Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Симфонічний вимір»: Бетховен – 250!

Із лютого по червень відбудеться шість вечорів, присвячених композитору
19 лютого, 10:27
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У Національній філармонії України в межах абонемента «Симфонічний вимір», який існує понад 20 років як проєкт головного диригента філармонійного оркестру Миколи Дядюри, відбудеться шість бетховенських вечорів.

Музична спільнота світу відзначає в нинішньому році 250-річчя від дня народження одного з титанів «віденської класики» і водночас відкривача романтичної епохи, німецького композитора, піаніста та диригента Людвіга ван Бетховена. Концертний виступ у сім років, «наново створений» жанр симфонії, перша й єдина опера «Фіделіо», творчі зв’язки з Україною (останнім меценатом композитора був князь Андрій Розумовський, якому присвячено низку творів), численні романтичні історії з біографії та трагедія композитора, який у 26 років втратив слух — усе це про Бетховена, легендарного віденського класика...

Протягом концертного сезону на нас чекають шість незабутніх бетховенських вечорів. Крім симфоній Бетховена, а також його відомих увертюр («Коріолан», «Егмонт», «Леонора № 3»), у програмах абонемента лунатимуть інструментальні концерти.

За словами автора проєкту Миколи Дядюри, «ідея виконати всі симфонії чи всі концерти Бетховена — вже не нова, і ми не хотіли її повторювати, тому вирішили презентувати більш знакові твори композитора і запросити цікавих солістів, чиє виконання дійсно привабить публіку».

Уже 15 лютого Концерт для фортепіано з оркестром № 1 Бетховена, написаний після його першої зустрічі з Йозефом Гайдном (1790-ті роки), виконав французький піаніст Франсуа Дюмон.

Два концерти абонемента відбудуться в березні. Зокрема, 6 березня лунатиме Концерт для скрипки з оркестром Йоганнеса Брамса — німецького композитора, «поміркованого романтика», який, подібно Бетховену, досяг слави у Відні, а у власній творчості успадкував бетховенські традиції (Першу симфонію Брамса сучасники називали «десятою Бетховена»). Партію соліста виконуватиме всесвітньо відомий бельгійський скрипаль Марк Бушков.

20 березня як соліст у Другому фортепіанному концерті Бетховена виступить молодий піаніст Цунмо Інь (Китай) — лавреат першої премії Міжнародного конкурсу International Telekom Beethoven Competition Bonn 2019 року.

10 квітня на сцені філармонії гратиме відомий український піаніст Антоній Баришевський. Прозвучать Концерт № 5 для фортепіано з оркестром та Фантазія для фортепіано, хору і симфонічного оркестру (у виконанні візьме участь Ансамбль класичної музики імені Бориса Лятошинського). За формою, по духу, навіть інтонаційно Фантазія — своєрідний «ескіз» до Дев’ятої симфонії. Бетховена. Цей грандіозний твір пролунає в наступній програмі, 18 травня, в межах Міжнародного фестивалю «Київська весна». В концерті візьме участь Національна заслужена академічна капела України «Думка».

19 червня — заключний концерт абонемента. В програмі — Концерт № 4 для фортепіано з оркестром Бетховена (соліст Ігор Четуєв, Німеччина) та один із найбільш відомих творів композитора, лейтмотив якого став своєрідною візитівкою автора — Симфонія № 5.

Місце музичних зустрічей — незмінне: Колонний зал імені М.В.Лисенка Національної філармонії України. Початок традиційно о 19 годині.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати