Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українка, якою пишається Польща

Анні Валентинович, одній із засновниць незалежної польської профспілки «Солідарність», днями виповнилося б 90 років
15 серпня, 19:55

Рівненська журналістка Валентина Романюк на своїй фейсбук-сторінці нагадала, що згідно з ухвалою Сейму Республіки Польща 2019 рік проголошено в Польщі роком Анни Валентинович.

«Анна Валентинович — людина світу. Про неї знає Європа, Америка, Японія... А чи знаєте ви, її земляки?» — запитує Валентина Романюк, котра досліджує життя легендарної жінки.

Дев’ять років тому вона загинула в авіакатастрофі під Смоленськом — разом з усіма його пасажирами на чолі з польським президентом Лехом Качиньським. Народилася ж Анна Валентинович на нині неіснуючому хуторі Сінному біля села Садового Гощанського району, що на Рівненщині, але волею обставин все своє свідоме життя провела в Польщі. Лише за часів незалежності України вона дізналася, що її родичі живуть на Рівненщині, почала з ними спілкуватися, приїздити в гості.

З нагоди вшанування пам’яті матері польської «Солідарності» на фасаді Садівської загальноосвітньої школи з ініціативи польсько-українського культурно-просвітницького центру імені Томаша-Оскара Сосновського та місцевої сільради і за підтримки Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку цьогоріч встановили меморіальну дошку.

Громадські активісти також висунули інші пропозиції щодо вшанування пам’яті видатної землячки та поширення інформації про неї: назвати ім’ям Анни Валентинович вулицю, створити музейні експозиції в обласному та районному центрах, провести зі школярами тематичні уроки, опублікувати переклад книжки Анни Валентинович, у якій описаний складний шлях, що його пройшла Польща до європейської демократії, і зміст якої змушує наводити паралелі з внутрішніми проблемами української політики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати