Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українська трудова та освітня еміграція

«У світовому розподілі праці українці все більше віддають свій інтелектуальний багаж», - експерт
25 січня, 11:07
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

У середу в «Укрінформ» відбулася прес-конференція за темою «Українська трудова та освітня еміграція у 2018 році. Чого навчив наших земляків польський досвід?». Спікерами конференції були голова громадської організації «Моя Отчизна» Іван Кокуца, відомий письменник і журналіст Михайло Каменюк та професор і ректор Легніцької вищої менеджерської школи Василь Назарук.

Прес-конференція почалась із зауважень Івана Кокуци, що міграційна, освітянська, культурна та духовна теми важливі як в українському, так і в усьому європейському суспільстві. Зараз близько півтора мільйона громадян України працюють або навчаються у Польщі. Іван Кокуца порівняв цю кількість із цілою армією, або з двома областями, такими як Тернопільська та Закарпатська разом.

Також громадський діяч зазначив, що поляки дуже прискіпливо і уважно ставляться до наших заробітчан, а ще уважніше — до студентства. Близько 80 тисяч українських студентів навчаються в Польщі, а це майже чотири київські національні університети. «Українські заробітчани — головний лейтмотив нашого просування в Європейський Союз», —  вважає Іван Кокуца.

Половина українців тією чи іншою мірою причетні до міграційних процесів. Саме на цих людей спрямовано увагу громадської організації «Моя Отчизна». Іван Кокуца розповідає, що в Польщі також існує багато організацій, але здебільшого це — бізнес-проекти, які наживаються на наших земляках. Він наводить у приклад українського хлопця з Мукачевого, який влаштувався працювати на заправці через фірму й тому, згідно з договором, має віддавати їй половину заробітної плати. Серед головних напрямів роботи ГО «Моя Отчизна» — надання правової, соціальної та інформаційної допомоги українським мігрантам.

Михайло Каменюк, який представляє громадські організації «Русалка Дністровая» та «Україна — Польща — Німеччина», вважає, що слід особливо наголошувати на трудовій еміграції, що є незахищеною, більше говорити про нелегальне працевлаштування та експлуатацію. «У світовому розподілі праці українці все більше віддають свій інтелектуальний багаж», — зазначає журналіст.

Професор Василь Назарук обґрунтовує популярність навчання у Польщі серед українців близькістю мов та менталітетів. Багато польських вузів пропонують пільгові умови вступу для українців, або скасовують оплату за навчання, що все більше приваблює українську молодь.

Василь Назарук наголошує, що дуже важливо вміти розпізнати менш якісні навчальні заклади. Він розповідає, що, згідно з рейтингом, три найкращі виші Польщі — це Варшавський, Ягеллонський університети та Варшавська політехніка. «Навчання за кордоном — це не тільки знання, а й досвід. Він може бути позитивним, а може бути помилковим, але усілякий досвід є цінним», - вважає професор.

Також Василь Назарук зазначив, що у Варшаві видається журнал «Наш вибір», який надає інформацію для українців, які живуть і працюють у Польщі.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати