Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комуністів гуманітаркою не підкупиш

24 червня, 00:00
Учора до південнокорейської військово-морської бази Донхе було прибуксовано північнокорейську мінісубмарину, яка напередодні порушила територіальні води Південної Кореї, заплуталася в рибальських сітях, а відтак її було виявлено і захоплено південнокорейською береговою охороною. Цей інцидент поставив під сумнів процес врегулювання на корейському півострові, який, здавалося б, зрушив із мертвої точки саме останніми днями. 

«Точно встановлено, що підводний човен є північнокорейським (розвідувальна субмарина не несла на собі жодних розпізнавальних знаків), — заявив Рейтерові сеульський полковник Пак Ін Йон, — і ми вважаємо, що це є грубим порушенням угоди про припинення вогню» (мається на увазі угода 1953 року, що поклала край громадянській війні в Кореї, але й започаткувала поділ країни).

Зрозуміло, що чергове вторгнення моряків комуністичного режиму до територіальних вод Південної Кореї не може не стати предметом обговорення на заздалегідь запланованій сьогоднішній зустрічі між представниками військового командування Пхеньяна й командування сил ООН на Корейському півострові.

Інцидент ставить під сумнів місію доброї волі засновника й почесного голови ради директорів однієї з найбільших південнокорейських корпорацій «Хьондай» Чон Чу Єна. Уродженець Півночі 82-річний Чон півсторіччя тому подався на Південь, мріючи стати юристом. Натомість він став одним із капітанів індустрії південнокорейського «економічного тигра», а 16 червня — першим цивільним корейцем, який легально перетнув демаркаційну лінію між двома частинами поділеної країни.

Північнокорейці голодують і комуністичний режим під проводом Кім Чен Іра «ласкаво згодився» прийняти допомогу від братів із Півдня, які перестали наразі бути «американськими маріонетками» і «клятими капіталістами». За право відвідати рідні місця Чон «заплатив» близько $8 млн. — у вигляді гуманітарної допомоги землякам, котрі голодують. Багато хто з оглядачів висловлював сподівання, що це стане початком демонтажу останньої в світі «залізної завіси».

Проте вчорашній інцидент показав, що попри всі економічні труднощі Пхеньян не збирається відмовлятися від агресивної політики щодо сусідів. Додала жару й вчорашня заява Токіо, в якій стверджується, що попри всі злидні, які переживає Північна Корея, Пхеньян і далі продовжує розвивати свою ракетну програму. Ракети середньої дальності «Родонг-1», розроблені на базі радянських аналогів, цілком можуть дістатися до основних центрів Японії. У Токіо також не мають сумніву, що у розпорядженні Пхеньяна є біологічна та хімічна зброя масового знищення, а можливо й ядерні боєголовки. І все це викликає неприховану тривогу Японії. Витягати Пхеньян із економічної прірви можна лише за умови запровадження міжнародного контролю над його військовими програмами — вважають у Токіо, і не лише там.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати