Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...Є люди! Люди позиції

Знакова подія відбулася на церемонії нагородження Top 30 Under 30
12 грудня, 18:24
ЗАСНОВНИК КОМПАНІЇ LOBBY X ВЛАДИСЛАВ ГРЕЗЄВ (ПРАВОРУЧ), ЛІДЕР ОДЕСЬКОГО «АВТОМАЙДАНУ» ВІТАЛІЙ УСТИМЕНКО (ПО ЦЕНТРУ) ТА ЮРІЙ ДІДУЛА З ПРОЕКТУ «БУДУЙМО УКРАЇНУ РАЗОМ» (ЛІВОРУЧ) / ФОТО KYIV POST / ОЛЕГ ПЕТРАСЮК

У Києві відбулася церемонія вручення нагороди Top 30 Under 30, яку заснувало і вручає англомовне видання Kyiv Post з 2016 року. Цю відзнаку вручають молодим лідерам України, які мають значні досягнення у різних сферах життя і ще не досягли 30-річного віку. Однак цього року не всі переможці погодилися отримати нагороду. Їх четверо: засновник компанії Lobby X Владислав Грезєв; лідер одеського «Автомайдану» Віталій Устименко; Юрій Дідула з проекту «Будуймо Україну разом»; керівник проекту The Ukrainians Тарас Прокопишин. Свій принциповий крок лауреати пояснили тим, що спонсором нагороди є олігарх, зять Леоніда Кучми Віктор Пінчук. На сторінках Владислава, Віталія, Юрія і Тараса в «Фейсбуці» можна знайти аргументацію їхніх вчинку.

Владислав ГРЕЗЄВ:

«Наше суспільство стикається сьогодні із величезними викликами, 5 років тому це суспільство почало дорослішати, ставати зрілішим виборюючи свій шанс на прогрес і на позитивні зміни. І разом із цим, за цей шанс суспільство почало платити дуже високу ціну життями своїх громадян: як 5 років тому під час Революції Гідності, так і на сході України у війні з Росією. І ми переконані: саме ця ціна формує сьогодні нові вимоги до нових лідерів. Нові високі вимоги, дотримання яких би не знецінило віддані життя за шанс на зміни.

Одним із великих викликів, з яким сьогодні не справляється наше суспільство — це існування інституту репутації. Ми часто закриваємо очі на минуле поганців, які неодноразово демонстрували нам свої цінності і прагнення, і продовжуємо йти на компроміси із ними тим самим їх легалізуючи. А це дозволяє їм і надалі впроваджувати свій порядок денний. На мою думку, такі компроміси неприйнятні, щонайменше, коли вони стосуються власних інтересів, а не інтересів країни загалом.

До чого це я. Повертаючись до Каті Гандзюк, згадуючи аномальну кількість нападів і вбивств інших активних громадян протягом останніх років, треба визнати, що легалізація цього насильства почалася із непокараності у вбивстві Георгія Гонгадзе. І ця непокараність стала можливою в тому числі завдяки включеності в процес відбілення винуватців цього злочину медіа-імперією Віктора Пінчука.

На жаль, сьогодні титульним спонсором премії найуспішніших українців є саме його фонд. Враховуючи сказане перед цим про компроміси, виклики сьогодення і вимоги до нових лідерів ми з Віталєм Устименко змушені відмовитись від цієї нагороди.

Діяльність нових лідерів має бути направлена не на визнання, титули і нагороди, а на результат — позитивні зміни в Україні.

І таке наше рішення — це черговий шанс ці зміни запровадити».

Віталій УСТИМЕНКО:

«Розумієте, ми тут вже 5 років доказуємо, що українці це сильні, принципові достойні люди. Весь цей час ми переживаємо революцію і витримуємо війну.

І от тепер питання: чи маємо ми толерувати тих, хто роками стримує Україну від розвитку і цинічно експлуатують українське суспільство?

Тобто, реально, подумайте!

Пінчук і Ківан, два олігархи, нагороджують нову генерацію українських громадян. Генерацію, на якій безмежна відповідальність перед усім суспільством. Перед мертвими і живими.

Як має реагувати нова генерація українців? Принципово.

Усе, що в нас є — це народний гнів (с)

Насправді, все що в нас є — наші цінності.

Принципова, щира та відверта молодь. От чого боїться будь-який режим, будь-яка олігархічна група, будь-який накачаний силою, грошима і ресурсами бик.

І ми маємо плекати в людях відчуття повної зневаги до них. Порожніх, беззмістовних.

Справді нові українські громадяни завжди демонструють щирість і максимальну принциповість. Тому, що ця боротьба справжня для нас. Щира та відверта. Тому ми просто не можемо толерувати відтворення в нових формах старі олігархічні структури.

Тому ми це зробили. Бо навіть Пінчук, Ахметов чи будь-який інший «бог» перебуваючи на «своєму» заході має відчувати, що йому залишилось не довго і що нові українці покладуть їм кінець».

Юрій ДІДУЛА:

«Цінності Віктора Пінчука прямо суперечать нашим цінностям, і суперечать тим цінностям України, яку ми намагаємось будувати. Ми не будемо цілісними самі з собою, якщо приймемо цю нагороду. Тому дякуємо вам, але ми будуємо трошки іншу Україну, ніж ту, що представляє Віктор Пінчук». 

Тарас ПРОКОПИШИН:

«Через повагу до Kyiv Post та усієї команди The Ukrainians я приймаю цю нагороду, але не фізично».

Насправді ця тема є дуже близькою газеті «День». Протягом багатьох років ми пишемо про інститут репутації, який досі не працює в Україні. Про «справу Гонгадзе — Подольського», в якій за 18 років усе ще немає юридичної крапки в частині замовників. Про «систему Кучми», яка донині тримає нашу країну в минулому. Бо більше, ще 2015 року газета «День» видала книгу «Котел, або Справа без терміну давності», в якій описується причинно-наслідковий зв’язок — чому Україна опинилася в критичному стані — нереформованості, слабкої економіки, війни, втрати територій, відтоку населення...

Причину слід шукати в 1990-х, коли Кучма і його оточення замість державотворення, зайнялися формуванням кланово-олігархічної системи і власним збагаченням. Злочини проти журналіста Георгія Гонгадзе, громадського діяча Олексія Подольського, народного депутата II та III скликань Олександра Єльяшкевича — це символ тієї системи і символ безкарності. Сам Подольський неодноразово закликав бойкотувати всі заходи, до яких причетна родина Кучми — Пінчука. Одним з прикладів тут став вчинок тоді ще громадської активістки Ганни Гопко, яка публічно відмовилася брати участь у форумі YES 2014 року, дотримуючись цієї позиції і в подальшому.

Сьогодні сторона тих, хто розуміє глибину проблем сучасної України, і хто не хоче бути частиною старої системи, поповнилася чотирма принциповими людьми. І якщо раніше часто ми були самотніми в донесенні правди, то зараз наше коло розширюється. Схоже, події Євромайдану, а особливо війни Росії проти України, змусило людей тверезіше оцінювати ситуацію. Ці чотири хлопця не захотіли власною репутацією і участю в згаданій премії відбілювати імідж сім’ї Кучми — Пінчука. Тим паче, своєю діяльністю вони фактично змушені ліквідовувати наслідки правління другого президента. Їхній крок отримав достатньо широку підтримку в громадськості, зокрема це видно по реакції в соцмережах, що свідчить про поступове одужання суспільства. Це саме те, на що вже багато років спрямована робота нашого видання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати