Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Правильне рішення для 30 предметів

Львів’яни розробили сайт, який допомагає сортувати відходи
21 березня, 11:50
ФОТО З «ФЕЙСБУК»-ССПІЛЬНОТИ GARBAGE 31

Garbage 31 — волонтерська ініціатива львівських дизайнерів із Bambuk Design Studio, які вирішили допомагати мешканцям міста Лева правильно сортувати відходи. Що в назві проекту означає цифра 31? «Справа в тому, що за життя людина в середньому продукує 31 тонну сміття, але, як показує світовий досвід, понад 80% «сміття» можна відправити на переробку або уникнути, — пояснюють розробники сайта. — Garbage 31 створений, щоб допомогти вирішити це питання для кожного особисто. Кожен, хто хоч раз стояв перед смітником з пачкою від соку в руці і думав, куди її посортувати і чи вона взагалі переробляється, знайде для себе рішення та зможе застосувати його в побуті».

Наразі на інтерактивному сайті garbage31.com є детальне пояснення про те, як правильно сортувати 30 предметів, які ми використовуємо у повсякденному житті (паперовий стаканчик, термометр, лампочка, пляшка ПЕТ, коробка від піци, пластиковий пакет тощо). А на інтерактивній мапі поданий перелік пунктів прийому второсировини у Львові. Розробники сайта відзначають, що будуть періодично перевіряти, чи актуальні ті або інші пункти, водночас сподіваючись, що вдасться додатково залучити спільноту для контролю такої інформації.

Отож, для прикладу, ви задалися питанням, як утилізувати звичайні пальчикові батарейки. Garbage 31 підказує: «Здавати до спеціалізованих пунктів прийому або до пересувних екобусів. Також можна вкидати у спеціальні контейнери в офісах чи інших місцях, попередньо дізнавшись, куди батарейки відправляються на переробку. При здачі до екобусів слід уточнити графік та адреси прийому». Тут же на мапі можна віднайти найближчі до вас спеціалізовані пункти прийому. Крім того, до кожного об’єкта подається інформація стосовно альтернатив його використання та найкращі приклади світового досвіду поводженнями з конкретним видом сміття.

До наповнення Garbage 31, зокрема, були також залучені представники ініціативи Zero Waste Lviv, про яку «День» уже розповідав на своїх сторінках. Тим часом розробники сайта обіцяють щотижня публікувати нові об’єкти для сортування. А в перспективі планують розширити географію проекту поза межі Львова, а також додати цікаві функції та розробити мобільну версію.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати