Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Неформатна» мандрівка Києвом

Як активні батьки з малюками випробували спеціальні екскурсії містом
26 жовтня, 15:14

Недільний ранок на Подолі сповнений тиші й спокою. Над головою — сіре осіннє небо, під ногами приємно шарудить жовте опале листя. Ідеальні час і місце для побачення з містом. На розі вулиці Покровської та Андріївського узвозу стоять молоді батьки з малюками. Діти сплять у візочках і рюкзаках, ідуть поруч чи бігають довкола, розганяючи сонних голубів. У батьків у руках стаканчики з кавою або чаєм, букети листя, у дітей — відерка з лопатками, іграшки, печиво. Повна готовність до прогулянки. 

КІНО, МУЗЕЙ, А ТЕПЕР І ПРОГУЛЯНКИ

Так збирались учасники спеціальної екскурсії Києвом для батьків із малюками до трьох років. Це ще одна ініціатива спільноти «Київ, дружній до батьків і малюків», спрямована на якісне культурне дозвілля молодих мам і тат. «День» писав про інші ініціативи спільноти — кіносеанси для батьків із малюками в кількох кінотеатрах Києва (цей досвід, до речі, вже перейняли активні батьки з інших міст, де тепер теж є такі сеанси), проект «Культурний декрет» у Музеї ім. Ханенків, мапу доступних громадських місць для батьків із малюками тощо. Тепер до цього списку додалися екскурсії містом.

«Перший екскурсовод влітку провела гарну екскурсію, але далі не виявила зацікавлення у проведенні таких заходів для мам із малюками на постійній основі. Тому ми повернулися до цього проекту вже восени, запросивши Владиславу Осьмак стати нашим екскурсоводом», — розповідає Ольга Мирцало, засновниця  фейсбук-спільноти «Київ, дружній до батьків і малюків», ініціаторка кіносеансів для мам із малюками у «Жовтні» і, власне, ініціаторка цих екскурсій.

Ольга говорить, що багато років живе на Подолі, але кожен раз, коли відвідує екскурсії цим районом, дізнається про нього щось нове. І вкотре закохується в місто. Тож Ольга вирішила започаткувати такі екскурсії для батьків, кому цей вид дозвілля є звичним і улюбленим. Батьки відгукнулися. В осінній екскурсії взяли участь 15 батьків і 11 малюків.

«Скільки не ходжу Подолом, здавалося, вже чула і знаю все. Але завдяки Владиславі Осьмак розумію, що є ще багато незвіданого. Розумію, що частіше потрібно і дивитися собі під ноги, і читати меморіальні дошки на будинках», — ділиться враженнями Ольга Мирцало.

«ЦЕ ДАЄ КРАЩЕ РОЗУМІННЯ ПРОСТОРУ МІСТА»

Екскурсійний маршрут пролягав однією з найстаріших вулиць Києва, колись головною вулицею Подолу, а сьогодні бічною вуличкою поряд з Андріївським узвозом — Покровською. Кожен її метр може розповісти щось цікаве. Батьки слухають екскурсію, діти бігають поруч, сплять чи роздивляються все навколо. Перехожий, проходячи повз екскурсійну групу, щиро дивується: «Це що, якийсь мітинг?» Очевидно, іншого пояснення такій кількості батьків із малюками в центрі міста він знайти не може. Батьки сміються.

Ця екскурсія має свої особливості. Вона розтягнута в часі: півтори години батьки з малюками йдуть маршрутом, який звичайні екскурсійні групи проходять менш ніж за годину. Батьки мають бути готовими до того, що почують лише частину екскурсії, бо їхньому малюку в певний момент захочеться чогось іншого: перекусити, повередувати, побігати. Екскурсовод теж має розуміти, що протягом екскурсії частина батьків із малюками можуть її покинути. Втім, цього разу до кінця маршруту дійшли всі.

«Коли мені запропонували провести екскурсію для батьків із маленькими дітьми, я, звісно, одразу погодилася, — зізнається Владислава Осьмак, екскурсовод, києвознавець, керівник Центру урбаністичник студій НаУКМА. — Ми не одразу визначили час і маршрут, але принципову згоду я дала фактично одразу. По-перше, це дуже неформальна і «неформатна» екскурсія, і мені таке цікаво. По-друге, це досвід, який дозволяє під ще одним кутом подивитися на міський простір. Тобто я одночасно ділюся знаннями як екскурсовод і набуваю знання і досвід як урбаністка. Плюс — отримую задоволення від спілкування з чудовими, мотивованими молодими людьми. Ну, і чиста радість від перебування серед дітей. Для молодих батьків — трохи позитиву і відпочинку, для мене — психотерапія. А готувалася до екскурсії головним чином, просто пригадуючи, де тротуари ширші й перешкод менше. Я дедалі менше працюю як екскурсовод, але з такими групами готова співпрацювати, бо це дає мені дуже цінний досвід і краще розуміння простору міста».

«НАЙІДЕАЛЬНІШИЙ ВІК — КОЛИ ДИТИНА ЩЕ У ВІЗОЧКУ»

Екскурсії містом вимагають від батьків деяких зусиль, адже треба чимось зайняти дитину, щоб послухати гіда. Але загалом це — чудова можливість дізнатися щось нове, поєднати щоденну прогулянку з дитиною на свіжому повітрі зі спілкуванням і новими знаннями. І відчути себе знову активною людиною. Я це називаю мандрівками у близькі краї.

«Влада — надзвичайний екскурсовод. Приємно працювати з людиною, яка так любить своє місто, яка знає його і з задоволенням ділиться своєю любов’ю і знаннями з іншими. Власне тому ми і вибрали її як екскурсовода, — підсумовує Ольга Мирцало. — Батьки виявилися надзвичайно пунктуальними, всі прийшли вчасно і були готові до екскурсії. Діти були чемними, організованими. Я розумію, що так буде не кожного разу, але зараз все було чудово. Кожна дитина знайшла чим зайнятися, поки батьки слухали розповідь екскурсовода. Хочу ще раз наголосити, що це екскурсія не для малюків, а для дорослих, і займати дітей чимось у цей час — виклик для батьків. Особливо якщо твоя дитина вже ходить, бігає та їй щось хочеться подивитися в той час, коли тобі хочеться послухати. Тому найідеальніший вік — коли дитина ще у візочку, маленька. Це дозволить вам сфокусуватися на самій екскурсії. Але і з дітьми, що вже бігають, це теж можливо. Вік дитини не повинен відрізати батьків від соціалізації, від активного життя, від того, щоб дізнаватися щось нове».

Ольга додає, що цієї осені, якщо дозволить погода, планують ще одну екскурсію для батьків із малюками. А з весни їх стане більше.

Детальнішу інформацію про проект, час і дату екскурсій можна дізнатися на фейсбук-сторінці спільноти «Київ, дружній до батьків і малюків».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати