Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Українців «підкують» юридично

Петро Порошенко оголосив 2018-й Роком реалізації проекту «Я маю право!»
16 листопада, 11:31
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Про це йдеться в Указі № 361/2017, опублікованому на сайті офіційного інтернет-представництва Президента. Загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я маю право!» нині реалізується Міністерством юстиції у співпраці з системою безоплатної правової допомоги і територіальними органами юстиції за підтримки програми USAID «Нове правосуддя», а також інших міжнародних партнерів і донорів. У його межах втілено кілька ініціатив з Міністерствами соціальної політики, освіти й аграрної політики.

Головна мета — сформувати правову культуру та свідомість в українському суспільстві і навчити громадян захищати свої права. На інтернет-порталі pravo.minjust.gov.ua кожен може дізнатися, як правильно пройти деякі юридичні процедури, наприклад, оформити договір оренди землі чи подати заявку для призначення субсидії. Також на сайті можна прочитати останні новини про проект, знайти контакти центрів надання безоплатної правової допомоги і територіальних управлінь юстиції, куди можна звернутися для захисту своїх прав.

Під час обговорення цієї ініціативи на Національній раді реформ Президент України Петро ПОРОШЕНКО акцентував: «Це буде не просто правова безоплатна допомога в судах, яка є і зараз, а безоплатні юридичні консультації, на які матимуть право найменш захищені верстви населення. Я впевнений, що ця програма підвищить рівень захисту конституційних прав і свобод громадян, у тому числі з юридичної точки зору».

Згідно з указом, упродовж 2018 року уряд має інформувати громадян про їхні права через ЗМІ та інформаційні матеріали, створювати телефонні «гарячі лінії», організовувати особисті зустрічі за місцем проживання та інші комунікаційні заходи. Щоквартально Кабмін має звітувати перед Президентом про виконання плану проведення тематичних заходів.

Крім того, до реалізації проекту «Я маю право!» повинні долучатися органи місцевого самоврядування. Їм також рекомендується залучати до інформування громадян медіа, зокрема створювати тематичні програми на регіональному телебаченні.

Не залишаться осторонь заклади культури та освіти. Указ передбачає організацію тематичних олімпіад, конкурсів та інших заходів, спрямованих на підвищення правової культури.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати