Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

MVUA: як почути українське

Олександр ХИМИЧ: «Багато класних українських артистів просто не мають змоги донести свою творчість до широкого загалу. Спробуємо це змінити»
19 січня, 15:02

Як побачити і почути якісну українську музику, якщо центральні канали транслюють здебільшого примітивну «попсу»? Де знайти молодих і талановитих виконавців, якщо у медіа роблять сюжети лише про розкручених зірок? Зрештою — якщо ця музика в хаотичному стані й присутня в українському сегменті Інтернету, як убезпечити себе від споживання пітерського продукту? Всі ці питання поставив перед собою невеличкий колектив українців-ентузіастів, який вирішив зробити дуже амбітний проект — створити один із перших музичний канал на «Ютубі» MVUA (MusicVideoUA). Як розповідають самі ініціатори онлайн-каналу, за зразок взяли американський VEVO, проаналізували також російський аналогічний канал ELLO, якому, на жаль, навіть україномовні виконавці й гурти платять гроші за розкрутку.

Поставивши за мету забезпечити українським виконавцям повноцінний майданчик для популяризації власної творчості, позбавити їх необхідності йти на угоду із совістю, публікуючи власні роботи на російських музичних каналах, ініціатори MVUA не так давно запустили свій онлайн-майданчик. Наразі на каналі розміщено уже майже 160 аудіо- й відеоробіт (українською (80%) та англійською (20 %) мовами), увесь контент поширений з дозволу власників авторських прав, тож є повністю легальним. Цікаво, що за чотири місяці існування канал має понад 7 000 підписників на «Ютубі» й 12 000 — на «Фейсбук»-сторінці. Динамічно розвивається і акаунт у «Твіттері» (уже понад 500 підписників), ведеться робота з метою повноцінного розвитку Іnstagram. Як стверджують творці продукту, — це лише початок.

«Працюючи журналістом у музичній сфері, я зіштовхнуся з тим, що в Україні було засилля примітивної російської «попси». Я бачу, що багато класних українських артистів просто не мають змоги донести свою творчість до широкого загалу — наші ефіри забивають низькоякісною «попсою», — прокоментував «Дню» журналіст, співзасновник MVUA Олександр Химич. — Тому ми й вирішили створити онлайн-канал. Так, є в українській телевізійній сітці музичні гіганти, але вони крутять здебільшого все ту ж «попсу», а нормальні музиканти безкоштовно туди майже не можуть потрапити».

За словами Олександра Химича, інтернет-технології сьогодні розвиваються шаленими темпами, і прогресивна молодь шукає якісний контент, здебільшого саме в мережі. Тому їхня ініціатива цілком може знайти свою вдячну аудиторію.

«Критерій відбору контенту в нас простий — не має бути шансону і відвертої «попси», так званих продюсерських штучних проектів, — додає пан Химич. — Думаю, що дуже важливо, що в першу чергу ми підтримуємо молодих артистів, адже саме їм необхідна допомога при перших кроках. Тому в нас 90 % контенту — це творчість гуртів, про які мало хто знає. Якщо ми бачимо, що колектив талановитий і люди націлені на розвиток, завжди підтримаємо і допоможемо. Зауважте — безкоштовно. В нас є певні інструменти для просування творчості тих артистів, у яких горять очі й видно, що це талановиті люди. Ми виступаємо за дотримання авторських прав і за те, щоб артисти заробляли своєю творчістю, тому увесь музичний продукт — офіційний і лише з авторського дозволу».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати