Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Лекторій, кіно, вуличні екскурсії

У Херсоні відбудеться третій мініфестиваль LEGIO Historica
29 вересня, 19:18

Третій рік поспіль у Херсоні організовують фестиваль, покликаний популяризувати історію і краєзнавство, робити науку цікавою для широкої аудиторії, а заходи — інтерактивними й повчальними водночас.

«Попри непрості часи, ми вирішили, що історія для відпочинку — це саме те, чого потребують сьогодні херсонці!», — повідомляють організатори мініфестивалю LEGIO Historica на сторінці заходу у Facebook.

3-4 жовтня в кількох локаціях запланована низка заходів у різних форматах. За словами організаторів, більшість подій фестивалю відбудуться під відкритим небом, а ті, що пройдуть у приміщеннях, будуть у повній мірі відповідати актуальним карантинним заходам.

Основна локація мініфесту — обласна бібліотека ім. Олеся Гончара. Тут відбудеться книжковий ярмарок від популярних видавництв, можна буде пограти в настільні історичні ігри та послухати лекції від провідних місцевих істориків та громадських діячів.

Мова йтиме про історичну спадщину Литви і Криму в контексті дослідження фортеці Тягин на Херсонщині (Наталя Бімбірайте), про Голодомор 1932-1933 років на півдні України (Наталя Кутузова), про боротьбу країн Балтії за свободу у 1918-1920 роках (Артем Петрик), визвольні змагання в Україні в 1917-1920 роках (Вадим Яровий) і навіть про історію місць для футбольних матчів в Україні 1920-х років (Євгеній Шатілов) та інші лекції.

В рамках фестивалю в ККЗ «Ювілейний» відбудеться показ документальних фільмів, а також прем’єра стрічки «Калініндорф» від дослідників Юрія Капаруліна та Леся Касьянова.

В екскурсійній програмі LEGIO Historica заплановані три події. «Вчені, авантюристи, праведники: старий Херсон у родинній історії Гошкевичів» — цю екскурсію проведе Антон Костенко. Юрій Капарулін проведе учасників своєї екскурсії місцями єврейського гетто. Андрій Луцик і Наталія Шальнова представлять нову екскурсію об’єктами херсонського модернізму в архітектурі.

Окрім цього, в межах фесту заплановані презентації книг. 3 жовтня відбудеться презентація книги «Ми» та творча зустріч із Русланом Горовим. А 4 жовтня херсонський краєзнавець Олексій Паталах презентує своє нове дослідження про Запорізьке та Чорноморське козацтво в Російсько-Турецьких війнах др. пол. XVIII ст. та про історії Бузького козацького війська 1769-1817 років.

На завершення мініфесту учасників запрошують на дискусію про майбутнє історико-культурної спадщини Херсона.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати