Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Знаний у всій Україні та за її межами»

У Львові представили виставку до 100-річчя Зеновія Кецала
16 липня, 16:48

Експозицію з творів видатного графіка і живописця демонструють у Художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької ( вул. Листопадового Чину, 7). У показі — 35 робіт, що зберігаються в фондових збірках Національного музею у Львові ім. Андрея Шептицького.

Зеновій Кецало (1919—2010) — видатний майстер, талановитий рисувальник, автор визначних творів, що стали надбанням Львівської школи графіки. Його творчість ґрунтувалася на міцній основі української образотворчої традиції, яку розвинули та плекали видатні графіки попередьої генерації Олена Кульчицька, Павло Ковжун, Святослав Гординський, Микола Бутович, Едвард Козак, Леопольд Левицький.

Народився в селі Добрівляни на Ходорівщині (Львівська область). Фаху вчився у львівській Художньо-промисловій школі. Згодом — у Краківській академії мистецтв. На початку Другої світової війни викладав креслення і малювання в трьох школах Ходорова. 1941 року призваний до армії. За «антирадянську пропаганду» переведений до штрафбату, а згодом засуджений до 8 років таборів і 3 років позбавлення громадянських прав. Ув’язнення відбув на Уралі. Після повернення із заслання за сприяння художника Володимира Патика та письменниці Ірини Вільде оселився у Львові.

Становлення Зеновія Кецала як митця припало на час так званої відлиги (1956—1964). Саме у графіці, в якій художник працював упродовж 1960—1980-х рр., він продемонстрував сильні риси власного мистецького обдарування. В музеї розповідають, що Зеновію Кецалу пощастило застати покоління львівської артистичної інтелігенції, серед них — Олену Кульчицьку, Леопольда Левицького, Стефанію Гебус-Баранецьку, Юзефу Кратохвилю-Відимську, які спричинилися до його фахового зростання. Продовжуючи традиції естампної графіки, працюючи переважно у техніках класичної гравюри (офорт, лінорит, дереворит, літографія), митець спромігся збагатити її новими формально-пластичними засобами, витворив власну систему образотворення.

Картини художника виставлялися не лише в Україні — роботи демонстрували на престижних виставках і вернісажах у Нью-Йорку, Торонто, Чикаго, Перемишлі тощо. А загалом творчий доробок Майстра — понад 1000 картин.

«Силою свого таланту митець звичайний буденний мотив уміє опоетизувати, надати йому філософського підтексту, піднести до рівня мистецького твору, що пробуджує відповідні емоції, спонукає до роздумів, — писав про Майстра мистецтвознавець Василь Откович. — В особі Зеновія Кецала маємо не лише явище в мистецтві Львова. Він знаний у всій Україні та за її межами...».

На ювілейній виставці в Музеї Олени Кульчицької представлено ранні твори Зеновія Кецала — 1950-х років, також — графічні аркуші періоду 1960 — 1980-х рр.. у різноманітних техніках, а ще — акварелі, виконані під час подорожей Карпатами, країнами Балтії, Таймиром та Уралом.

Оглянути графіку Майстра й вшанувати пам’ять цієї небуденної творчої особистості встигнуть всі охочі — виставка чинна до початку серпня, щодня, крім суботи і неділі.

Фоторепродукцію «Дню» надали в Художньо-меморіальному музеї Олени Кульчицької

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати