Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ялинка. IНФО

Перевірити легальність новорічного деревця можна прямо на ринку зі свого смартфона
11 грудня, 11:05

Щорічно напередодні Нового року в Україні заготовлять близько 500 тисяч ялинок. І це тільки за офіційними даними Держлісагентсва, яке займається обліком та маркуванням таких деревець. Держлісагентство, яке охоплює близько 70% лісгоспів, зобов’язане здійснювати маркування ялинок на основі Тимчасової інструкції з електронного обліку деревини від 2012 року. Інші лісгоспи, яких близько 30%, не зобов’язані це робити, а отже, легальність таких дерев важче перевірити. До того ж, все ще актуальним в Україні залишається питання нелегальної заготівлі та продажу ялинок.

В Європейській Бізнес Асоціації вирішили, що значно ефективніше боротися з «нелегалами» через кінцевого споживача, тобто покупця ялинок. Одна із членських компаній Комітету деревообробної та меблевої галузі ЄБА розробила і передала в безоплатне користування онлайн-додаток Ялинка.info (доступний на Google Play) та веб-сайт yalynka.info, за допомогою якого можна перевірити, чи справді ялинку, яку ви купуєте, було зрубано легально.

Відомо, що лісгоспи Держлісагентства вирощують новорічні дерева на спеціальних плантаціях і маркують спеціальними жовтими бирками або самоклейними етикетками, які містять індивідуальний номер для кожного дерева та відповідний йому штрих-код, що заноситься до єдиної системи електронного обліку деревини. Відповідно, щоб перевірити законність походження ялинки — потрібно просто ввести номер з етикетки на сайті Ялинка інфо. Якщо інформація за номером відсутня, це може свідчити про нелегальне походження ялинки.

Наявність маркування та перевірка маркування на ялинці — це гарантія того, що ялинка: а) була вирощена не в Чорнобильській зоні чи інших зонах екологічного лиха; б) є легально вирощеною на спеціальній плантації.

В ЄБА нагадують, що зобов’язати всіх лісокористувачів вести електронний облік заготовленої деревини — а ялинки також належать до поняття «деревина» — можна через прийняття відповідного проекту постанови Кабміну. Робота з розробки та погодження відповідного рішення здійснюється вже майже два роки, хоча бізнес неодноразово наголошував на важливості його схвалення.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати