Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Психологічна терапія»

Олександр Гаврош, автор книжок про розбійника Пинтю та Івана Силу, захопився казками для дітей і... дорослих
19 червня, 10:49

Яскравий представник молодшої генерації красного письменства Закарпаття, письменник, публіцист і драматург, автор резонансної лірично-еротичної збірки «Тіло лучниці», а нині культовий казкар Олександр Гаврош упродовж кількох останніх років активно працює у літературній царині для дітей. Великим і непідробним успіхом у юної читацькій аудиторії користуються його книжки: «Дідо-Всевідо», «Розбійник Пинтя у Заклятому місті», «Неймовірні пригоди Івана Сили, найдужчої людини світу», «Легенди Срібної Русі», «Пригоди тричі славного розбійника Пинті», «Іван Сила на острові Щастя» та інші.

Найновіша робота О.Гавроша — «Закохані казки» — нещодавно побачила світ у «Видавництві Олександри Гаркуші», і щойно її було представлено в Центрі «Допомога жінці та її родині». Представлення книжки проходило у колі психологів, педагогів, науковців та критиків, адже казка є чудовою формою для виховання і навіть «лікування». Недарма в цілому світі нині потужно розвивається такий новий напрямок, як казкотерапія. Саме про це і йшла мова під час представлення новодруку.

«Це книжка з подвійною адресацією — як дітям, так і дорослим, — зауважив на її представленні Олександр Гаврош. — Сьогодні, аби завоювати читача, мало написати хороший текст, потрібно його й ще чимось заінтригувати. «Закохані казки» — особливий проект в моїй творчій біографії. Ці «14 маленьких історій для однієї великої дівчинки» — Милої Елізи — писалися понад десять років і містять алегоричні тексти як для дітей, так і для дорослих. Вони сильно пов’язані з моїм внутрішнім станом. Недарма психотерапевти на презентації відзначили, що цей збірник може бути посібником для казкотерапії. Адже кожен з нас колись переживає подібний стан. Набагато легше прожити його, співставляючи з чужим досвідом. 

На Закарпатті першим, хто почав використовувати алегоричні тексти у вигляді казок для дорослих, був Фелікс Кривін. У нього вийшли книжки «Вчених казок», «Напівказок». Там більше зосереджено на інтелектуальній, словесній грі, у мене ж — більша увага чуттєвому. Недарма ж це «Закохані казки». В Україні не так багато виходить книжок з подвійною адресацією, тому радий, що ця дуже складна ніша літератури для дітей та дорослих у нас розвивається», — резюмував Олександр Гаврош.

«Закохані казки» незвичні не тільки з огляду на зміст, а й на оформлення. Ілюстратором книжки є художниця Олександра Гаркуша, яка уже тривалий час співпрацює з О. Гаврошем і цього разу створила також несподіваний художній світ у малюнках.

Дослідник дитячої літератури викладач УжНУ Оксана Панько каже, що «непідготовлений читач побачить у ній лише «голий» текст. Особисто для мене ця книжка є своєрідною психологічною терапією, оскільки ще певний час перебуваю під впливом тексту, особистих думок та емоцій. Для мене особисто ці казки і є тією терапією, яка до цього скеровує. Тексти легкі і глибоко філософські. Її треба читати під настрій».

Від себе додам, що кожна «закохана казка» від О. Гавроша містить легку еротичну сценку. Наразі ми з своїм восьмирічним сином читаємо книжку крадькома один від одного, а відтак домашнє обговорення неодмінно з’ясує, якій віковій категорії найперше адресував автор свою, поза усяким сумнівом, оригінальну роботу... 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати