Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / НОВИНИ СВІТУ

23 червня, 00:00
У Тегерані не все спокійно

Президент Ірану Мохаммад Хатамі призначив колишнього міністра внутрішніх справ Абдуллу Нурі, нещодавно усунутого парламентом країни, на посаду свого заступника з питань соціальних відносин і розвитку. Місцевий парламент меджліс, що складається переважно з консервативних ісламістів, звинуватив Нурі у «підважуванні основ соціальної і політичної стабільності в Ісламській республіці». Хатамі вважають прихильником більш світського ухилу в розвитку країни: за його правління скасовано заборону на демонстрації опозиції, а також послаблено контроль за виконанням фундаменталістських вимог до одягу жінок на вулицях. Консерватори погрожують виникненням в Ірані «громадянської війни на кшталт югославської чи ліванської», якщо нинішній курс уряду зберігатиметься.

Президентом Колумбії став Андрес Пастрана

На президентських виборах у Колумбії перемогу здобув опозиційний кандидат — 43-річний Андрес Пастрана, колишній мер столиці країни Боготи. У другому турі він зібрав 50,4 відсотка голосів проти 46,5 у його конкурента Гораціо Серпи, якого підтримував нинішній президент країни Ернесто Сампер. Пастрана взяв «президентську висоту» із другої спроби. Іще 1994 року, після програшу Самперові, він прославився тим, що навів докази фінансування свого конкурента наркокартелем Калі, що контролює чотири п’ятих світового виробництва кокаїну. Колумбія має значні проблеми, серед яких, окрім корупції та великого впливу наркомафії, — марксистські повстанці, котрі контролюють ледве не півкраїни. Як і більшість його співвітчизників, Пастрана — великий любитель футболу. Він пообіцяв обов’язково відвідати Париж, коли там гратимуть колумбійці.

Родину та помічників Маркоса хочуть викрасти

Президент Філіппін Фідель Рамос наказав посилити охорону колишньої першої леді країни Імельди Маркос та її дітей після того, як комуністичні повстанці пригрозили їх викрасти. Такі загрози пролунали й на адресу найближчих соратників покійного філіппінського президента Фердінанда Маркоса. Гнів членів підпільної комуністичної партії викликали плани Джозефа Естради, який вступає на президентську посаду 30 червня, перепоховати Маркоса на Цвинтарі героїв.

Біфштекс із кров’ю незабаром може повернутися

Фахівці Європейської комісії схиляються до думки, що прийшов час скасувати дворічну всесвітню заборону на експорт британської яловичини, пов’язану зі спалахом так званого «коров’ячого сказу». Експертизи свідчать, що пік захворювань худоби у Великій Британії минув.

Ця заборона коштувала Великій Британії кількох мільярдів фунтів та втрати величезних ринків, і нині британські фермери вже не радіють із приводу можливого дозволу експортувати яловичину, адже за два роки ембарго ринки захопили інші.

Однак, мабуть, традиційні покупці ще пам’ятають, що справжній біфштекс із кров’ю можна приготувати лише із британської яловичини.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати