОЛОЗУ і Володимиру СЕРГІЙЧУКУ.

- На мою думку, саме зараз ідеї Джеймса МЕЙСА здобули належний розголос у суспільстві – їх починають розуміти. Зокрема, його концепцію України як постгеноцидного суспільства, а без подолання цієї спадщини важко говорити про наш успішний розвиток, - вважає Володимир БОЙКО, автор передмови до публіцистики Джеймса МЕЙСА.

- Бандера не стільки підривав поїзди, робив атентати (замахи, - Ред.), хоч і таке було, скільки підривав старі мури рабського мислення і стереотипів. Існує стереотип, що стосується самого Бандери, мовляв, це завжди абсолютно незламний борець, який ніколи не йшов на жодні компроміси. В принципі, то правда. Але насамперед він був мислителем і гуманістом, - говорить Петро КРАЛЮК, автор передмови до праці провідника ОУН.

- Не кожен лідер має моральне право звертатися до нації і навіть ставити до неї вимоги. Симон Петлюра мав таке право. Бо якщо Шевченко накреслив шлях до відродження української нації, то Петлюра взяв на себе місію це відродження здійснити. В той час, коли авторитетні лідери УНР емігрували (Грушевський, Винниченко, Шаповал), Петлюра залишився зі своїм народом. В останні роки життя він здійснив ще один державницький чин: наполіг, аби українська еміграція не розпорошувалася, а пішла вчитися. Якби не підтримка Петлюрою освіти молоді, ми не мали б такого потужного визвольного руху в 30-40-ві роки і по війні, - наголошує Володимир СЕРГІЙЧУК, автор вступного слова до доробку Петлюри.

Щойно почав свій виступ Богдан ТИХОЛОЗ, як заіскрили дроти телевізійної техніки. І це – символічно. Бо Дмитро Донцов, автором передмови до збірки якого є пан Тихолоз, - найбільш суперечливий, гострий і неоднозначний український публіцист ХХ століття.

Пан Богдан навів цитату з Донцова: «Країни, до якої прагнемо, ще немає, але ми можемо створити її у власній душі».

На думку Богдана ТИХОЛОЗА, заслугою «Дня» є згуртування інтелектуальної спільноти великих мислителів України, насамперед -політичних.

- Назва «Підривна література» - дуже вдала, - зазначив він. – Але тут важливішою є творча, конструктивна складова.

З такою думкою погодився й професор Михайло ГНАТЮК, який навіть запропонував назву для майбутньої серії «Дня» - «Будівнича публіцистика».

А тим часом охочі придбати «Підривну літературу» - всю серію і окремі збірки вроздріб – можуть це зробити на стенді «Дня» №436 на третьому поверсі  Палацу мистецтв. Або замовити оnline на сайті «Дня».

На сторінці ХХ Форуму видавців у Львові читайте Twitter-трансляцію та стежте за останніми новинами з події.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати