Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Empty Title

05 квітня, 00:00
Shorts news КОРОТКО / Культура Серйозний претендент, що так і не став президентом УНР В Інституті історії НАН України вийшла монографія Віктора Даниленка та Олександра Добржанського "Академік Степан Смаль-Стоцький: життя і діяльність". Хто ж він, мало кому відомий академік? За радянською історіографією - "український буржуазний націоналіст", "зрадник українського народу". Насправді - видатний вчений та політичний діяч, один із найбільших шевченкознавців свого часу, чиї праці високо цінував Іван Франко. Як учений, він довів, що українська мова - до речі, як і польська, чеська - виникла з праслов'янської, а не давньоруської. У своїх працях бачив Тараса Шевченка державником, що обстоював ідею соборної України "без хлопа і пана". Цікаво, що під час обговорення кандидатур на посаду президента УНР Симон Петлюра назвав Смаль-Стоцького єдиним серйозним претендентом. "Мистецтво й мода": експериментальний альянс У київському салоні "Гончарі" експонується виставка "Мистецтво й мода" за участю художника по тканині Надії Борецької (батик) і молодого модельєра Руші (Ірини) Полякової, котра вже заявила про себе перемогами на міжнародних конкурсах, повідомляє Ганна ЛОБАНОВСЬКА. Незважаючи на те, що експозиція склалася експромтом (без особливих приготувань із боку дирекції салону), супрематичні композиції холодних батиків Борецької гармонійно взаємодіють із авангардними фантазіями в моделях Полякової.
"Я люблю простір, об'єм, - заявляє Надія Борецька, але мені завжди дуже хотілося, щоб тканина ожила".
Рушу Полякову приваблюють готичні загострені лінії, подовжені силуети, втім, у своїх колекціях вона здатна продемонструвати всю історію костюма - від витоків до його розквіту.
На виставці в "Гончарях" Полякова представляє моделі "pret-a-porte" (готова сукня для вулиці), витримані в чорно-білому варіанті, які інтригують глядачів оригінальністю крою.
Це перша з трьох виставок, задуманих Борецькою та Поляковою спільно. Наступна відбудеться у львівському Палаці мистецтв. Поповнення в родині камерних хорів Завтра у Чернігівському музично-драматичному театрі імені Тараса Шевченка відбудеться концерт-презентація камерного хору імені Дмитра Бортнянського, повідомляє кореспондент "Дня" Сергій ЦИГАНКОВ. Художній керівник і диригент хору, заслужений працівник культури Любомир Боднарук головним завданням колективу вважає пропаганду академічного хорового співу, до чого зобов'язує ім'я, прибране хором. У репертуарі - твори Бортнянського, Максима Березовського, Артема Веделя, зарубіжної класики і сучасних композиторів.
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати