Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи відбудеться публічне спростування?

У Херсоні суд став на бік голови облради у справі проти журналіста
18 січня, 18:06
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Апеляційний суд Херсонської області відхилив скаргу журналіста Сергія Нікітенка на рішення Херсонського міського суду від 15 серпня 2017 року по справі, у якій голова Херсонської облради Владислав Мангер позивається до журналіста з вимогою публічно спростувати поширені ним дані у програмі «Есть предел» на своєму каналі YouTube. Про це йдеться у рішенні суду.

Нагадаємо, у липні минулого року голова Херсонської облради Владислав Мангер подав позов до суду на автора критичної програми «Есть предел» про біографію Мангера Сергія Нікітенка. Позивач просив суд визнати недостовірними поширені у програмі твердження щодо роздачі ним комунального майна, посад і ресурсів, звинувачення позивача в політичній корупції, зв’язках із відомим сепаратистом та екс-депутатом Верховної Ради Олексієм Журавком, у покровительстві конвертаційних центрів, незаконному збагаченні, боргових зобов’язаннях перед казахською фірмою в розмірі 2 млн доларів США, в ухилянні від податків тощо. Позивач зазначив, що «такі відомості ганьблять його честь і гідність та ділову репутацію в очах невизначеного кола осіб...».

15 серпня 2017 року Херсонський міський суд задовільнив позов Владислава Мангера і визначив, що відповідач має оприлюднити на своєму каналі в YouTube відеозапис резолютивної частину рішення суду, у якій спростовує усі твердження та інформацію, яку суд визнав недостовірною і такою, що ганьбить честь і гідність позивача. Сама ж програма «Есть предел» про Мангера має бути видалена з каналу.

У відповідь Нікітенко направив до суду заперечення, в якому посилається на Конституцію України, закони України та міжнародну судову практику у сфері свободи слова та критики публічних осіб, якою є голова облради. Пізніше у судових засіданнях, як зазначено в рішенні апеляційного суду, Нікітенко зазначав, що частина з озвучених ним матеріалів є оціночними судженнями, які не підлягають доказуванню та за які неможливо притягати до відповідальності. Однак колегія суддів апеляційного суду відхилила усі доводи відповідача.

Резонансну справу журналіста проти голови облради активно обговорюють у зацікавлених колах. Після рішення апеляційного суду у деяких херсонських ЗМІ з’явилися матеріали з позначкою «на правах реклами», у яких йдеться, що голова облради захистив свою честь і гідність перед безпідставним наклепом з боку Нікітенка. Водночас, автор програми «Есть предел» прокоментував «Дню», що не згоден з останнім рішенням суду і подаватиме касаційну скаргу до Верховного суду України. «Я вважаю, що суд не дослідив усі докази, не звернув увагу на мої доводи, а слухав тільки двох адвокатів Мангера, – каже Сергій Нікітенко. – Я вважаю, що цей фільм ввів Мангера в шок, і він намагається всіма способами довести, що це неправда».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати