Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Література на межі дисциплін»

25—29 березня відбудеться новий курс лекцій від «Літературної лабораторії»
21 березня, 16:29

Нині у світі дедалі більшої популярності набувають міждисциплінарні студії. Стало зрозуміло, що певне явище, подію, а тим паче — історію постаті складно «вкласти» в тісні рамки одного предмету. Водночас такий підхід зумовлює низку дискусійних питань. Зокрема, як на уроках української літератури розповідати про письменників, які водночас були режисерами чи перекладачами? Звужувати все лише до одного аспекту, говорячи лише про літературну творчість? Проте нерідко письменницька діяльність стає рефлексією того, що відбувається в інших сферах життя людини. Та й без знання контексту складно зрозуміти художній твір. Утім, з іншого боку, де ж тоді закінчується предмет вивчення літератури? Тож як розказувати про письменників на межі дисциплін?

Саме цього українські вчителі мають шанс навчитися завдяки новому курсу лекцій, організованому «Літературною Лабораторією» та Відділом освітніх програм «Мистецького Арсеналу» «Література на межі дисциплін». Як зазначають організатори, 25—29 березня зареєстровані учасники матимуть змогу дізнатися про «європейський контекст Шевченкової прози, Пантелеймона Куліша як діяча державницького масштабу, знаменитого режисера Олександра Довженка, натхненного театром корифеїв та модерною драмою Миколу Куліша» та багатьох інших. Зокрема, також будуть порушені питання, яким є сучасний читач та чому так мало письменниць у літературному каноні. Серед лекторів — відомі літературознавці: Віра Агеєва, Олександр Боронь, Людмила Кісельова, Ростислав Семків, Сергій Тримбач, Ганна Улюра, Олесь Федорук.

Хоч програма орієнтована насамперед на вчителів, усі охочі зможуть послухати ці лекції, але вже у відеоформаті на youtube-каналі «Мистецького Арсеналу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати