Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

За свою землю

«Збереження довкілля має бути частиною стратегії національної безпеки», - еколог
25 травня, 20:01
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

До редакції «Дня» завітав Антей. Саме так назвали героя фото, яке демонструвалось на фотовиставці «Дня», де ветеран АТО Юрій Фоменко з відкинутим за спину автоматом вивчає паростки озимої пшениці. Війна і мир, кров і життя драматично, але обнадійливо переплелись на знімку. Саме завдяки цій світлині головний редактор «Дня» Лариса Івшина і помітила Юрія Фоменка, який уособлював особливий архетип українця – землероба і воїна, який захищає свою землю. Фото до речі мало рекордну кількість переглядів у Facebook.

ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Улітку 2015-го газета «День» і Антей «розвіртуалізовались».  Тоді він особисто подарував головному редактору шеврон свого батальйону, а до себе повіз із Києва подарунок від «Дня»  – книгу «Сила м’якого знака». 

Дніпро – одне з тих міст, куди «День» приїздить зі своєю щорічною фотовиставкою. Для Лариси Івшиної стало приємним сюрпризом, коли Антей завітав на цей захід. Юрій Фоменко і головний редактор «Дня» тоді сфотографувались на тлі вже знаменитого фото. З’ясувалося, що міський голова Дніпра Борис Філатов, враховуючи досвід і активність воїна, запропонував йому посаду в КП «Міськзеленбуд».

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Цього разу Юрій Фоменко подарував головному редактору «Дня» Ларисі Івшиній книгу Дмитра Яворницького «Дніпрові пороги». У виданні зокрема оприлюднені світлини сторічної давнини ревучого, бурхливого Дніпра та простих українців, що тоді глянули в вічність об’єктива. До дому в свою чергу Фоменко повіз свіжий глянець «Маршрут №1», п’ятиріччя випуску якого відзначає газета на початку червня.

Поговорити із паном Юрієм завжди є про що. Він є непересічною особистістю в своїй начебто простоті. Окрім того, що він і за освітою, і за покликом є агрономом, від нього можна почути цікаві дослідження українського етносу Центральної та Південно-східної України. Війна для нього стала ще одним приводом пізнати свій народ. На думку пана Бродника (так він себе називає) нам поміняли ментальність. «В книжках нас зробили козаками чи гайдамаками, які за першим покликом біжать воювати і часто в чужих війнах, - говорить Юрій Фоменко, - Натомість здавен  в українських сім’ях було традицією передати сину не лише шаблю, а книжку. Тому в сірі для Європи часи у нас на Русі (не Московії) діти вміли читати та навіть знали нотну грамоту».

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

 Лариса Івшина, вказуючи на портрет Дмитра Яворницького, в бесіді підкреслила: «…відбулася ерозія ґрунтів, адже стільки буревіїв над нами прошуміло, що рідкісну, глибоко вкорінену породу сильних людей треба охороняти в «червоній книзі». Звичайно треба говорити про захист слабких, але у нас ще більше треба говорити про захист сильних. Тому що сильних у нас дуже мало».

В бесіді з «Днем» були підняті питання в тому числі екології та національної стратегії в цій сфері, яка на думку пана Юрія має займати одну із ключових ролей в загальній стратегії національної безпеки і стати правилом, нормою культури народу. Він вважає: «Екологами мають бути ті хто здатен дослідити, щось зберегти та привнести довкіллю, а не ті хто з лінійкою «кошмарять» підприємців за зайвий сантиметр дерева». Із прийняттям Законів «Про оцінку впливу на довкілля» та «Про стратегічну екологічну оцінку» цей процес має зрушитись із мертвої точки. Проблема сміття, яка не сходить зі шпальт ЗМІ, показала, що українцям необхідно докорінно змінити своє ставлення до природи і використання її ресурсів.

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Повну бесіду із Юрієм Фоменком читайте в наступних номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати