Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Book Space

У Дніпрі з’явиться новий книжковий фестиваль. Головний медіапартнер — газета «День»
06 липня, 10:21

На центральній площі міста — імені Героїв Майдану — наприкінці вересня цього року виросте «космічне поселення», майже марсіанське за своїм виглядом. Інформація про проведення фестивалю вже з’явилася в соціальній мережі «Фейсбук» на сторінці «Книжковий фестиваль Book Space. Незабаром почне діяти й спеціальний сайт. Ідея назви фестивалю викристалізувалася доволі швидко, відзначають його організатори. «У Дніпра завдяки програмі «Культурна столиця» тепер буде свій книжковий фестиваль. Ми недарма назвали його Book Space. Космос для нас — це не тільки трохи іронічне відсилання до Дніпра, як «космічної столиці», де виготовляють ракети. Космос — це про новий образ міста, сучасний та інноваційний, про все прогресивне, що в нас відбувається, все, чим ми можемо стати, якщо будемо прагнути більшого і дивитися не назад, а вперед», — каже арт-директор фестивалю Вікторія НАРІЖНА. Вона підзауважує, що  книжковий світ — це теж своєрідний космос, і навіть інтелектуальний всесвіт. Це місце, де відтепер має збиратися інтелектуальна еліта України, і не тільки нашої країни. «Ми мріємо, щоб  наш фестиваль став з роками таким — інноваційним майданчиком для книги, яка йде на крок попереду, середовищем, в якому обговорюються, а може, і народжуються, нові підходи до видання, нові технології, нові типи наративів. Але в нашому серці і на наших стендах завжди залишиться місце для старої доброї паперової книги, тому що це теж наша велика любов», — говорить пані Вікторія.

Відомо, що книжковий фестиваль буде тривати три дні — 28—30 вересня. Погодження на участь у ньому вже дали десятки українських видавництв, багато відомих українських письменників та гостей з за кордону. Наразі на запрошення відгукнулися з США, Данії, Польщі, Франції та Росії. Над останнім організатори довго думали, але вирішили запросити письменників, які мають особливу громадянську позицію щодо сучасною політики російського керівництва. Очікується, зокрема, що гостем фестивалю буде відомий письменник Володимир Войнович та інші.

Організатори фестивалю позитивно ставляться до книговидавництва у будь-якій країні, але відзначають, що на українському ринку останніми роками відбуваються суттєві зрушення. «Донедавна на український книжковий ринок йшов потік російської продукції, яка нерідко завозилася контрабандою. Сьогодні цей потік майже припинився, перетворився на маленькі ручайки. Цей ринок переформатується, і українським видавництвам дуже цікаво освоювати новий простір», — каже Вадим ГЕФТЕР, виконавчий директор фестивалю. Він відзначає, що складність організації такого заходу полягає в його масштабності. «Ми остаточно визначаємось у виборі місця приведення заходів. Найімовірніше це буде центральна площа Дніпра, хоча й вона може виявитися замалою. Будемо використовувати інші майданчики, що розташовані поблизу, зокрема, Музею українського живопису, де відбуватимуться дискусії та зустрічі. Виставка не може кочувати з місця на місце. Тому дуже важливий момент — вгадати з місцем проведення та датою», — каже пан Гефтер. Спочатку планувалося сумістити виставку з Днем міста, але час  проведення змістився на кінець вересня. «Українським видавництвам має бути цікаво в нашому місті. Бо Дніпро — вузівський та студентській центр з великою читацькою аудиторією, що потребує книжкової продукції», — вважає Вадим Гефтер.

План роботи фестивалю дуже щільний. Ці дні будуть повністю заповнені виставками та продажем книжок, спілкуванням та дискусіями видавців, письменників, гостей та жителів міста. «Від самого початку це задумувалось, як фестиваль, де буде ярмарок і можна буде придбати книжки всіх напрямів — одразу від видавців. Це буде програма на кількох майданчиках, де презентуватимуть книжки, де буде читальня, покази фільмів, лекції, перформанси, концерти — насичена багатогранна програма, яка має представити максимальний спектр інтересів», — розповідає арт-директор. У п’ятницю та суботу ввечері — два концерти від Qarpa та DZOB. Окрім того, у п’ятницю планується експериментальна програма з живим читанням віршів поетами. Буде й дитячий майданчик. До речі, останній день виставки — 30 вересня — припадає на Всеукраїнський день бібліотек. Наша газета, яка вже багато років видає історичні книжки у серії «Бібліотека газети «День», теж планує взяти участь у новій книжковій виставці в Дніпрі. Не тільки як книговидавець, а й як інформаційний партнер. Організатори книжкового фестивалю Book Space запевняють, що інтерес до нього фантастичний. «Фактично немає людини, яка б не прореагувала з приємним здивуванням на проведення книжкової виставки в Дніпрі. Про це говорять усі, бо для українського видавця — це поки що неосвоєний регіон, усі налаштовані, і кажуть «Ми обов’язково приїдемо!», — розповідає Вікторія Наріжна.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати