Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Унікальна чи сумнівна?

В Офісі Президента заявили про створення української вакцини від коронавірусу
23 жовтня, 11:22

На нараді у глави держави відбулася презентація нібито української вакцини від COVID-19.  Кажемо нібито — бо за пів року панпідемії ні разу саме на рівні влади не звучало, що вчені чи фармакоманії працюють над розробкою національної вакцини. Такі ініціативи насправді є, але держава їх не підтримує.

Тому заява ОП, що розробники представили президенту «результати доклінічної фази дослідження оригінального українського кандидата у вакцини», нашорошила наукову спільноту. «Ці дослідження тривали шість місяців і включають наявність нейтралізації вірусу COVID-19 у культурі інфікованих клітин людини. Цей кандидат оригінальної української вакцини створюється на основі унікального підходу», — додали в ОП.

Один із розробників — Михайло Фаворов. Судячи з регалій, опублікованих на сайті ОП, це доктор медичних наук, міжнародний експерт у галузі охорони здоров’я та епідеміології. «Він відзначив, що нинішня розробка дає змогу припустити, що майбутній препарат допоможе боротися і з новими видами коронавірусних інфекцій, які постійно мутують», — коментує пресслужба ОП.

«Тут важко щось коментувати, бо окрім слів унікальна і оригінальна, вакцина більше ніяк не характеризується. По суті, ми не знаємо, що це? Яка технологія у основі розробки? Жива вакцина, рекомбіновані білки? РНК? Які вектори чи що там, як і, власне, а хто розробник і де проводили преклініку, я не побачила. Яка схема введення, скільки людей було залучено у преклініку і яка схема дослідження?», — коментувала новину біологиня Оксана Півень.

Тож питань більше, чим відповідей. По-перше, навіть якщо пан Фаворов справді причетний до розробки «ковідної» вакцини, то про українське походження та виробництво не йдеться. У липні в інтерв’ю УНН він коментував, працюючи на той час у США, що справді працюють над вакциною «на базі білка українського виробництва». Ішлося про створення прототипу вакцини, виробництво якої планувалося на турецько-українських потужностях.

По-друге, якщо дослідження тривали пів року — де їхні результати? Як пояснював раніше «Дню» директор Інституту біохімії ім. О.В. Палладіна Сергій Комісаренко, від створення прототипу вакцини до завершення трьох необхідних етапів дослідження проходить чимало часу, у середньому рік.

І тут виникає третє зауваження — чому ОП та МОЗ підтримує раніше невідому розробку, якщо над створенням вакцини та ліків від «ковіду» вже працюють і отримали кошти від Національного фонду досліджень дві групи вчених — із Інституту біохімії та Інституту біології клітини.

Учений-біофізик Семен Єсилевський та його колеги, які розвінчують наукові міфи та плітки, з’ясували, що Фаворов — експерт CDC з вірусології, громадянин США, працював на ключових посадах у різних міжнародних організаціях, дотичних до медичної сфери. «Дає дуже багато інтерв’ю різним сайтам, в тому числі сумнівним. Одночасно він чи то співвласник, чи то засновник комерційної фірми «Діапрофмед», яка придумала цю «вакцину», — пояснював у «Фейсбуці» Семен Єсилевський. — Насправді воно ніяка не вакцина, а просто вірусний нуклеокапсидний білок, який вони наробляють біотехнологічним методом, колють мишам і бачать, що він імуногенний. Наскільки я розумію,  це все, що в них є».

І ще одне питання — навіщо рекламувати препарат, який проходить доклінічну фазу випробувань, якщо світові лабораторії вже на останніх етапах досліджень і скоро будуть готові до масового виробництва вакцин? До речі, міністр охорони здоров’я Максим Степанов постійно наголошує, що Україна домовляється з Європою про закупівлю «ковідних» вакцин, як тільки будуть завершені всі етапи досліджень. То з якого дива цей ажіотаж довкола сумнівної розробки?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати