Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Ми зможемо розробити напрямки мінімізації впливів»

Поблизу заводу «Кримський Титан» вимірюють концентрацію шкідливих речовин
25 червня, 19:30
ФОТО АВТОРА

Із 24 до 29 червня на території Каланчацького і Чаплинського району Херсонської області, поблизу заводу Ukrainian Chemical Products («Кримський Титан»), працює група із більш ніж 20 експертів, які вивчатимуть вплив шкідливих речовин на екологію і населення районів.

Про це повідомляє головний лікар Херсонського обласного центру громадського здоров’я Юрій РОМАСКЕВИЧ.

До експертної групи увійшли дослідники із Центру громадського здоров’я МОЗ України, вчені з університету Атланти (США), фахівці з різних областей України та представники Херсонського лабораторного центру МОЗ України, які пройшли спеціальну підготовку.

«У межах дослідження, крім вимірювання концентрацій шкідливих речовин сучасними засобами, буде проведено певну роботу з медичною документацією і населенням. Що це нам дає? По-перше, ми будемо чітко розуміти: що саме відбувається на територіях, прилеглих до зони шкідливого виробництва, які саме токсичні речовини при цьому потрапляють у зовнішнє середовище, який їхній реальний вплив на стан здоров’я населення і головне — ми зможемо розробити напрямки мінімізації впливів цих викидів на здоров’я нашого населення», — коментує Юрій Ромаскевич.

За його словами, дослідження проводиться за рахунок коштів міжнародної безповоротної технічної допомоги.

Нагадаємо, у ніч з 23 на 24 серпня минулого року в окупованому Росією Криму поблизу Армянська стався викид невідомої хімічної речовини. Підконтрольна Кремлю окупаційна «влада» Криму визнала, що причиною викиду стали випаровування вмісту кислотного накопичувача заводу «Кримський Титан» українського олігарха Дмитра Фірташа.

Хімічна речовина осіла на території, яка охоплює сусідні райони, в тому числі на території Херсонської області. Внаслідок цього дахи будинків, рослини, металеві предмети покрилися маслянистою плівкою та іржею. Хімічні сполуки вплинули на здоров’я людей, особливо дітей. Надходили скарги на подразнення очей, слизової оболонки, дихальних шляхів, кашель, біль у грудях.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати