Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Однотурові» мери та невизначені кандидати

Передвиборні пристрасті в Дніпропетровській області вже вирують
06 серпня, 18:15

Старт виборчої кампанії з виборів до місцевих органів влади збігся з періодом відпусток і поїздок на море. Але, незважаючи на це, передвиборні пристрасті в Дніпропетровській області вже вирують.

ЛАВИ НОВОЇ ПАРТІЇ ПРИБУВАЮТЬ

Якщо рік тому у себе на батьківщині Володимир Зеленський і його партія «Слуга народу» отримали значну підтримку виборців, то тепер все виглядає не так однозначно. За більшістю опитувань, президентська партія продовжує лідирувати, але її підтримує лише до чверті виборців. У той же час свою популярність наростили не тільки ОПЗЖ і «Європейська солідарність» на флангах, а й сили центристського плану. У першу чергу — нова партія «Пропозиція», яка бореться за права місцевого самоврядування. Не минає й дня, щоб про її підтримку не заявляли лідери територіальних громад, як міських, так і сільських. Один з лідерів цієї політсили, міський голова Дніпра Борис Філатов зазначає, що партійні лави прибувають, і не лише на Дніпропетровщині. Процес йде досить швидко, хоча партія заявила про себе зовсім нещодавно.

«Поки ми формуємо списки депутатів до міських рад семи обласних центрів і маємо кандидатів на посади сімох мерів обласних центрів. Також ми готуємося до виборів у 28 районних радах, 65 міських ОТГ, 66 сільських ОТГ, маємо 16 кандидатів на посади голів міських ОТГ. І вже зайшли в 17 (!) областей України «, — доповів у «Фейсбуці» Борис Філатов. До речі, в самому Дніпрі з діючих депутатів утворилася фракція партії «Пропозиція», яка відразу отримала більшість у міській раді.

Популярності новій партії додає адміністративно-територіальна реформа, яку затіяли «слуги народу». У містах і районах проходять мітинги жителів, які висловлюють своє здивування й обурення тим, що відбувається. Вони пишуть листи й петиції, навіть перекривають дороги, але, схоже, «слугам» це байдуже. На думку мера Дніпра, замість адміністративно-територіальних змін Україні потрібен новий закон про місцеве самоврядування. Через довільні «нарізки» вже з’явилися райони, де потрібно проїхати півтори сотні кілометрів, щоб дістатися до нового райцентру. «Коли це зробили, віз поставили поперед коня. Ніхто не розуміє, де будуть тепер опорні лікарні й центри надання адміністративних послуг. Тобто коли це робили великі розумники у Верховній Раді, вони взяли карту, якось розкреслили, а в результаті вийшло, як вийшло», — пояснює мер.

Не дивно, що місцеві керівники шукають політичну силу, яка могла б відстояти права місцевого самоврядування. Тим паче, що вибори до місцевих органів влади тепер проходитимуть за новими правилами, що підсилює роль політичних партій у висуванні кандидатів і формуванні списків. Напередодні виборів відзначена і ще одна тенденція. Так, одіозний блогер Анатолій Шарій повідомив, що в Дніпрі нібито була захоплена його місцева парторганізація, а зареєструвати нову — не може. Він попереджає, що подібна небезпека може чекати й інші політсили. Як очікується, в місті й області домагатиметься депутатських мандатів цілий ряд партій — ОПЗЖ, ЄС, Батьківщина, Громадська сила, які за результатами опитувань цілком можуть претендувати на успіх. Майже всі вони збираються висувати своїх кандидатів на посаду мера Дніпра та інших міст, проте говорити про це поки зарано. Утім, імена потенційних кандидатів давно відомі місцевим виборцям. Вони постійно маячать на бігбордах, які повідомляють про їхні добрі справи — асфальтування доріг, облаштування дитячих майданчиків, озеленення міст і навіть про допомогу ракетно-космічному «Південмашу». На слуху у дніпрян імена колишнього губернатора Олександра Вілкула та бізнесмена Загіда Краснова, головлікаря лікарні ім. Мечникова Сергія Риженка й депутата міськради Сергія Нікітіна, народного депутата України від «Слуги народу» Максима Бужанського та інших. Однак усі вони, за результатами опитувань, дуже відстають від Бориса Філатова — безперечного фаворита виборчих перегонів.

«ТАКЕ ВІДЧУТТЯ, ЩО Я ПОВЕРНУВСЯ У 2015 РІК...»

Активність «Попозиції» та її лідерів, зі зрозумілих причин, викликає занепокоєння у представників партії влади. Останнім часом дніпровську мерію осаджують правоохоронні органи, не даючи перепочинку. Заступник міського голови Дніпра Михайло Лисенко поскаржився журналістам, що працівникам мерії буквально не дають працювати. «Купа кримінальних справ, які нічим не закінчуються. Вручаються нічим не обґрунтовані підозри. Це навіть важко назвати махновщиною, це більше, ніж махновщина», — каже заступник мера. У міськраді вважають, що такі дії пов’язані зі стартом виборчої кампанії. «Почалися вибори, й центральна влада почала проводити дресирування мерів великих обласних центрів, щоб вони були більш згідливі і не мудрували», — додав Лисенко.

Сам міський голова скаржиться на... дежавю. «Таке відчуття, що я повернувся в 2015 рік, у минулі вибори. Кримінальні справи пачками. Знову від Київської СБУ. Обшуки — кожен день. Мегатонни бруду в олігархічних ЗМІ. Огидні відносини з керівництвом держави. І перше місце в рейтингу. Нічого не змінюється. Відчепіться від мене і від міста, будь ласка. Дайте спокійно працювати», — написав мер у «Фейсбуці». Він зазначає, що вже друга серйозна соціологічна служба України показує його «триразовий відрив на майбутніх виборах від основних конкурентів». Опитування, на які посилається мер, дійсно показують, що Борис Філатов має всі шанси перемогти на майбутніх виборах. За даними агентства «Социс», за чинного мера Дніпра готові проголосувати 43% виборців, які точно визначилися з вибором (35,3% усіх опитаних). Більше того, в цілому підтримують діяльність мера 47,8% жителів міста, а 60,9% жителів Дніпра пов’язують позитивні зміни в місті з роботою Бориса Філатова. Такий рівень підтримки дозволяє йому розраховувати на впевнену перемогу вже в першому турі виборів міського голови. Одночасно відзначається, що рівень підтримки в Дніпрі партії «Пропозиція» (21,9%) вже майже зрівнявся з рейтингом партії «Слуга народу» (23,2%). Тож не дивно, що мер Дніпра почувається напередодні виборів цілком впевнено. І він не виключає, що в другому турі його конкурентом може виявитися зовсім не кандидат від «Слуги народу», а хтось із дніпровських політиків, яких давно знають місцеві виборці, наприклад, Олександр Вілкул або Загід Краснов. Пояснюючи для видання РБК, чим викликане падіння рейтингу партії «Слуга народу», мер Дніпра зазначив розчарування новою владою.

ПОЗИЦІЇ «СЛУГ НАРОДУ» ПІДРИВАЄ І ВІДСУТНІСТЬ ОДНОСТАЙНОСТІ У ЇХНІХ ЛАВАХ

Судячи з усього, позиції «слуг народу» підриває і відсутність одностайності у їхніх рядах. Досі не названо ім’я кандидата на посаду мера Дніпра від правлячої партії. Політолог Андрій Золотарьов вважає це ключовою проблемою. «Багато в чому це пов’язано з тим, що в команді Президента є різні групи впливу, які не можуть дати вагомих аргументів на користь тих кандидатів, яких вони пропонують. Це стосується і можливого висунення Максима Бужанського, який представляє Дніпро у Верховній Раді від партії «Слуга народу». Очевидно, аргументи Ігоря Коломойського і тих, хто його підтримує, здалися Президенту недостатніми. І помітно, що він коливається», — каже А.Золотарьов.

У той же час поки незрозуміло, чи балотуватиметься на посаду мера від партії «Слуга народу» головний лікар лікарні ім. Мечникова Сергій Риженко. Подейкують, що проти цього заперечує згаданий олігарх, який нібито розкладає кадровий пасьянс. Зараз під його впливом перебувають обласні структури влади, але йому потрібен і обласний центр. Однак градоначальник Дніпра — фігура самодостатня, як у політичному, так і у фінансовому плані, й не потребує підтримки олігархів. «Він мене завжди недолюблював. Я ніколи у нього не працював і не був співробітником «Приватбанку», він для мене не був начальником. І грубіянити мені, вести себе некоректно я нікому не дозволяю», — пояснив для РБК Борис Філатов. За його словами, існують і інші причини конфлікту, крім міжособистісних. «Коли ти сидиш у мерському кріслі, ти розумієш, що повинен захищати інтереси територіальної громади. А все, до чого Ігор Валерійович доторкнувся в цьому місті, перетворювалося на тлін і прах: аеропорт, стадіон, футбольний клуб, недобудована баскетбольна арена, Будинок офіцерів, який зараз стоїть у руїнах тощо. Я можу назвати більше десяти кейсів, де Ігор Валерійович і компанія пройшли по місту і залишилися одні руїни», — розповідає Філатов.

Мер Дніпра вважає, що неприязнь до нього відчуває і Президент України Володимир Зеленський. «Йде конвергенція неприязні до мене з боку центральної влади. Коломойський може з Володимиром Олександровичем бути в чомусь не згодним і не солідарним, але в плані неприязні до мене у них точки зору збігаються. Тому фактично Дніпропетровщину починають віддавати Ігорю Валерійовичу на відкуп», — заявляє міський голова.

«НА МІСЦЕВИХ ВИБОРАХ ЛЮДЯМ ДОВЕДЕТЬСЯ ОБИРАТИ МІЖ ЦЕНТРАЛІЗАЦІЄЮ ТА МІСЦЕВИМ САМОВРЯДУВАННЯМ»

Радник мера Дніпра Геннадій Корбан вважає, що партія Президента неправильно вибрала передвиборну тактику. «Соціологія показує, що правляча політсила з тріском провалить місцеві вибори», — пояснює він. Минулого року, нагадує Геннадій Корбан, відбулося перезавантаження центральної влади, коли виборці голосували за «нові обличчя». Зараз обстановка змінилася — люди голосуватимуть уже «не за нових, а за ефективних». У Зеленського, вважає Корбан, був шанс перемогти на місцевих виборах за однієї умови: якщо він налагодить стосунки з місцевими елітами. Але він зробив усе з точністю до навпаки. Останні закони про децентралізацію, зазначає радник мера, свідчать про те, що в країні відбувається планомірна централізація й зниження ролі громад. Тому на місцевих виборах людям доведеться обирати між централізацією й місцевим самоврядуванням, між Зеленським та лідерами громад на місцях. І якщо Зеленський не хоче програти місцеві вибори, то наймудрішим рішенням для нього «було б не брати участь у них своєю політсилою, а спробувати сформувати партнерські відносини між центром і регіонами». Виправданість прогнозів Корбана в чомусь підтверджується й заявами прихильників Президента. Так, медіарадник глави Офісу Президента України Михайло Подоляк заявив виданню Страна.uа, що у кандидатів від «Слуги народу» на цих виборах у Дніпрі, швидше за все, не буде шансів. «У нас хороші перспективи щодо кандидатів в низці міст — у Рівному, Ужгороді, Сумах, Полтаві. Але є міста, де вибори будуть однотурові. Якщо мер там має 50 відсотків, то він уже виграє. У мера Дніпра Бориса Філатова — 43%, а Сергій Риженко, якого хоче поставити «Слуга народу», має від 13% до 15% рейтингу. До того ж там є штаб, який мені взагалі незрозумілий — він влаштовує міжусобні розбирання. Важка ситуація», — констатував радник глави Офісу Президента.

До речі, нелегка ситуація з кандидатом від партії влади складається і в рідному місті Президента — Кривому Розі. Там навіть подейкують про можливе висунення «Юзика» — народного депутата України Юрія Корявченкова. І це, схоже, не новий жарт від «95-го кварталу». Чи зможе такий вагомий кандидат і друг Президента подолати чинного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула — велике питання. У всякому разі виборча кампанія в Дніпропетровській області обіцяє бути аж ніяк не нудною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати