Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

МОЗ України пропонує змінити підхід до призначення ліків

Відповідний проект наказу опублікували для громадського обговорення
22 травня, 10:43
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

В усьому світі понад 50% усіх лікарських засобів прописуються, відпускаються або продаються неналежним чином, свідчать дані Всесвітньої організації охорони здоров’я, повідомляє www.kmu.gov.ua. Одним із таких прикладів є надмірне використання ін’єкцій, коли доречніше вживати ліки перорально. Це свідчить про те, що міф, ніби уколи більш дієві, аніж пігулки, поширений не лише в Україні. Насправді в більшості випадків не має значення, в якій формі діюча речовина потрапить в організм. Лише в деяких рекомендовано саме ін’єкційну форму (невідкладні стани, знепритомнення пацієнта, введення інсуліну тощо).

Відповідно до рекомендацій ВООЗ, в Україні надаватиметься перевага неін’єкційним (пероральним) формам лікарських засобів. Це визначається у відповідному проекті наказу МОЗ України «Про затвердження Змін до деяких наказів Міністерства охорони здоров’я України», який оприлюднено для громадського обговорення.

Чому, якщо можливо, краще застосовувати не ін’єкції.

Для пацієнтів: найважливішим застосування такого підходу буде для дітей, адже введення препаратів шприцом з голкою має больовий та психологічний аспект. Діти й дорослі не мусять терпіти біль, якщо можна обійтися без цього.

Традиційно ін’єкційні форми призначають для пацієнтів стаціонару, тож нерідко людина змушена перебувати в лікарні, навіть коли немає потреби в цілодобовому нагляді лікарів. Більшість захворювань, за яких призначають уколи, можна лікувати вдома пігулками.

Якщо лікар призначає вам ін’єкційні форми медичних препаратів — поцікавтеся, чи не можна замінити їх тим самим засобом, але у формі пігулки.

Для медпрацівників: шанси заразитися захворюваннями, наприклад ВІЛ, гепатитом В, гепатитом С, підвищуються при ін’єкційному введенні лікарського засобу. Адже медпрацівник може випадково поранитися голкою, якою було зроблено ін’єкцію пацієнту.

Для медзакладу: використані засоби для ін’єкцій — небезпечне гостре сміття, яке підлягає складній і вартісній утилізації. Також необґрунтоване використання ін’єкційного введення препаратів призводить до значних витрат у зв’язку з придбанням витратних матеріалів.

Для бюджету: ціна пігулки та ін’єкції відрізняється через вартість флакона або ампули. Також для введення препарату в ін’єкційній формі додатково потрібні рукавички для медперсоналу, засоби для дезінфекції, вата або марля, іноді пластир. Робочий час медичного персоналу при переважному застосуванні ін’єкцій також значно збільшується. Пігулки як рівнозначний за дією засіб є фінансово вигіднішим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати