Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Змістовність, принциповість, фаховість»

Так своє бачення журналістики окреслив Іван КАПСАМУН, редактор відділу політики «Дня», під час зустрічі з учасниками ЛШЖ – 2019
18 липня, 12:34

Розмова була досить тривалою, адже порушувалося багато фундаментальних питань: від позиції журналістів у сучасному інформаційному просторі до оцінки новітньої історії країни та стану української політики.

Спочатку пан Капсамун поділився власною історією долучення до колективу газети «День»: «Я запитав Ларису Олексіївну Івшину про національну ідею, а вона запросила мене на дискусію до Острозької академії». Це сталося на зустріч в Одесі, для якої Іван, ще студентом, успішно «прогуляв» лекцію (з дозволу викладача), після цього розпочалася співпраця в межах ініціатив газети для активного студентства.

Потім, спираючись на фактаж, викладений у книзі «Котел», або Справа без терміну давності», редактор відділу політики висвітлив і обговорив зі студентами ключові події української новітньої історії, які вплинули не лише на стан сьогоденної української журналістики, але, певно, й країни загалом. «Про справу Гонгадзе-Подольського має знати кожна людина, яка бачить себе у професії. Вона є лакмусовим папірцем для журналістів», – наголошує Іван Капсамун.

«Українська журналістика крокує паралельно з українською політикою», – зазначає він. Тому від обговорення страшних подій 2000-х перейшли до оцінки сучасної заангажованості медіа та питань деолігархізації.

Завершив зустріч редактор відділу політики словами про необхідність мати чіткі принципи та позицію. Журналіст має працювати для того, щоб «населення стало нацією».

Приємним сюрпризом став подарунок від Івана Капсамуна кожному учасникові Літньої школи – ним став примірник знакової книги з Бібліотеки газети «День» - «Котел, або Справа без терміну давності», упорядником якої він виступив.

ВРАЖЕННЯ:

Ольга ВАЛЬКЕВИЧ, Національний університет «Києво-Могилянська академія»:

– Розмова із Іваном Капсамуном стала для мне ключем до ґрунтовнішого розуміння питань, які висвітлює книга «Котел», особливо до справи Гонгадзе. Це видання – крок до осмислення періоду «апогею політичної безкарності» у незалежній Україні.

Марія НАУМЕНКО, Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя:

– Завжди приємно говорити з розумною людиною. Це була чудова зустріч з редактором відділу політики Іваном Капсамуном. Я була вражена обізнаністю та досвідченістю цієї людини.

Євгенія ШЕВЦОВА, Одеський національний університет імені І.І. Мечникова:

– Було дуже цікаво нарешті почути детально ту історію, уривки якої з дитинства сидять в моїй голові. Чотирирічною я дуже добре запам'ятала з екрана телевізора короткі кадри помаранчевих прапорів, заклики знайти журналіста Гонгадзе і покарати замовників. Сьогодні Іван Капсамун провів нам короткий екскурс у новітню історію України: події за часів президента Кучми, причини Помаранчевої революції...

«Маленька безкарність породила більшу безкарність», – короткий висновок від автора книги «Котел», яку мені захотілося прочитати ще більше.

Олександр ШАРІПОВ, Запорізький національний університет:

– Напевно, це була одна із найочікуваніших та найбажаніших зустрічей у Школі. Іван Капсамун – майстер своєї справи без перебільшення. Мене цікавить політична журналістика, тому я мав змогу почути відповіді на багато запитань, які періодично виникали. Зокрема, ми обговорили справу Гонгадзе і Іван Іванович розповів нам перипетії того часу в деталях. Про це було цікаво та важливо слухати. Приємно було, коли Іван подарував нам книги і підписав їх. Тепер разом із Бібліотекою «Дня» буду вивчати новітню історію України!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати