Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Підштовхнула... декомунізація

У Вінниці планують відкрити музей історії міста
24 лютого, 12:05
ФОТО PLANETOFHOTELS.COM

24 лютого на сесію Вінницької міської ради виноситься рішення про створення нового комунального підприємства «Центр історії Вінниці». Новий заклад займатиметься вивченням та популяризацією історії подільської столиці. Але головне його завдання — фактично з нуля зібрати матеріали для створення музею історії Вінниці. Його планують відкрити вже за два роки.

Ініціатива створення закладу «Центр історії Вінниці», як кажуть у мерії, належить вінницьким історикам, науковцям і дослідникам, які працювали в робочій групі з декомунізації, а після цього продовжили свою роботу вже у постійно діючому дорадчо-консультативному органі Вінницької міськради. Фактично це буде орган, який допоможе систематизувати всю роботу, пов’язану з історичним минулим міста.

«Вінниця двічі намагалася створити музей історії свого міста. Перший етап пов’язаний з діяльністю Володимира Отамановського, який заснував кабінет з вивчання Поділля. З роками він переріс у краєзнавчий музей області, і його функції змінилися. Другий етап відбувся у 70-ті роки ХХ століття, коли педагогічний інститут намагався стати класичним університетом і відродити дослідження історії міста. Але, на жаль, цього не сталося, — розповідає доктор історичних наук, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун. — Та за велінням долі настав час декомунізації. І цей процес із перейменування міських топонімів, відновлення історичної справедливості об’єднав нас усіх у творчу групу і спонукав до глибокого вивчення історії міста. Сьогодні вінницька історична спільнота достатньо розвинута й самодостатня. Вона спроможна виробляти свою ідеологію, популяризувати вивчення історії регіону та рідного міста, а отже, і правильно «продавати» його інвесторам, туристам, самим містянам».

Найімовірніше, очолить комунальне підприємство відомий у місті історик Олександр Федоришен. Міський голова Сергій Моргунов не зізнається, де саме буде розташований музей. Але на депутатських комісіях розглядалося приміщення в центрі міста (на вулиці Соборній, 91). Хоча не виключено, що це буде лише центральна презентаційна локація. А повна музейна експозиція розташовуватиметься в іншому місці. Адже, за задумом вінницьких істориків, музей історії Вінниці має не поступатися оригінальністю і масштабністю Варшавському музею історії польських євреїв ПОЛІС.  Його площа складає понад 18 тисяч квадратних метрів, а експозиція займає вісім залів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати