Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Собак відловили, але не вбили

У Херсоні мітингували проти знищення безпритульних тварин
27 вересня, 10:30
ФОТО АВТОРА

26 вересня під стінами Херсонської міської ради зібралася громадськість, яка прийшла висловитись проти негуманного поводження з вуличними тваринами. Напередодні ГО Київське товариство захисту тварин «Щасливий берег» поширило у «Фейсбуці» запрошення на мітинг, в описі якого зазначалося, що «в Херсоні збираються убивати всіх тварин на вулиці».

ПРЕТЕНЗІЇ

У дописі йшлося про те, що вуличні тварини визнані переносниками африканської чуми свиней (АЧС), а отже, їх будуть ліквідовувати. Жодних документів, джерел чи іншої офіційної інформації не повідомлялося. У всьому звинувачували головного ветлікаря Херсона Марину Малахову. Мовляв, вона дала наказ про вбивство тварин. У ході мітингу координаторка акції Римма Бараненко зазначила, що їхню акцію підтримали місцеві зоозахисники «Шанс», «Чотири лапи» та інші, але плакати передали «побратими із всеукраїнських зоозахисних організацій».

Під час мітингу херсонські активісти звернулися до міського голови Володимира МИКОЛАЄНКА з проханням розібратися у ситуації і не допустити знищення тварин, адже це, на їхню думку, не спосіб боротьби з АЧС, а розв’язання незручної міської проблеми. Активісти також порушували питання про ефективність роботи комунального підприємства «Гарантія», яке займається проблемами безпритульних тварин.

ГАРАНТІЇ МЕРА

Володимир Миколаєнко вийшов до мітингувальників і заявив, що жодна тварина не буде знищена. «Наше підприємство відловлює, стерилізує, кліпсує і відпускає тварин. Більше жодних дій. Під час карантину відловлено орієнтовно 50 собак. Якщо в лавах зоозахисників є ветеринари, підіть разом із керівником «Гарантії» і переконайтеся в тому, що собаки не хворі», — заявив мер. 

КАРАНТИН

В. о. начальника відділу Херсонського міського управління ГУ Держпродспоживслужби Марина МАЛАХОВА на мітинг не з’явилася, але ми зв’язалися з нею телефоном.

«На території Херсона накладено карантин у зв’язку з двома спалахами африканської чуми свиней. Перший спалах був зафіксований на території селища Комишани, а другий — у Херсоні. Як визначаються зони карантину? Наприклад, був спалах у Комишанах — це осередок. Від нього, в радіусі 3 км йде зона захисту. А в радіусі 10 км йде зона нагляду. Фактично, через два спалахи з різних боків на Херсон накладені карантинні обмеження», — коментує «Дню» Марина Малахова.

БОЛЮЧА ТЕМА

«Є наказ Мінагрополітики №111 від 07.03.2017, де розроблені заходи, які повинні виконуватись при спалаху АЧС. У документі, серед інших заходів, є пункт про знищення безпритульних тварин. Собаки і коти не хворіють на АЧС, але вони є переносниками хвороби. Функції по регулюванню чисельності тварин покладені на органи місцевого самоврядування. В нашому випадку цим має займатися КП «Гарантія», — говорить Малахова.

«Є таке поняття, як соціальна евтаназія, коли тварини несуть небезпеку, наприклад у разі карантинних обмежень. Саме така ситуація і виникла. Для нас це болюча тема, ми всі люди, тим паче — лікарі. Але зараз під загрозою економічна ситуація в Україні, зокрема вся галузь свинарства. Щодня держава докладає значних зусиль і коштів для зупинки хвороби. На жаль, евтаназія — це один із шляхів вирішення даного питання», — пояснює Марина Малахова.

ХЕРСОН МОЖЕ СТАТИ ОСЕРЕДКОМ АЧС

При виконавчому комітеті Херсонської міської ради діє протиепізоотична комісія. Вона терміново засідає, коли отримано сигнал про спалах АЧС. Розробляються заходи, відповідно до наказу Мінагрополітики, затверджуються протоколи.

«У нас було розроблено такі протоколи: №4 від 1 серпня і № 9 2 вересня стосовно ліквідації АЧС на адміністративній території Херсона, де включено в тому числі і такий захід (знищення безпритульних тварин. — Ред.). Якщо ми стовідсотково не виконаємо всі заходи, ми не зможемо зняти карантин. А якщо буде зафіксовано ще один-два спалахи, треба буде закривати все місто. Це означає пости на в’їздах, дезінфекція і перевірка транспорту, заборона на перевезення продуктів тваринного походження, зернових продуктів та інше. Це дуже затратні заходи з точки зору фінансів і людського ресурсу», — говорить Малахова. 

За її словами, працівники КП «Гарантія» повинні відловлювати безпритульних тварин і за допомогою спеціальних препаратів усипляти. Після чого трупи тварин піддаються кремації. Аби в людей не забрали домашніх, а не безпритульних тварин, господарі мають тримати собак виключно на прив’язі. Котів, які перебуватимуть на вулицях, теж можуть вилучити.

«ЖОДНУ ТВАРИНУ НЕ ПІДДАЛИ ЕВТАНАЗІЇ»

Однак директор КП «Гарантія» Ігор СЕМЕНЧЕВ у коментарі «Дню» зазначив, що на сьогодні жодну собаку, виловлену під час карантину, не піддали евтаназії.

«У період спалаху АЧС працівники нашого підприємства відловили орієнтовно 50 безпритульних собак. Частина їх перебувають у нашому притулку, частину забрала зоозахисна організація. Я хочу запевнити громадськість, що жодної тварини ми не піддали евтаназії, — говорить Ігор Семенчев. — Дійсно, є рішення протиепізоотичної комісії. Ми проводимо відлов. Але наше підприємство не має дозволу на проведення евтаназії. Для цього потрібні ліки, які мають наркотичні речовини у складі. Коли був випадок з відловом собак у Комишанах, Держпродспоживслужба надавала нам свого лікаря з відповідним препаратом. Але тоді, після візуального обстеження собак, вирішили цього не робити».

«Ми звернулися до в. о. начальника відділу Херсонського міського управління ГУ Держпродспоживслужби, до голови міської надзвичайної протиепізоотичної комісії та до міського голови, де пояснили, чим ми займаємось і чекаємо на створення комісії у складі ветеринарної служби, нашого підприємства і представників зоозахисних організацій. Щоб ми всі разом склали акт щодо виловлених собак. І якщо буде підозра на сказ, агресивність чи якусь інфекційну хворобу, то ці тварини потребуватимуть евтаназії. І проводити її повинна ветеринарна служба, а не «Гарантія».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати