Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Усі ми говоримо кроманьйонською

04 червня, 00:00

16 травня цього року в газеті "Комсомольская правда" з`явилося інтерв`ю московського мовознавця Старостіна, який збирається "відкрити і довести", що всі мови світу мають спільне походження. Однак чомусь він не згадав, що такі дослідження вже давно ведуться в Києві.

Чи можна вважати відкриттям тезу про те, що всі мови світу походять від спільної прамови? Напевно, ні, бо ще за кілька тисяч років до Різдва Христового шумери в своїх міфах згадували про ті часи, коли всі люди говорили однією мовою. Проте тільки в ХХ столітті мовознавство спромоглося почати наукове доведення цієї стародавньої гіпотези. 1905 року видатний італійський учений Тромбетті видав книгу "Єдність походження мови", в якій, як і в інших своїх працях, обгрунтовував спільне походження мов світу. Ці дослідження продовжив академік Мельничук -- український вчений, який, на жаль, помер у березні цього року. Його послідовники намагаються віднайти бодай найменші залишки первісної мови людства в сучасних мовах. Адже "першомова" може бути реконструйована так само, як, наприклад, праслов`янська мова, не засвідчена жодною пам`яткою, але відтворена на матеріалі сучасних слов`янських мов.

Нині відомо кілька десятків слів, що належали до спільного джерела всіх відомих на сьогодні мов. Це назви понять "людина", "рука", "річка", "грім", "рости", "ходити" та ін. Вимовити, а тим паче зафіксувати на папері слова первісної мови майже неможливо через те, що вони не тільки супроводжувалися певними інтонаціями, мімікою і жестикуляцією, а й містили незвичні для сучасних мов звуки (подібні до вигуків та звертань до тварин). Слова цієї мови були водночас реченнями і не поділялись на окремі звуки, становили один злитий комплекс. Такою мовою користувались кроманьйонці 40-30 тисяч років тому (а можливо, і раніше). У процесі їх розселення єдина мова поступово розпадалася і розгалужувалась аж до виникнення сучасних мов.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати