Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Все своє свідоме життя буде займатися музикою»

22 травня святкує день народження популярний український поет-пісняр і драматург Юрій Рибчинський
22 травня, 10:29

З роками зростає авторитет Юрія Євгеновича, розширюється коло композиторів, з якими він працює. Нині у списку  їх понад 150! Його пісні у різні часи виконували: Ніна Матвієнко, Ярослав Євдокимов, Назарій Яремчук, Василь Зінкевич, Софія Ротару, Наталія Бучинська, Наталія Могилевська, Руслана Лижичко, Павло Зібров та інші. Поета по праву називають одним із основоположників української естрадної пісні. Рибчинський пише для "зірок", але також наділений талантом відкривати нові імена. До речі, Юрій Євгенович був головою українського професійного журі,  оцінюючи  виступи на «Євробаченні-2017». Рибчинський великий авторитет у царині шоу-бізнеса… А як починалася естрадна дорога поета-песняра?

Разом із композитором Ігоре Перчуком він написав пісню  «Музико моя» ( з 1983 до 1986 рр. Перчук був музичним керівником ВІА «Світязь» Волинської філармонії). Це вірш Рибчинського приніс до маестро Василь Зінкевич і народилася пісня, яка  стала хітом:

«Музико моя, ти зійшла з небес,

І з тих давніх літ я несу твій хрест.

Музико моя, мій пекельний бій,

Я на все життя присягну тобі»….

- Коли уперше прочитав вірша мурашки пробігли тілом, — згадував  Ігор ПЕРЧУК. — Мелодія народилася відразу, майже нічого не підправляв. Приємно, що Юра Рибчинський належно оцінив мою роботу. Якось він сказав: «Ми з Ігорем Перчуком написали єдину пісню, зате яку!» Я й сам визнаю, що така пісня, як «Музико моя, ти зійшла з небес», народжується раз у сто років. Щасливий, що доторкнувся до цього і відчув таке свято. Що цікаво: у Львові Мирослав Скочиляс, телевізійник (він мав рідкісне відчуття шлягера), досить швидко зняв на цю пісню відео. Коли лиш звучав перший рядок, на екрані з’являлися куполи львівських храмів і чувся магічний голос Василя Зінкевича: «Музико моя, ти зійшла з небес, І з тих давніх літ я несу твій хрест»… А при владі КДБіст Юрій Андропов! Комуняки були червоними від злості! Подібне в ті часи вважалося очевидним і неймовірним! Текст Юри просто геніальний. А як важко ми її записували! Тоді ж не можна було «ліпити» з кусків, техніки такої ще не було. Писали з початку — до кінця. Якщо збивався хтось, усе писалося заново, найприкріше було, коли хтось «спотикався» у кінці пісні... Ось тоді відчувався талант і професіоналізм. Слава Богові, що у волинському ВІА «Світязь» він завжди був на найвищому рівні!

- Ця пісня про музику зовсім не випадкова, — вважає  Юрій РИБЧИНСЬКИЙ. — Коли я ще не знав своєї долі і навчався у Київському університеті, якось потрапив у компанію, яку зібрала викладачка німецької мови. Під час Другої світової війни вона керувала перекладачами одного з Українських фронтів.

У Берліні її взяли НКВДисти зі собою у бункер Гітлера. Усе, що їх цікавило, вони забрали, а що не цікавило — залишили. Так в її руки потрапили гороскопи, які робив для Гітлера і мав колосальний вплив на нього, починаючи з 1930–х, астролог Третього рейху Карл Ернст Крафт, який став прототипом роману «Брати Лаутензак» Ліона Фейхтвангера. Крафт був математиком і вираховував усе чітко. Так 1943 року попередив, що німців чекає загибель під Сталінградом. За це його знищили. Крафт вже тоді розробив гороскопи по датах народження до 2013 року. І університетська викладачка, сидячи за столом, запитувала хто коли народився. Я тоді в хіромантію та ніякі гороскопи не вірив, особливо, наші. Дійшла черга й до мене. Я назвав дату: 22 травня 1945 року. Перша її фраза мене шокувала: «Хлопець, який народився цього дня вранці до 6 години, все своє свідоме життя буде займатися музикою». Звісно, що з почутого я страшенно сміявся. Але через два тижні зрозумів, що є речі, над якими не треба сміятися: у Києві, на Хрещатику 26, мене познайомили з Ігорем Покладом. І гороскоп мій почав збуватися… Отак все своє свідоме життя, хоч пишу вірші, п’єси, займаюся музикою. Ось так мені захотілося оспівати феномен музики, без якого людина існувати у цьому світі не може...

 «День» вітає Юрія Євгеновича з днем народження. Бажаємо аби Муза ніколи його не покидала і щоб ще довго він дарував нам прекрасні вірші. Будьте здоровим  і щасливим!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати