Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Романтика романсу»

Під такою назвою до Всесвітнього дня голосу у Києві відбудеться гранд-імпреза
17 квітня, 17:32

20 квітня у Національному будинку органної та камерної музики відбудеться концерт, присвячений одному з найулюбленіших жанрів музичного мистецтва – романсу. У програмі пролунають близько 20 творів класиків і сучасників – П. Чайковського, С. Рахманінова, М. Глінки,  І. Соневицького, Ф. Надененка, І. Кириліної, Б. Фільц.

- Задум озвучити найяскравіші сторінки «золотої» колекції романсової лірики впродовж одного вечора визрівав давно, - зізнався автор ідеї, соліст Національного будинку органної та камерної музики, лауреат міжнародних конкурсів, бас Сергій КОТКО. - Ця ідея ніби природньо «лягла» на чудову пору весняного пробудження землі. У цей час, коли все навколо дихає весною і наші почуття входять у особливий резонанс із природою, зустріч із романсовою лірикою дає слухачам відчуття гармонії та емоційної повноти життя. Саме романс повертає нас у річище вічних життєвих цінностей, найпотаємніших людських почуттів, сповідальних мотивів. Не випадково найбільший «блок» концертної програми складають шедеври вокальної лірики Петра Чайковського, забарвлені поетичними чарами і проникливістю найтонших градацій ліричних почуттів – «То было раннею весной», «Мы сидели с тобой», «Растворил я окно»… Як величний гімн прозвучить романс «Благословляю вас, леса», сповнений поетичною схвильованістю, злету почуттів, музика шедеврів вокальної лірики - «День ли царит», «Хотел бы в единое слово». Безмежний світ потаємних душевних порухів та яскравих емоцій, сумнівів і сподівань розкриють перед слухачами і твори відомих українських композиторів Ірини Кириліної та Богдани Фільц. Відлуння нещодавнього світлого свята Великодня присутні відчують у солоспіві Богородичної тематики І. Соневицького «Під Твою милість», а також у «Молитві Пресвятої Богородиці» на канонічні тексти, написані І. Кириліною.

У концерті також виступлять Віталій Чікіров (ліричний баритон), солістка Національної філармонії Каріна Кондрашевська, камерний ансамбль «Равісан» (Наталія Кравченко (фортепіано), Артем Полуденний (віолончель), Назарій Пилатюк (скрипка) та інші.

Символічно, що програма цього концерту з творів, написаних для голосу з інструментальним супроводом, прозвучить якраз після Всесвітнього Дня голосу (World Voice Day або WVD) – свята, що відзначається у другій декаді квітня. Ініціатива цього свята з’явилася в 1999 році. Різноманітні урочисті заходи включають акції з поширення знань про феномен голосу, адже людський голос порівнюють із коштовним даром, завдяки якому відбувається, зрештою, вокальна комунікація між людьми. Дослідники вважають, що саме голос є основним інструментом як для семантичної, так і для емоційної комунікації, тому має безпосереднє відношення до слухового сприйняття, психології, неврології, мовознавства та фонетики. Тож, гадаю, наш мистецький проект стане своєрідним творчим внеском у відзначення цього всесвітньо знаменного заходу».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати