Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фотовиставка «Дня» – новий формат роботи з громадянами»

У перший день роботи експозиції центральна бібліотека Слов’янська не пустувала жодної години
18 березня, 22:13
Фото Артема СЛІПАЧУКА, "День"

Незважаючи на вихідний, центральна бібліотека міста Слов’янська в суботу не пустувала жодної години. Постійно приходили люди – по одному, парами, з дітьми або навіть робочими колективами. Уважно проходили колом по всіх фотографіях, біля деяких світлин – стояли довго. Книга вражень активно поповнюється емоційними відгуками: “Дякую за те, що змогли в одному місті відобразити глибокий філософський сенс і війни, і людської душі. Багато робіт пробудили незабутні враження своєю щирістю і любов’ю до України”, “Ви показали нам дивовижні моменти життя”, “Здивували. Хочеться прийти ще” – лише маленька частина написаного.

За зізнаннями відвідувачів, приходять на фотовиставку спеціально – почувши з місцевих новин або завдяки рекомендаціям друзів та близьких. Здається, особливо емоційно реагували на роботи вимушені переселенці. “Я поїхала з Донецька, натерпілася багато страху, і теми, що піднімаються світлинами, мене дуже хвилюють”, – розповідає культурний активіст Наталія. “Прийшла сама з великим задоволенням і привела доньку. Хочеться розуміти, про що зараз говорять, думають, і добре, що роботи з таким патріотичним змістовим наповненням доносяться до широкого загалу”, – прокоментувала Ольга, яка приїхала з Мар’їнки.

Особливо цікаво питати про враження малих дітей. Хоч і соромляться говорити, але ніхто, як вони, з такою цікавістю не розглядає світлини. Подекуди батькам доводилося “відтягувати” їх від робіт. “Найкраще фото – з кошеням на плечі військового. А ще – “Наодинці з другом”, – розповів “Дню” Ілля, учень 7-го класу місцевої школи. “Найбільше сподобалося фото, де військовий заплітає дівчині волосся («Сила та ніжність» Олексія Лебедя – авт.). Любов – це дуже сильно”, – вважає Марина, якій 13 років.

Вчителі місцевих шкіл наступного тижня планують влаштувати уроки на фотовиставці для старших класів, адже цей проект безпрецедентно сильний у виховній та світоглядній складовій і краще за підручники розповість про період незалежності України та її опір ворогу сьогодні. Будемо продовжувати збирати враження. Поки що – деякі з них.

“ДЕНЬ” ПРАЦЮЄ НА ТЕ, ЩОБ ЗГУРТУВАТИ НАЦІЮ”

Олег ЗОНТОВ, міський голова Слов’янська (2014—2015 рр.), журналіст:

– Дуже символічно, що відкриття виставки “Дня” у Слов’янську збіглося зі століттям першої української революції. Всі ці роки і, на жаль, навіть на сучасному етапі, українці змушені боротись за єдність та незалежність попри перешкоди. Фотопроект газети “День” працює на те, щоб згуртувати націю, дати поштовх на подальший рух за краще майбутнє. Деякі світлини вражають своєю оптимістичністю та енергією. Лариса Івшина каже, що Слов’янськ – дуже символічне місто, і це правда, тому приємно, що ці символічності “співпали”. Найбільше сподобалась світлина “Наодинці з другом”, біля неї затримуються надовго всі відвідувачі. Тема війни болить і чіпляє по-особливому сильно”.

“ПРОЧИТАЄМО КНИГИ “ДНЯ” САМІ І БУДЕМО РАДИТИ ДІТЯМ”

Валентина ЧЕРЕДНИК, педагог, мешканка Слов’янська:

– Для нас важливо, що отримали Бібліотеку «Дня», – це те, що треба читати і доносити дітям. Прочитаємо ці книги і будемо анонсувати та радити школярам, щоб також брали собі. Фотовиставка, скажу чесно, – до сліз. Дуже запам’ятовуються світлини. Вразила, наприклад, бабуся на мотоциклі, образи військових. Вони поєднують і ніжність з одного боку, і викликають гордість за країну. Розумієш, які гідні люди нас захищають і заради цього. Дуже сильно.

“СПОДОБАЛОСЯ, ЯК ПОБУДОВАНА ЗМІСТОВНА СТРУКТУРА ФОТОВИСТАВКИ”

Ганна ГЛАВАТСЬКИХ, донька журналіста Ігоря Александрова, мешканка Слов’янська:

– Різні фотографії, різні настрої, всі знімки атмосферні. Цікаво, наскільки майстерно побудована змістовна структура – внизу оптимістичні надихаючі знімки, піднімаєшся – світлини про війну, складається дуже сильне враження. Потім – світлини дітей, видихаєш. А останні – знімки про політиків. Інтуїтивно розумієш підсумок, як склалася трагедія в Україні. Хочеться залишитися в оптимістичній площині, і це в наших руках. Важливо, що ви приїхали сюди, адже тут деталі – багато хто знайомий з військовослужбовцями або стикався з трагічною ситуацією у житті, тому дуже близько до серця сприймаємо світлини. Тут конкретне життя конкретних людей – погляд, посмішка, настрій, – те, що чіпляє. Я б хотіла собі такий альбом, саме з цих знімків. Внизу на мене чекають діти, не стала їх брати, оскільки вони ще маленькі, але коли підростуть, хочу, щоб було що дати подивитися і вони мене зрозуміли. Ілюструвало б мої розповіді.

«СВІТЛИНИ МАЮТЬ ЗНАЧНИЙ ФІЛОСОФСЬКИЙ ПІДТЕКСТ»

Лариса БУТКОВА, педагог, завуч Слов’янської школи:

– Здивувало свіже звучання військової тематики, коли вона несе в собі надзвичайну гуманну спрямованість і людський вимір. Фотографії пробуджують неагресивні почуття, а бажання навіть не співчуття, а гордості за солдатів і нашу країну. Особливо чіпляють фотографії, де військові з тваринами і військові з дітьми. Але найкраща робота, шедевр для мене – це фото під назвою «Зоряне небо над нами і моральний закон всередині нас». Вона прекрасна і в художньому плані, і в смисловому – кантівське правило звучить особливо яскраво в українських реаліях. Спонукає задуматися, що кожен солдат на посту на війні залишається людиною і несе велику місію. Всі світлини, які згадую, мають значний філософський підтекст. Фотовиставка – це абсолютно новий для Слов’янську формат роботи з громадянами. І сьогодні я зрозуміла, що і найефективніший – завдяки своїй інтимності та камерності, можливості спокійно подивитися, зробити для себе висновки.

Фотовиставка «Дня» в Центральній міській бібліотеці Слов’янська до 26 березня, з 10.00 до 18.00, без вихідних. Вхід — вільний. Всі охочі зможуть проголосувати за кращу фотографію, а також придбати видання з Бібліотеки газети й оформити передплату на свій «День»!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати