Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Створено музичний портрет... Києва

Роман Коляда започаткував соціально-урбаністичний проєкт
17 липня, 19:08
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Новий арт-проєкт називається «Музичний портрет міста».

— Наш міський простір треба насичувати світлою музикою, позитивними вібраціями і радістю, подумали ми. Наше місто варте того, щоб у нього був власний музичний портрет, сказали ми собі. І полізли з синтезатором, колонками, камерами та комп’ютером на дах, — розказує Роман КОЛЯДА. — Це дах висотного житлового будинку в спальному районі Києва. Висота орієнтовно 80 метрів. На найвищу позначку апаратуру піднімали руками по вертикальній драбині зовнішньою стіною шахти ліфта. З технічного поверху затягли інтернет, щоб стрімити і живлення 220 вольт. І почали. На минулому тижні відбувся перший онлайн-концерт із серії «Музичний портрет міста».

Вечір тривав півтори години і його могли споглядати через інтернет усі охочі з будь-якої точки світу.

ФОТО З ОСОБИСТОГО АРХІВУ РОМАНА КОЛЯДИ

— Усе розпочалося з того, що я створював і створюю музичні портрети реальних людей, — продовжує Р.Коляда. — Людей як я їх бачу, і найголовніше, як я їх відчуваю. Аж тут подумалося, що місто — воно теж живе. Його теж можна відчути. І висловити відчуття в музиці без слів. До речі, те, що цей перший дах не був дахом якогось бізнес-центру чи висотки в елітному районі — теж знаковий момент і додатковий соціальний елемент у цьому проєкті. Місто — це не лише гламурні вітрини в центрі. На увагу й на повагу заслуговує кожний його куточок. І кожен із його районів з висоти пташиного польоту і з висоти польоту фантазії має неймовірно красивий вигляд. Хоча центр Києва прекрасний, і я знаходжуся в передчутті неймовірних емоцій від таких концертів у інших районах Києва».

Мета проєкту — оспівати в звуках інструментальної фортепіанної музики, зімпровізованої наживо в різних точках міста, зокрема найвищих — із панорамним оглядом — Київ. Зафіксувати цю музику в авдіо- та відеозапису. Наситити позитивними вібраціями міський простір. І водночас, транслюючи ці концерти он-лайн та безоплатно поширюючи записи, внести трохи несподіваних поєднань музики й урбаністики в стрічки соціальних мереж, які знемагають від політичної реклами і суперечок.

Сьогодні музикант перебуває в пошуках наступного майданчика, звідки він проведе таку незвичайну музичну трансляцію. Також розглядаються пропозиції створити музичні портрети інших міст.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати