Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Там, де злилися чотири стихії

23 червня, 21:18

На кордоні Дніпропетровської та Кіровоградської областей є надзвичайно цікаве місце, де переплітається історія з легендами, зливаються сили чотирьох стихій, зокрема сила благодатної мальовничої землі, надзвичайні природні та надприродні властивості води.

У Хресто-Воздвиженській церкві села Іскрівка зберігаються мощі священомученика Миколая Іскрівського, а неподалік б’є цілюще джерело, до якого приїздить чимало паломників з навколишніх міст і сіл, а також з усієї України.

Іскрівська Хресто-Воздвиженська церква

Про цілющі властивості джерела було відомо ще за часів, коли протоієрей Миколай був настоятелем іскрівського храму. За оповідками старожилів, у теплу пору року біля джерела він відправляв службу, а в холодну пору – його цілющу воду приносив до храму.

Як свідчать мешканці Іскрівки, у жовтні 1919 року отець Миколай зазнав мученицької смерті. Більшовицький спецзагін НКВС, який прибув у село, був налаштований надто агресивно. Оточивши церкву і стягнувши з дзвіниці переляканого служителя культу, його довго катували і зрештою повісили на церковних воротах.

Тіло закатованого священика ховали тричі. Утретє отця Миколая перепоховали за чинної влади УНР згідно з канонами, які передбачені для поховання священиків. Протоієрея поховали у церковному дворі за вівтарною частиною храму. Могила збереглася до наших днів.

Біля могили священномученика Миколая Іскрівського

17 липня 2001 року отця Миколая Іскрівського було долучено до лику святих і його останки стали вважатися святими мощами. 17 вересня 2001 року мощі священномученика Миколая Іскрівського були підняті і, як стверджують свідки цієї події, від них виходили пахощі. Наразі мощі святого зберігаються у різьбленій дерев’яній раці, що знаходиться у лівій частині храму.

Біля раки з мощами священномученика

За радянських часів під час будівництва дамби Іскрівського водосховища на річці Інгулець цілюще джерело опинилося під великою товщою ґрунту. Однак невдовзі, як твердять місцеві жителі, воно пробилося в іншому місці неподалеку від дамби.

А через кілька років з Кривого Рогу нібито приїхав до джерела хворий шахтар, який міг пересуватися лише на милицях. Він розрив руками землю, де за часів отця Миколая било джерело, набрав води, вилив на себе три відра, поклав милиці і пішов собі своєю ходою. Принаймні, побутує така легенда.

З тих пір до відновленого джерела йдуть і їдуть з усіх усюд паломники обливатися його цілющою водою, завбачливо набирають її в посудини, адже вона, на їхнє переконання, зцілює від будь-якої недуги.

Хрест біля джерела

А нещодавно при реконструкції влаштованої кілька років тому купелі, яку почали проводити за ініціативою криворізьких ветеранів російсько-української війни, біля цілющого джерела було виявлено загадкову півторатонну брилу. Оглянувши несподівану знахідку, криворізькі археологи Олександр Мельник та Ірина Стеблина відразу прийшли до висновку, що це стародавня антропоморфна стела. На їхню думку, вік цієї стародавньої монументальної скульптури становить близько 5 тисяч років – тобто її походження пов’язують аж з першою половиною 3-го тисячоліття до нашої ери.

 Стародавня антропоморфна стела, знайдена неподалік від купелі

Цілком імовірно, що біля цілющого джерела ще в ті прадавні часи знаходилось святилище, про що свідчить скупчення брил і кам’яна викладка навколо стели. Однак досліджувати місце загадкової знахідки вже доведеться археологам з Кропивниччини, адже це їхня територія. Якщо ж узяти до уваги твердження фахівців, що стародавні святилища влаштовувались, як правило, у місці злиття чотирьох стихій, майбутнє сенсаційне відкриття є надто очікуваним, адже де, як не у цій дивовижній місцині, стихії зливаються настільки виразно, потужно і яскраво, що оминути його просто неможливо.

Буруни на річці Інгулець неподалік від дамби Іскрівського водосховища

 Шлях до джерела

Головна купіль

Третя купіль

Інгулецькі «пороги»

Дамба Іскрівського водосховища

Курган доби бронзи поблизу с. Лозуватка

Захід сонця над Інгульцем

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати