Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вирішено!

Народні депутати проголосували за законопроект про перехід релігійних громад
17 січня, 19:18
СПІКЕР ПАРЛАМЕНТУ АНДРІЙ ПАРУБІЙ «ЛАГІДНО» ВІДПОВІВ НАРДЕПУ ВАДИМУ НОВИНСЬКОМУ: «ВІДІЙДИ ВІД МЕНЕ, НЕЧИСТЬ!», КОЛИ ТОЙ ВИМАГАВ ЗНЯТИ З РОЗГЛЯДУ ЗАКОНОПРОЕКТ ЩОДО ЗМІНИ ПІДЛЕГЛОСТІ РЕЛІГІЙНИХ ГРОМАД

Після надання Константинополем українській Православній церкві Томосу та утворення єдиної Помісної Православної церкви України, залишалось відкритим питання: яким чином до ПЦУ будуть переходити місцеві парафії? Організаційна та правова невизначеність створювала тло для різного роду провокацій з боку прихильників колишньої УПЦ МП, яка тепер офіційно має називатися РПЦ в Україні. Відчуваючи загрозу втрати свого впливу, деякі представники РПЦ в Україні та її адепти штучно почали нагнітати істерію та навіть вдаватись до провокацій. З боку ж влади складалося відчуття браку системності і пояснень. Адже саме влада має в законодавчому полі врегульовувати подібні питання, які стосуються прав і свобод громадян.

І ось у четвер Верховною Радою був розглянутий проект закону про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи) № 4128-д від 16 січня 2019 року, який до того підтримав парламентський Комітет з питань культури і духовності... Під час ранкового засідання ВРУ законопроект підтримали 229 депутати.

В залі не обійшлось без провокацій з боку Опоблоку. Останні підійшли до президії і вимагали перерву. Трапилась словесна перепалка між спікером ВР Андрієм Парубієм і депутатом Вадимом Новінським. Парубій закликав «опоблоківців» повернутися на робочі місця і не провокувати конфлікт.

«Закон регулює право громади перейти до іншої конфесії або залишитись у своїй конфесії, — говорить «Дню» співавтор закону депутат Микола КНЯЖИЦЬКИЙ, — Цей закон також гарантує меншості релігійної громади, що вони можуть продовжувати відвідувати церкву тієї конфесії, яку вони обрали, якщо вони візьмуть в оренду молитовний будинок, церкву або інше приміщення, де мають здійснювати відповідні обряди. Цей закон не стосується якоїсь окремої церкви. Він створює можливість не допускати релігійних конфліктів або конфліктів на релігійному ґрунті. Провокатори якраз використовують ситуацію відсутності відповідного законодавства. Таким чином вони намагались питання створення Помісної православної церкви перевести в конфліктну сферу. Тепер дві третини громади в руслі існуючого законодавства можуть зібратися і проголосувати за те, щоб їхня церква перейшла до іншої конфесії. На підставі цього рішення, яке вони мають засвідчити власними підписами, подаються документи у відповідні реєстраційні органи, які в свою чергу реєструють громаду як належну до тої конфесії, що була обрана. Це право людей, і ми їм це право гарантували.

Представники Опоблоку під час голосування за цей закон повели себе категорично і влаштували демарш.  Хоча, щиро кажучи, цей закон захищає інтереси всіх конфесій. У тому числі й інтереси РПЦ в Україні. Якщо туди будуть ходити 2/3 громади, то держава їм гарантує, що ніхто жодним чином не буде претендувати ні на майно цієї релігійної громади, ні на їхнє право входити до тієї конфесії, до якої вони входять. Саме тому противники цього закону відстоюють не інтереси своєї конфесії, а хочуть посіяти в Україні релігійну ворожнечу. Без закону можна творити хаос, приводити тітушок, обвинувачувати безпідставно опонентів. Для них важлива або повна домінація РПЦ в Україні, або розбрат».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати