Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Росія завжди в стані війни»

Мер Херсона Володимир МИКОЛАЄНКО відповів на послання Путіна до Федеральних зборів
17 січня, 11:50

Наприкінці минулого року міський голова Херсона Володимир Миколаєнко різко відреагував на заяву президента РФ Володимира Путіна, який назвав усе Причорномор’я «споконвічно російськими територіями, які до України взагалі ніколи не мали жодного стосунку».

«Мені здається, ми маємо нагадати Путіну і всім його прибічникам, що споконвічні російські території — це болота під Москвою. Все інше — це території, якими московити заволоділи, завдячуючи власній тваринній жорстокості і підступності, — відповів на це мер Херсона. — Порушуючи домовленості, нехтуючи обіцянками, використовуючи моменти слабкості сусідів, власноруч створюючи внутрішні кризи в сусідніх державах, вони зуміли побудувати велику імперію. Велику за розмірами, я маю на увазі. Ця імперія стоїть на кістках. Це кістки і наших предків також».

«Причорномор’я настільки прекрасне і далеке від московських болот, що мені важко уявити собі, як Путіну могло спасти на думку, що Росія має до нас якийсь стосунок. Південь України — етнічно, ментально, географічно, культурно український. Завжди був українським і завжди буде. Буде українським тоді, коли Росії вже не буде», — заявив Миколаєнко.

Розширену версію цієї заяви мер виніс на розгляд міської ради, яка більшістю у 33 голоси підтримала її як свою офіційну позицію. Цю заяву Миколаєнка тоді поширили багато ЗМІ. Не в останню чергу через те, що подібної реакції на заяви президента країни-агресора від вищих посадових осіб не було.

Чітка позиція регіонів, які були у зоні ризику в 2014 році, коли почалася відкрита збройна агресія Росії проти України, дозволила зберегти тут українські прапори на будівлях та унеможливила «русскую весну». Очевидно й те, що південь України залишається в зоні ризику і в об’єктиві російської пропаганди.

Днями президент РФ у зверненні до Федеральних зборів заявив, що після розпаду СРСР у Росії «залишилися колишні амбіції» і що сьогодні Росія має вирішувати порядок денний у світі разом з іншими ядерними державами та країнами-засновницями ООН. Однією з найбільших проблем РФ Путін назвав демографічну. Тут Україна не згадується, але не важко здогадатися, за чий рахунок, в тому числі, вони можуть вирішувати ці проблеми. Зважаючи на агресивну зовнішню політику Росії щодо своїх сусідів. «День» попросив Володимир Миколаєнка прокоментувати ці думки.

«Я свідомий того, що такі заяви і реакції мав робити не херсонський міський голова і не міська рада, а наші державники. Але бачите як вийшло: ми два десятиліття закривали очі на те, що вони називали Крим російським, і дарма. У нас теж всю історію раніше пов’язували із Катериною ІІ і Потьомкіним. Але ж і до них, і після них тут є про що говорити в контексті України. Так, ми повернули вулицям історичні назви, але не можемо погодитися з тим, як Росія переписує нашу історію під себе», — коментує «Дню» мер Херсона.

Миколаєнко вважає, що Росія за будь-якого президента ніколи не позбавиться амбіцій на державному рівні повернути Україну до своєї орбіти. І для цього агресор працює в різних напрямах, в тому числі і за рахунок надання громадянства мешканцям сусідніх держав.

«Це відбувається системно. Я пам’ятаю ініціативу надання російських паспортів усім, хто народився в СРСР або мешкав певний час у Росії. Для них це стратегічно важливо — розширення своєї присутності, російськомовного населення, — каже Миколаєнко. — Ми бачимо, що зі сходу вони відчувають загрозу азійської присутності, зокрема Китаю. Подивіться, що Росія робить з Білоруссю: єдиний економічний простір, податкова і митна система, широка співпраця в оборонній галузі. Вони планомірно поглинають сусіда. Що це значить для нас? Тисячі російських військових і їхня техніка ще ближче підходить до наших кордонів на півночі. Подивіться, як Росія не втрачає можливості вплинути на країни Балтії, попри те що вони давно в ЄС та НАТО. Але ж там є росіяни — значить там є інтерес Росії».

«Путін говорить, що зараз ядерні держави і країни-засновниці ООН мають вирішувати проблеми з безпекою в світі. Тобто спочатку Росія створює ці проблеми, окупує територіє, веде агресивну війну (Молдова, Грузія, Україна), а потім всі з нею мають домовлятися і приймати цей стан речей. До речі, Україна теж є засновницею ООН, якщо він забув. Ми маємо зрозуміти, що Росія завжди в стані війни. Не знаю, чи розуміє це нинішня влада України, коли говорить про свої мирні ініціативи, коли вони кажуть, що припинити війну можна припинивши стріляти. Можливо, вони ще не розуміють з ким мають справу. Путін має хворі імперські амбіції, від яких ніколи не відмовиться. І ці амбіції підкріплені потужним фінансовим, військовим, інформаційним ресурсом. Так, ми мирна країна, ми не захоплюємо чужі території. Але мусимо захищати свої. Тому потрібно максимально нарощувати свій захисний потенціал і обороноздатність», — вважає Володимир Миколаєнко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати