Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комунальні послуги - безплатно

29 травня, 00:00

ВАТ "Рассвет" розробило новий проект із оплати комунальних послуг у Запоріжжі й запропонувало місту обійтися без посередників в особі ЖЕУ або ПРЕЖО, система діяльності яких і технічно, й економічно неефективна. Отримуючи від споживача платежі, посередники, у першу чергу, не поспішають розрахуватися з виробниками. Торік, наприклад, ПРЕЖО-4 сплатило вартість тепла та гарячої води на 45 відсотків, ПВЖО - 5 лише на 28.

Для здійснення проекту ("Рассвет" всі витрати бере на себе) необхідно організувати мережу приймальних пунктів устаткувавши їх сучасною електронно-обчислювальною технікою. Хоча про ефективність прямих розрахунків свідчить існуюча практика житлово-будівельних кооперативів, де збір платежів за комунальні послуги доведено до 75 відсотків, міська влада ініціативою знехтувала. Про наміри "Рассвета" дізналися в інших містах України. З деякими змінами цей проект запровадили, зокрема, у Луцьку. Торік тут своєчасно розрахувалися за комунальні послуги 85 відсотків міського населення.

За нової системи розрахунків скасовуються розрахункові книжки. Інформацію про кожен особовий рахунок містить електронна база, яка є в кожному приймальному пункті. Мешканці можуть здійснити оплату в будь-який час і практично без черги. Платежі приймаються як у повному обсязі, так і поетапно.

Для роз'яснення населенню переваг нової системи оплати, інформування про стан особових рахунків, нагадування про терміни платежу "Рассвет" має намір залучити агентів. За кожним агентом закріплюється ділянка, котра складається в середньому зі 110 квартир. Чим активніше сплачують послуги мешканці закріпленої ділянки, тим вище винагорода агента. Для активізації сплати населенням наданих послуг проводиться лотерея, в якій розігруються права на безплатне отримання комунальних послуг у наступному кварталі.

На прикладі Південного мікрорайону, підраховано, що за умови збільшення рівня оплати до 60 відсотків, безплатне користування комунальними послугами протягом кварталу, отримає один із 500 квартиронаймачів, до 100 відсотків - один із 300. У лотереї також плануються розіграші цінних речей.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати