Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Наші в... Лос-Анджелесі

2018-й став для Марини Ковалевської роком творчого злету і престижних кінонагород
17 січня, 11:18

Ковалевська — кінорежисерка із України, яка працює в американській кіноіндустрії, в самому центрі світового кінематографі — Лос-Анджелесі. Ще перш ніж здобути свідоцтво з відзнакою про магістерський рівень за спеціальністю «Кіно та медіавиробництво» у New York Film Academy, Марина Ковалевська мала у творчому доробку десять короткометражних фільмів. Минулий рік виявився для режисерки особливо плідним, оскільки її фільми були відзначені на престижних майданчиках американської кіноіндустрії: фестивалях Los Angeles Independent Film Festival Awards, Festigios International Film Festival, Hollywood Boulevard Film Festival, Hollywood International Film Festival, Hollywood International Moving Pictures Film Festival, Hollywood Verge Film Festival, Los Angeles Сinefest, Burbank International Film Festival.

Відзнаки за найкращу режисуру і найкращий короткометражний фільм Ковалевська одержала за свої фільми «Бар гріхів» та «15 хвилин». Крім того, фільм «15 хвилин» мав п’ять відзнак і дев’ять офіційних відборів на інші фестивалі. Ця робота — найбільший нещодавній творчий успіх Ковалевської. Це по-справжньому авторське кіно, створене на високому професійному рівні. Ковалевська написала сценарій, виступила режисером. У результаті, можна відзначити переконливість її підходу до процесу зйомок, розвинуту уяву, режисерську сміливість, прагнення експериментувати, талановите вигадливе чуття, знання природи кіно, здатність до подальшого розвитку.

Сюжетом для «15 хвилин» слугувала вигадана ситуація, яка, втім, своєю реалістичністю наближена до життя. Батько у стані крайнього розпачу заради порятунку дочки, котра помирає від невиліковної хвороби, зважується на вбивство, аби дістати донорське серце. Як сценарист та режисер, Марина Ковалевська ставить головного героя на пік екстремальних психологічних переживань, на терези вибору. І через нього розмірковує над найважливішими моральними аспектами існування Людини, торкається мотивів творчості Достоєвського, злочину і покари. У фільмі немає якоїсь визначеної прив’язки до певного міста чи країни. Діючи саме так, режисер наголошує на загальнолюдському звучанні теми.

У творчій кар’єрі Марини Ковалевської був досвід участі у фестивалі «Швединг», який щороку відбувається у Києві. Ідея цієї інноваційної кіногри полягає в тому, щоб учасники лише за добу довели свою спроможність зняти саморобний римейк якогось відомого фільму. Це, певним чином, має бути справжній вибух фантазії. Команда учасників, яка отримує назву фільму шляхом випадкового вибору, повинна зняти свій ролик усіма доступними підручними засобами, озвучити його, записати саундтрек, змонтувати. І все це — у стислі терміни, за допомогою лише власних рук, без професійної техніки. З римейком на фільм «Брат» команда режисера Ковалевської увійшла в п’ятірку переможців, а за римейк на «300 спартанців» вона одержала срібну нагороду. Марина згадує: «Наша команда складалася із шести людей, ми розподілили обов’язки — хтось писав сценарій, хтось відповідав за створення декорацій, костюмів, вибір локацій зйомок, я була режисером, а ще всі ми були акторами. Із шостої ранку ми з камерою і в неймовірних костюмах спартанців з картонними мечами та щитами з фольги бігали по київському метро, рятуючись від працівників «підземки», які прагнули нас вигнати з об’єкта. Потім у квартирі записували звук, саундтреки, монтували те, що у нас вийшло... Було неймовірно весело і творчо-захопливо! Для мене це був дивовижний досвід і незабутні враження!»

Спираючись на вже створене Мариною Ковалевською, її творчі досягнення, знання процесів просування власних фільмів та неабиякі організаційні здібності, головний щорічний захід кінематографічного Лос-Анджелеса — Glendale International Film Festival запросив режисерку бути експертом і ключовим організатором подій. Вона брала участь в організації відбору нових робіт своїх молодих колег. Діяльність Ковалевської була високо оцінена Сертифікатом визнання від Сенату і Законодавчої асамблеї Каліфорнії.

Молода режисерка активно працює, освоює простір американського кіно, розширює коло своїх знань, мріє про роботу над великим художнім фільмом. Її професійна освіта і набутий досконалий базис дають усі підстави для подальшого розвитку на шляху до висот у кіномистецтві. Наразі Марина Ковалевська працює над кількома новими проектами, пише сценарій для пілотної версії веб-серіалу «Залежні» для запуску вже цього року. Також входить у команду із просування фільму «Простягни руку», який належить до прокату на національному рівні, а ще вона задіяна у прес-продукції американського повнометражного фільму «Піца й вино» режисерки Марії Капп, зйомки якого стартували у січні

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати