Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Жіноче володарство

У Львові представляють графікорізьбу Наталки Откович, металопластику Мілі Сидор і різаний папір Оксани Сентимреі
12 грудня, 21:09

Експозицію «Трикутник» демонструють у галереї «Меланка-арт», що на вул. Лесі Українки, 8.  У показі – об'ємно-просторові композиції, настінні панно, декоративні скриньки й прикраси, виконані в техніках графіки, різьблення, витинання і ковальства. Анонсуючи виставку, у галереї зазначали, що три цілком різні у мистецтві особистості через призму індивідуального творчого сприйняття представлять оригінальне авторське трактування теми, об'єднаної використанням антропоморфних, зооморфних і флористичних мотивів.

Наталя Откович – викладач кераміки Львівського коледжу декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Представниця мистецької династії Отковичів. Читачі «Дня» мали можливість ознайомитися з її творчістю з репортажу «Родинне коло на перетині творчих досвідів», де йшлося про  виставку «У колі муз» і де, зокрема, про творчість цієї мисткині зазначалося, що вона володіє виразно суб’єктивованим асоціативним мисленням, що її  внутрішній світ сповнений ліричних реакцій на природу, що насиченими флористичними формами вона структурує абстрагований простір, досягаючи цілісних імпровізованих метафоричних композицій, також що молода авторка знайшла спосіб формально-стильової модифікації відповідної теми, розвиваючи її в різних композиційних та техніко-виражальних версіях.

Щодо Емілії Сидор, то вона, скидається, – єдина жінка серед львівських ковалів. Фаху вчилася в Академії мистецтв (кафедра художньої обробки металу). І вже понад десять років дуже вправно, нарівні з чоловіками, перетворює метал на витвори мистецтва. Бере участь у ковальських фестивалях. Як науковий співробітник Інституту народознавства НАН України,  координує всеукраїнські заходи з проблем історії та сучасності художнього ковальства.

Оксана Синтемреі також випускниця Львівської академії мистецтв. Викладає у Коледжі декоративного та ужиткового мистецтва (відділ академічного малярства)  ім. Івана Труша. І це саме її чудова витинанка «Крила ангела» відкриває експозицію «Трикутник» у галереї «Меланка-арт».

«Експозиція трьох молодих мисткинь сумарно нагадує мереживо з різних стратегій декоративної образності, притаманної кожній авторці, – розповів «Дню» мистецтвознавець Роман Яців. –  Кожна з них добре розуміє, що таке сучасна форма, кожна розрізняє функціональне призначення витвору, водночас наділяючи той чи інший предмет такою семантичної програмою, коли фольклорне джерело стає елементом вже нової естетичної реальності. Етнічна традиція для Наталії Откович, Емілії Сидор  та Оксани Сентимреі  є базовою субстанцією для їх мистецького світогляду. В той же час індивідуальна екзистенція підпорядковує знакову систему культурних артефактів минулого відмінним морфологічним принципам, в яких проявляється як емоційність, так і скерованість професійних зацікавлень кожної художниці зокрема».

Розгадати семантичну програму рукотворів трьох львівських майстринь, отримати естетичну насолоду від вишуканості усього представленого у показі «Трикутник» встигнуть всі охочі – суто жіноче володарство у «Меланці-арт» чинне до 23 грудня.


 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати