Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уже 87...

У Києві нагадали про українців, яких ув’язнила Росія за політичними мотивами
15 жовтня, 18:46
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У вівторок на Софійській площі правозахисники, юристи, колишні політв’язні Кремля та родичі нинішніх в’язнів представили останню інформацію про ситуацію з українськими політв’язнями. Після звільнення 11-ти політв’язнів і 24-х військовополонених моряків за ґратами в політично мотивованих справах донедавна залишилося ще щонайменше 86 українців, повідомляють організатори події. Понад те, цей список знову почав зростати: додався ще один, 87-й політв’язень — 9 жовтня окупаційна влада Криму заарештувала активіста Олега Приходька.

Фоторепортаж

Правозахисні організації встановили 87 капканів на Софійській площі в Києві — саме така кількість українських громадян наразі незаконно позбавлені волі у в’язницях Росії та окупованого Криму. Посередині інсталяції розташували інформаційний стенд, присвячений політв’язням; крім того, в інформаційному наметі кияни мали змогу отримати спеціально створену тематичну газету з інформацією та історіями політв’язнів. Активісти глобальної акції #SaveOlegSentsov пропонували всім охочим написати листа чи підписати листівку для в’язнів Кремля, яка після туру буде передана кожному адресатові.

Київ — фінальне місто в регіональному турі на підтримку українських політичних ув’язнених та військовополонених «В’язні Кремля». Аналогічні акції відбулися також у десяти інших містах: Одесі, Херсоні, Харкові, Дніпрі, Запоріжжі, Маріуполі, Вінниці, Чернігові, Львові та Чернівцях. Організатори і партнери акції: правозахисні організації (Центр прав людини ZMINA, Кримська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, «Крим-SOS»), кампанія #SaveOlegSentsov, Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

Метою акції є привернення уваги громадськості до українських політичних в’язнів, яких утримує російська влада, в тому числі кримських татар. Однією з головних ідей проведення акцій є підтримка самих політв’язнів та їхніх родичів і виявлення солідарності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати