Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міжнаціональний Лис Микита

МІОК представив відеоролик, на якому Джамала та українські діти з 33 країн декламують відомий твір Івана Франка
10 листопада, 16:20

З нагоди 160-ї річниці від дня народження Івана Франка, у рамках IV Міжнародної науково-практичної конференції «Українська мова у світі», Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» представив відеоролик «Лис Микита з цілого світу», над створенням якого працював впродовж усього 2016 року у співпраці з командою GOODzyk production, насамперед Назаром Дзюбинським та художницею Nataliya Kashchak. Учасники події мали нагоду впізнати відомих персонажів «Лиса Микити» у новій інтерпретації. На презентації відеоролика була присутня переможниця Євробачення-2016 Джамала, яка взяла участь у його створенні. У відеострічці звучать голоси українських дітей (віком від 5 до 11 ркоів) із 33 країн світу.

Андрій Яців, заступник директора МІОКу розповідає «Дню»: «Ми намагалися показати, що українська мова в цілому світі живе, і молоде покоління українців читає Івана Франка, українських класиків, і власне таким чином  привернути увагу до української освіти за кордоном, шкільництва українською. Тому що багато дітей навчаються в суботніх школах, де вони саме вивчають українську мову. Відеоролик є у «Фейсбуці», на сайті МІОКу та у Youtube. Ми хочемо максимально його популяризувати: в кожній країні, з якої дитина брала участь в проекті, буде презентація. А це — Австралія, Австрія, Аргентина, Бельгія, Білорусь, Болгарія, Великобританія, Греція, Грузія, Данія, Естонія, Іспанія, Італія, Казахстан, Канада, Латвія, Молдова, Нігерія, Нідерланди, Німеччина, Норвегія, Південноафриканська Республіка, Польща, Португалія, Росія, Румунія та інші куточки земної кулі, де живуть українці».

На самій же конференції йшлося про те, як почувається українська мова у світі, який її ареал, чи має вона перспективу розвитку і поширення в іноземних державах, якщо питання не розв’язано в самій Україні, чому на сьогодні для української діаспори потрібна українська мова як іноземна та інші. У її роботі взяли участь 100 науковців із 13 країн світу, серед яких: почесний консул Канади в Україні Оксана Винницька, голова Світової координаційної виховно-освітньої Ради при Світовому конгресі українців, лектор української мови Департаменту славістики Колумбійського університету в Нью-Йорку та інші.   

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати