Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зимове меню для пташок

Як підтримати пернатих у холодну пору — поради орнітологів
01 грудня, 09:54

Зима — пора особлива. У холоднечу хочеться чогось теплого та затишного — людині, а що птахи та звірі? Часто ми облаштовуємо годівниці для птахів винятково з добрих намірів. Але через необізнаність можемо нашкодити. На прохання «Дня» громадська організація «Українське товариство охорони птахів» підготувала поради, як правильно підгодовувати птахів узимку.

Перше правило: якщо повісили годівницю — потрібно підтримувати наявність їжі в ній протягом всього холодного сезону. Зграйки маленьких пташок, таких, як синиці, горобці, ще з осені придивляються до місць, які їм здаються з достатньою кількістю їжі.  Якщо у вашій годівниці було достатньо кормової бази, птахи «закріпляють» за собою це місце й розраховуватимуть, що їм вистачить їжі. Взимку шукати нові території та витрачати на це сили важко. Тож беручись за прикорм,  беріть на себе відповідальність за постійну турботу про крилатих.

Треба пам’ятати, що птахи абсолютно самостійні й можуть забезпечити себе харчами. Вони мають самотужки про себе подбати (навіть якщо вони живуть в парку). Потребують лише підтримки в ожеледь, коли все вкрито льодом й важко щось їстівне дістати. Також важливо пам’ятати, що прикормлювати на годівниці потрібно лише 1—2 рази на добу. Це здорове харчування.

Та так сталося, що людям подобається годувати пташок і цікаво за ними спостерігати. Існують навіть рекомендації, як досягти різноманіття видів на своїй кормушці. Тож від форми годівниці та «продовольчого набору» залежить різноманітність птахів, що відвідуватимуть вашу їдальню. Окрім регулярного поповнення годівниці, треба потурбуватись про її чистоту та вичищати від посліду птахів й накопичення води. Годівниці можуть бути розташовані на вікні власної оселі, що допоможе зблизька спостерігати за птахами,  у дворі або у лісопарках. Треба враховувати надійність конструкції, а також достатню захищеність від котів. Шматочки несолоного, некопченого сала або зроблені кульки смальцю можна розміщувати окремо на гілках, підвішуючи на невеликих мотузочках. Та обережно, щоб нитки-мотузки не були довгими й виключали травмування пташок або можливість заплутатись.

Варто врахувати, що водоплавні (качки, лебеді) їдять зерна, горох, дрібнонарізані овочі; зерноїдні (синиці, горобці) — зерна, насіння (сире!); всеїдні (граки, ворони) полюбляють поживні горішки; комахоїдні (дятли) — тваринні жири; плодоїдні (омелюхи) — ягоди та фрукти.

Підходить для підгодівлі птахів у холодну пору року:

* сушене насіння, особливо соняшника — поживне та достатньо жирне; насіння рослин (наприклад, кропиви); можна користуватися наборами, які продаються у зоомагазинах;

* сухі подроблені горішки, особливо волоські;

* зернові та невелику кількість кукурудзи й пластівці цільнозернові;

* тваринні жири без солі, спецій та копчення;

* ягоди та фрукти.

Натомість класти в годівницю заборонено:

* хліб, особливо житній та свіжий;

* смажене;

* солоне;

* запліснявіле;

* пшоно.

Велика небезпека для птахів — темні сорти хлібу (житній хліб), це викликає у птахів пронос, що призводить до неминучої загибелі. У такому хлібі міститься багато солі та дріжджів. Птахам у зимовий період дуже важко, і тому будь-яка хвороба може стати для них просто смертельною.

Взагалі краще виключити хліб в цілому. Білий хліб не має жодної поживної цінності, окрім, калорій. Так птахи недоотримають поживні речовини у достатній кількості. Кидаючи хліб у паркові озера та ставки, який птахи не з’їдають, він кисне та гниє, що шкодить водоймі. Мокрий хліб гниє та створює ідеальні умови для розвитку цвілі, яка може потрапляти в легені птахів і призвести до їхньої смерті.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати