Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Провокація» Навального

Не важливо, за що або проти чого виступили демонстранти, важливо, що виросло покоління, яке вимагає змін
28 березня, 10:02
ФОТО РЕЙТЕР

Сьогодні Олексій Навальний може почуватися переможцем. Лише в центрі Москви організований за його закликом несанкціонований мітинг протесту проти корупції в російських органах влади під гаслом «Він нам не Дімон», навіть за явно заниженими оцінками поліції, зібрав не менше 8 тис. осіб. За оцінками ж незалежних спостерігачів, у мітингу в центрі Москви взяли участь як мінімум 20 тис. осіб. Із часів Болотної площі таких масових опозиційних акцій у Москві ще не було. І це незважаючи на заклики МВС до людей не виходити на вулиці, незважаючи на те, що в Кремлі взагалі назвали заклик Навального «провокацією».

До речі, Навальний стверджує, що вважає акцію протесту узгодженою, оскільки московська мерія так і не запропонувала йому альтернативного варіанту щодо місця проведення мітингу, відмовивши дозволити його на 1-й Тверській-Ямській і Тверській вулицях. Після чого лідер опозиції запропонував своїм прихильникам влаштувати за вказаним маршрутом «протестну прогулянку». А в регіонах як на санкціоновані, так і на недозволені акції на підтримку боротьби з корупцією вийшли десятки тисяч осіб. Усього, за оцінкою Навального, в мітингах і демонстраціях проти корупції повинні були брати участь близько 100 міст Росії.

Людей не налякала можливість повторення жорсткого сценарію зачистки демонстрації 6 травня 2012 року. У Москві було затримано понад 860 осіб, враховуючи самого Навального і співробітників його Фонду з боротьби з корупцією, а також не менше трьох десятків неповнолітніх. Серед останніх виявився і британський підданий Грегорі Хілл, який навчається у приватній школі у Москві, причому поліцейські його ще й неабияк побили. Отже, справа пахне міжнародним скандалом. На Навального оформили протокол за частиною 1 статті 20.2.2 КоАП (організація масового одночасного перебування громадян), що передбачає до 15 діб арешту, і залишили політика у відділенні поліції на ніч, до суду. При цьому кількох активістів затримали ще за годину до початку мітингу.


ФОТО РЕЙТЕР

У Владивостоку, Південно-Сахалінську, Хабаровську, Катеринбурзі і деяких інших містах теж пройшли мітинги проти корупції. Лише в Петербурзі зібралося до 15 тис. осіб. У регіонах теж були затримання. Проте поліція діяла відносно м’яко, жорстоких сутичок вдалось уникнути, і затриманим поки що загрожують головним чином адміністративні протоколи за частиною 5 статті 20.2 КоАП (порушення порядку проведення публічних заходів), а не кримінальні справи. Хоча першу кримінальну справу за фактом замаху на життя поліцейського вже порушили. За версією влади, 33-річному правоохоронцю невідомі особи завдали декілька ударів невстановленим предметом по голові, і він перебуває в лікарні у важкому стані. Цілком можливо, що ми справді маємо справу з вилазкою екстремістів-провокаторів, які намагаються викликати репресії влади для радикалізації протестів. До їх числа міг належати й невідомий, який розпилював на Пушкінській «газ подразливої дії», хоча в даному випадку може йтися і про поліцейського агента.

Проте здебільшого протести пройшли мирно. Але сам факт, що влада допустила такий численний опозиційний мітинг на Тверській вулиці і Пушкінській площі, — багато в чому знакова подія. Адже за бажання поліцейські могли жорстко блокувати район проведення мітингу і почати масові затримання ще дорогою до місця збору. Таку тактику, доречно зауважити, давно вже практикують білоруські правоохоронці. Але Путіну наразі найменше хочеться бути схожим на Лукашенка і лякати майбутніх своїх виборців. І, хоча ще зранку у неділю поліцейські підігнали автозаки до станцій метро «Білоруська», «Маяковська» і «Тверська», а також на Манежну площу, проведення мітингу вони допустили.

Очевидно, в Кремлі вирішили, що треба дати можливість випустити пару накопичених протестних настроїв. Швидше за все, важливу роль відіграло те, що головною мішенню акцій протесту став не Вован, а Дімон, не президент Путін, а прем’єр Медведєв. Дмитро Анатолійович давно вже і небезуспішно відіграє роль громовідводу, покликаного відвести критику від старшого товариша. Адже мітинг був спровокований розслідуванням фонду Навального про таємні багатомільярдні активи російського прем’єра. І сам Медведєв у день мітингу породив історичну фразу: «Ну, шахраїв-то у нас вистачає, це ми розуміємо».


ФОТО РЕЙТЕР

Поза сумнівом, протести його не лякають, і він вважає своє становище у прем’єрському кріслі міцним. Як мені вже неодноразово доводилося писати, Путін ніколи не зніме Медведєва з цієї посади, просто через страх палацового перевороту. Теоретично можна припустити, що в разі початку справжньої народної революції Дімона спробують прибрати, щоб врятувати Вована, але тоді вже точно буде пізно. Поки ж Путін у жодному разі не піде на його відставку, тим більше, якщо вона буде спровокована протестними акціями опозиції. Демонструвати слабке місце Володимир Володимирович вважає неприпустимим. Ймовірно, в Кремлі сподіваються, що зараз, за рік до виборів, протести опозиції, навіть масові, не такі страшні. Нехай поки що пограються, все одно протест втратить шанс, а до виборів сил в опозиції вже не залишиться. Люди втомляться, побачивши, що в результаті протестів нічого не змінюється, і перестануть виходити на вулицю. Ну, а вибори пройдуть під повним контролем влади, яка порахує голоси належним чином. Проте разом із подібним милостивим сценарієм існує й інший, непередбачуваний. Протести наростатимуть, особливо якщо економічний стан погіршуватиметься, і тоді вже влада опиниться перед серйозною проблемою: або жорстко придушували протести, не рахуючи жертв, або йти на якісь компроміси, не уявляючи, куди це може у результаті завести.

Але, в будь-якому разі, сьогодні Навальний продемонстрував свою силу. Він — єдиний політик у Росії, здатний вивести на вулиці міст десятки і сотні тисяч людей. Звісно, далеко не всім подобається імперський націоналізм Олексія Анатолійовича, його позиція щодо Криму і відвертий популізм з елементами ксенофобії (і це обґрунтовано). Але іншого опонента Путіна, порівнянного з Навальним за впливом і популярністю, сьогодні немає. І Кремль змушений буде з ним рахуватися, що загрожує Олексію Навальному повторенням трагічної долі Бориса Нємцова.

ДО РЕЧІ

Держдепартамент США засудив масові затримання учасників акцій протесту в Росії, повідомляє CNN. Офіційний представник американського зовнішньополітичного відомства Марк Тонер назвав те, що сталося, образою демократичних цінностей.  «Сполучені Штати рішуче засуджують арешт сотень мирних демонстрантів по всій Росії в неділю. Затримання мирних демонстрантів, правозахисників і журналістів є образою основних демократичних цінностей, — йдеться в заяві. — Ми із тривогою дізналися про арешт опозиціонера Олексія Навального після його прибуття на демонстрацію, а також про поліцейські рейди в організації по боротьбі з корупцією, яку він очолює».  «США відстежуватимуть цю ситуацію, і ми закликаємо владу Росії негайно звільнити всіх мирних демонстрантів», — наголосив Тонер.

Європейський Союз закликав владу Росії негайно звільнити всіх затриманих учасників антикорупційних акцій протесту 26 березня. У заяві на сайті представництва ЄС у Росії йдеться, що поліцейські завадили реалізації основних свобод, закріплених у російській конституції, — свободи слова і мирних зборів. Євросоюз закликав російську владу повністю дотримуватися міжнародних зобов’язань, зокрема перед Радою Європи і Організацією з безпеки і співпраці в Європі, відстоювати права людини і негайно звільнити мирних демонстрантів, яких було затримано, наголошується в заяві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати