Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«У Сенцова канікул немає»

1 серпня — 80-й день голодування українського режисера. Активісти шукають нові способи підтримки «бранців Кремля»
31 липня, 17:04

Зранку 31 липня біля Адміністрації Президента зібрались до двох десятків людей — митці, правозахисники, просто небайдужі. Вони влаштували мозковий штурм, щоб знайти нові ідеї для привернення уваги світу до «заручників Кремля». Також учасники акції передали до АП звернення, де вимагають в органів державної влади, зокрема у Президента Петра Порошенка, поінформувати громадськість щодо роботи, яка ведеться задля порятунку Олега Сенцова та інших українців, незаконно ув’язнених у Росії та окупованому Криму, щодо їх стану, можливостей обміну або певних домовленостей.

«Насамперед наша мета — діалог, — зауважує співорганізаторка акції Анастасія СЕГЕДА. — Щоб це були не тільки кулуарні справи, робляться вони чи ні, а щоб це був певний звіт перед громадськістю. Наразі акції на підтримку Сенцова проходять дуже часто — не кожен день, як раніше, але... Вдалося залучити більшу кількість людей до цього питання, вдалося збільшити розголос. Ми не можемо прийти, відкрити ґрати і визволити людей, але можемо принаймні створювати резонанс, щоб про це говорили не тільки в Україні, а й за кордоном».

30 ЛИПНЯ, ПАРИЖ. НА БУДІВЛІ МЕРІЇ ВИВІСИЛИ ПОРТРЕТ ОЛЕГА СЕНЦОВА. МЕР ФРАНЦУЗЬКОЇ СТОЛИЦІ АНН ІДАЛЬГО, ЯКА ПІДТРИМАЛА ІНІЦІАТИВУ, НАПИСАЛА НА СВОЇЙ СТОРІНЦІ У «ТВІТТЕРІ» ПРО СОЛІДАРНІСТЬ З ОЛЕГОМ СЕНЦОВИМ. «МИ ЗАКЛИКАЄМО ДО ЙОГО ЗВІЛЬНЕННЯ І ЗНОВУ ПІДТВЕРДЖУЄМО НАШУ ПРИХИЛЬНІСТЬ СВОБОДІ ДУМКИ ТА ПОВАЗІ ДО ДЕМОКРАТІЇ», — ЗАЗНАЧИЛА АНН ІДАЛЬГО / ФОТО ЮРІЯ    САФРОНОВА  

Чи то через спеку, чи то через сезон відпусток учасників акції було мало. З плюсів — тема залишається цікавою для журналістів, з півтора десятка камер, радіо і газети прийшли.

«СЬОГОДНІ У НАС ПОВНИЙ ШТИЛЬ»

«Думаю, якраз через те, що канікули і мертвий сезон, особливо важливо привертати увагу до цієї теми. Сенцов продовжує голодувати, в нього канікул немає, — акцентує Марія ТОМАК, координаторка Медійної ініціативи за права людини. —  Ми знаємо, що Олег погодився приймати кілька ложок поживної суміші на день. Але, звісно, це не те, що може дозволити людині вижити чи нормально функціонувати. Де-факто Сенцов продовжує голодування, і наразі ми не бачимо жодних обнадійливих сигналів, що він може бути звільнений найближчим часом. Принаймні нам невідомо про такі сигнали».

Правозахисники намагаються працювати на рівні міжнародних організацій, але і тут зараз затишшя. «Остання масштабна подія відбулась у Гельсінкі, зустріч президента США Трампа і Путіна. Зараз повний штиль, і ми хочемо почути від суспільства його ідеї», — додає Марія Томак. Правозахисниця наводить приклад таких ідей, які бачила у соцмережах після анонсування акції: пропозиція тиснути на Європейський суд з прав людини, який досі не ухвалив рішення у «справі Сенцова», ідея запросити Президента України відвідати Лабитнангі, де Олег відбуває покарання.

«Цікава акція була зроблена представниками нашої діаспори у Швейцарії і Франції: коли Сенцов почав голодувати, вони обрали день і тоді обривали телефони російських консульств у цих країнах. Вони телефонували туди і ставили одне запитання: «Коли буде звільнено Олега Сенцова?». Думаю, можемо організувати якусь таку глобальну акцію до річниці винесення вироку Олегу Сенцову та Олександру Кольченку», — наводить ще один приклад Марія Томак. Річниця винесення вироку буде доволі скоро — 25 серпня.

ФОТО АРТЕМА СЛИПАЧУКА / «День»

І ще одне «вітання з Франції» — 30 липня на фасаді мерії Парижа розмістили портрет Олега Сенцова. Зробили це за підтримки мера міста Анн Ідальго.

«ПИТАННЯ ЗВІЛЬНЕННЯ «БРАНЦІВ КРЕМЛЯ» НІДЕ НЕ ОБГОВОРЮЄТЬСЯ»

Минулого тижня Кабінет Міністрів ухвалив рішення про разове виділення по 100 тисяч гривень родинам українців, які утримуються в Росії через політичні мотиви. «Мені здається, це давно мало б бути зроблено, — коментує Марія Томак. — Стратегічно, з точки зору звільнення, це не є відповіддю на всі питання. Але тактично, з точки зору можливості працювати з незалежними адвокатами, можливістю сімей відвідувати своїх рідних, можливістю передавати передачі — це, звісно, велика справа. Нарешті після стількох років маємо таку можливість».

У зверненні до Президента України вкотре була вимога скоріше призначити уповноважену людину чи орган, які б опікувались виключно «бранцями Кремля». Водночас у квітні цього року Ігор Гриб, чий син Павло незаконно арештований у Росії, очолив відділ з питань осіб, позбавлених особистої свободи, у структурі Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб.

«Ми також лобіювали створення відділу, який очолює Ігор Гриб, але це така, можна сказати, тактична структура, що має відповідати за моніторинг інформації, збір даних для санкційних списків, спілкування з родичами тощо. Це не вирішує проблему, умовно, відсутності переговірника. Ігор Гриб не буде займатися цим або пошуком шляхів звільнення, — каже Марія Томак. — Тож така вимога залишається актуальною, бо ми бачимо, що це питання ніде не обговорюється. Росія так просто на це не погодиться, але треба тиснути на неї. Треба розуміти — у Мінську це питання («бранців Кремля». — Авт.) не піднімається. Ми знаємо позицію Росії, вони стверджують, що у Мінську вони є спостерігачами, що там обговорюється виключно Донбас. Окей. Не розумію, чому не можна здійснювати тиск на Росію через західних партнерів, змушувати їх говорити, наприклад, про гуманітарну ситуацію в Криму, звільнення незаконно утримуваних у Криму і Росії людей на якомусь альтернативному майданчику».

КОНВЕРТИ З ПОРТРЕТОМ СЕНЦОВА

Відомі люди теж пропонують ідеї підтримки «бранців Кремля». Так, письменник Андрій КУРКОВ у «Фейсбуці» запропонував зробити марки, частина коштів від яких йшла б на допомогу родинам українських «в’язнів сумління» у Росії та Криму. «Кілька разів мені у житті зустрічалися марки, ціна на яких була показана у вигляді звичайної математичної формули без знака «дорівнює». Наприклад «3 крони + 2 крони». Це завжди означало, що марки випущені і як засіб поштової оплати, і як засіб збору грошей для якоїсь благої мети. Тобто друга частина вартості йшла на благо! І ось я подумав, а чому б нашій Укрпошті не випустити серію марок з портретами українських політв’язнів, що нудяться в тюрмах Росії. І щоб теж було «3 гривні + 2 гривні», і щоб кожні дві гривні йшли на допомогу родині політв’язня! Крім того, такі марки добре було б взагалі наклеювати на конверти з листами в РФ, щоб і громадяни РФ знали в обличчя тих, кого викрав і намагається повільно вбити їх Кремль!», — написав Курков.

Цікаво, що Укрпошта одразу відреагувала на заклик. У відповіді компанії, яку Андрій Курков теж оприлюднив на своїй фейсбук-сторінці, йдеться, що наразі українське законодавство не передбачає такої форми випуску марок, а це — марки з додатковим тарифом. Проте, зазначається у цій відповіді, Укрпошта тривалий час просуває таку ідею, і є сподівання, що вже цього року оновлять Положення про знаки поштової оплати, що дозволить випускати благодійні марки.

«МАЄ ПІДНЯТИСЯ КОЖЕН УКРАЇНЕЦЬ»

Вже понад місяць триває запущена кінематографістами ініціатива «Вголос. Читаємо оповідання Олега Сенцова». Кожен може зачитати на відео уривок з книжки Сенцова «Оповідання», а потім із цих роликів змонтують одне велике відео. Якість — не головне, можна просто поставити перед собою телефон із включеною камерою і записатися. Відео треба надсилати на електронну адресу: [email protected]. До ініціативи долучились відомі українські, польські та англійські актори і режисери. Ще, нагадаємо, у липні таке відео зробили учасниці Літньої школи журналістики «Дня».

«Головне, що так у людей з’явився інтерес до Олега не як до людини, яка голодує, а як до творчої особистості, яка має вийти з тюрми і продовжувати свій творчий шлях, — говорить про акцію «Вголос» кінопродюсерка Анна ПАЛЕНЧУК. — Сподіваюсь, що завтра Олега відпустять, і ми вже не будемо тут збиратися. Ми постійно живемо тим, що його от-от мають відпустити. Звичайно, ми будемо робити і фінальне відео, і не тільки відео, щоб постійно говорити про Олега, привертати увагу і влади, і громадськості». Між іншим, зараз Анна, яка знала Сенцова ще до його ув’язнення, разом із режисеркою Тамарою Труновою працює над постановкою його п’єси «Номери». Наразі прем’єра планується на листопад.

Анна говорить, що Олег дуже принциповий, повністю вірить у певні ідеали. «І це не його власні переконання — це наші з вами цінності. Це цінності свободи, цінності нашої країни, це про те, що рідний дім Олега, Крим, окупований, — продовжує кінопродюсерка. — Думаю, у цьому плані Олег Сенцов — це кожен із нас. І коли ми всі це зрозуміємо, тоді ми його звільнимо. Нас має бути набагато більше. Кожен українець має піднятися, щоб звільнити наших громадян».

Нагадаємо, за даними правозахисників, наразі у Росії та окупованому нею Криму за політично вмотивованими звинуваченнями утримуються щонайменше 70 громадян України. 1 серпня — 136-й день голодування Володимира Балуха, 55-й — Станіслава Клиха.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати