Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Клуб шанувальників сучасної драматургії

У театральній майстерні «Сузір‘я» відбувся вечір Тетяни Іващенко ( у рамках Циклу зустрічей «Персона»)
20 січня, 12:03
Cцена з вистави «Рольові ігри (Спалюємо сміття)» Херсонського театру ім. Куліша

Час новорічно-різдвяних свят передбачає всілякі приємності – зустрічі, спілкування з друзями, подарунки…  Відома драматургиня Тетяни Іващенко щедра на позитивні емоції, вона справжня людина театру і любить робити дива. Вкотре це відчули любителі театру, шанувальники таланту української мисткині, що зібрались у Київському театрі «Сузір’я» на черговому зібранні Циклу зустрічей «Персона». У такому своєрідному фан-клубі Іващенко підбивали підсумки творчого доробку минулого року. А він чималий. Тетяною Петрівною вже написано 18 п’єс, і на сьогоднішній день вона має рекордне число постановок у різних українських театрах – 48! На великому екрані демонстрували відео з фрагментами найяскравіших вистав, які прикрашають афіші театрів Києва, Львова, Дрогобича, Івано-Франківська, Житомира, Луцька, Ніжина, Луганська, Коломиї, Херсона, Вінниці, Сєверодонецька та Маріуполя.

Як справжня майстриня жанру, Тетяна Іващенко «закрутила» сюжет несподівано. Інтрига полягала в тому, що присутні на вечорі актори, режисери, сценографи, балетмейстери, художники, театрознавці, журналісти отримали подарунки. Це була книжка п’єс «Сім акордів», яка нещодавно побачила світ у видавництві «Дніпро». У такій цікавій презентації сторінки книжки наче «оживали». Зіркові гості клубу  пригадували про роботу за п’єсами Тетяни Іващенко. Так, Тетяна Стебловська та Олександр Галафутник розказували про кастинг, який передував початку співпраці над виставами. Майже десятиліття на сцені «Сузір’я» з великим успіхом йшла вистава «Мені тісно в імені своєму…» про любов Айседори Дункан та Сергія Єсеніна, де головні ролі виконували Євген Нищук та Лариса Трояновська. У цій постановці поет не білявий, а брюнет. Постановники зробили акцент на психологічній складовій легендарних особистостей а не зовнішніх чинниках. До речі, Л. Трояновська найбільше зайнята у виставах за драматургією Т.Іващенко. Актриса грала й у першій постановці п’єси «Зумій за хвіст спіймати бісенятко». А у п’єсі «Таїна буття», що стала програмною у творчості Тетяни Петрівни, і в якій йдеться про творчість та сімейне життя легендарного класика Івана Франка, Трояновська виконувала роль дружини Каменяра Ольги Хоружинської. У комедії для дорослих «Замовляю любов», що зараз йде на сцені столичного Театру на Подолі вона виконує головну роль, а її партнерами виступають В‘ячеслав Довженко та  Ірина Грищенко. «Це історія, яка може статися з кожним» –  стверджує драматург Т.Іващенко, а стосунки між чоловіком і жінкою – завжди, до певної міри, детектив. З чого все почнеться, які несподівані повороти запропонує інтрига…До речі, п’єса «замовляю любов» має щасливу долю, вона була поставлена у різних театрах 13 разів!


Євген Нищук та Тетяна Іващенко

Про спільну роботу згадували режисери – Володимир Московченко, Людмила Колосович, Ірина Стежка, Герман Архипов, сценограф Ірина Лубська, балетмейстери Сергій Швидкой, Ольга Семьошкіна, Людмила Попович, які підкреслювали, що співпраця з Тетяною Іващенко завжди додає багато позитиву. Драматург вважає постановників «батьками» творів і у її п‘єсах є можливість для творчих пошуків та імпровізацій. Мабуть тому вистави у режисерів і акторів виходять зовсім різними і як правили вони привертають велику увагу критиків і публіки бо практично всі постановки проходять із аншлагами.

Організатор Циклу зустрічей «Персона» Катерина Рясна зазначила: «Презентація книги відомої драматургині Тетяни Іващенко відбулася творчо і цікаво. Для мене знайомство з Тетяною дуже знакове -  я вдячна, що вона завітала до нашої «Персони» ще рік тому і продовжує підтримувати наш проект, ділиться з нами своєю щирістю, енергією, захоплює своїми творами».

Традицію святкових подарунків підкреслив ще один креативний момент вечору. Кожен митець разом з книжкою Тетяни Іващенко отримав унікальний сувенір ручної роботи майстрині Лілії Рябової – це симпатичні сніговички, котики, їжачки, сови та інші симпатичні пухнасті казкові персонажі, сплетені із різнокольорових ниток…

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати